Påstand om forvaring for Arfan Bhatti

Påtalemyndighetene la i dag ned påstand om forvaring for terrortiltalte Arfan Bhatti (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Arfan Bhatti bør dømmes til ti års forvaring med en minstetid på seks år, mener påtalemyndigheten som la ned påstand i Oslo tingrett tirsdag.

Aktor Kristian Nikolaisen la ned påstand om forvaring for Arfan Bhatti i Oslo tingrett i dag. (Foto: Scanpix)

Oslo (NTB): – Det holder ikke med ordinær fengselsstraff for Bhatti, sa aktor Kristian Nicolaisen.

Etter å ha prosedert i nærmere fire timer om grunnlaget for å finne Bhatti og de to andre tiltalte i terrorsaken skyldige etter tiltalen, gikk statsadvokaten over til å drøfte hva slags straffer som vil være passende reaksjon for de tre mennene.

Det har vært knyttet stor spenning til saken ettersom bestemmelsen om terror i straffeloven aldri tidligere er blitt forsøkt brukt i en straffesak.

– Hvis dette er terrorisme på norsk, så er vi usedvanlig godt stilt her i landet, sa advokat John Christian Elden da han startet sin motprosedyre umiddelbart etter at statsadvokaten hadde lagt ned påstand.

En varig trussel

Hovedtiltalte Arfan Bhatti er tidligere dømt flere ganger og har en rekke møter med rettsvesenet på samvittigheten. På forhånd hadde påtalemyndigheten varslet muligheten for å nedlegge krav om forvaringsstraff. Det kan gjøres når rettsvesenet står overfor lovbrytere det mener utgjør en varig trussel mot samfunnet.

– Jeg legger ned påstand at Bhatti skal dømmes til forvaring i inntil ti år og med en minstetid på seks år, sa Nicolaisen.

Det er også tidligere blitt lagt ned påstand om forvaringsstraff for 30-åringen, men så langt har ikke Høyesterett funnet tilstrekkelig grunnlag for det.

– Særdeles grovt

– Det er særdeles grove og alvorlige forhold Bhatti er tiltalt for her. Det er den gjentakende kriminaliteten som er hans problem, sa Nicolaisen før påstanden formelt ble lagt ned.

Foruten tiltalepunktene om skyting mot synagogen i Oslo og planene om terroranslag mot den amerikanske og den israelske ambassaden, er Bhatti også tiltalt for å spilt en rolle under skytingen mot husene til to finansmenn vinteren og sommeren 2006.

For de to av Bhattis medtiltalte mente statsadvokaten en reaksjon på to års fengsel var riktig. Ifølge aktor er deres rolle helt underordnet i forhold til den hovedtiltaltes posisjon.

Bygger alibier

I den omfattende prosedyren gikk Nicolaisen gjennom hele bevisbildet han mener demonstrerer viljen Bhatti har utvist for å begå samfunnsskadelige handlinger. Han sådde tvil om de fleste av 30-åringens tilsynelatende naturlige forklaringer på sine bevegelser de omtalte datoene i tiltalen.

Ifølge aktor er Bhatti en mann som er flink til å bygge seg alibier og referanser samtidig som straffbare handlinger, knyttet til ham, skjer på helt andre steder. Overvåkingen av ham avslører talløse tekstmeldinger og telefonsamtaler til journalister og venner aktoratet mener er forsøk på å understreke avstand til handlingene som skjer.

Dette skal blant annet ha skjedd under skytingen mot en av finansmennene i januar 2006. Da mener politiet at Bhatti var oppdragsgiver, men ikke sto for utførelsen.

Rød bil

Aktor mener at Bhatti heller ikke selv skjøt mot synagogen den 17. september 2006, men at han var sjåfør av fluktbilen.

Et avisbud så en rød bil plukke opp en høy maskert mann med automatgevær etter at skuddene mot synagogen var avfyrt. Bhatti disponerte en rød bil og befinner seg i kjøreavstand til synagogen.

– Det er veldig få biler som plukker opp menn som har skutt mot synagoger. Sånn sett er føreren av bilen medansvarlig. Hvor mange sjåfører av en rød bil har snakket om å begå angrep på synagogen? Hvor mange er det? Det mener jeg bare er en mann og det er tiltalte, sa Nicolaisen.