Vantro tilskuere til grusomhetenes hus

Med åtte måneder gamle Bianca på armen kikker trebarnsfaren Bruno Weeber vantro bort på huset hvor 73-åringen Josef F. holdt sin datter innesperret i kjelleren i 24 år, mens han forgrep seg på henne gjentatte ganger. I likhet med de andre beboerne i nabolaget i den østerrikske byen Amstetten er han sjokkert over saken som er rullet opp de siste dagene. Foto: Trygve Mellvang-Berg / SCANPIX Les mer Lukk

Beleiret av verdenspressen er innbyggerne i den lille byen Amstetten tilskuere til opprullingen av Østerrikes verste overgrepssak.

– Det er ikke til å tro, konstaterer Bruno Weeber, med sin åtte måneder gamle datter Bianca på armen.

Som svært mange andre av de drøye 20.000 innbyggerne i byen kjenner han medlemmer av familien til 73-åringen Josef F., som mandag tilsto å ha sperret datteren sin inne i en kjeller i 24 år og fått sju barn med henne.

Rykter

– Svigersønnen hans er en arbeidskollega av meg. Han bodde tre år i det huset, og kan ikke tro det som er skjedd, sier Weeber til NTB.

Selv bor trebarnsfaren Weeber et par kvartaler unna huset. I likhet med mange av sine naboer la han mandag kveldsturen forbi det tallrike pressekorpset som nærmest har beleiret nabolaget.

Ifølge Weeber skal det ha gått rykter i byen om at Josef F. skulle ha forgrepet seg på sin datter, som forsvant i 1984. Men ingen hadde forestilt seg en historie som den som har blitt rullet opp de siste dagene.

– Jeg har jo sett mannen flere ganger. Alltid velkledd, og han virket som en holden mann, sier Weeber.

– Bør skamme seg

Nettopp spørsmålet om hvordan de langvarige overgrepene har vært mulig, plager folk NTB møter i den lille byen.

Ingen har glemt historien til Natascha Kampusch, som ble holdt innesperret i en trang kjeller i åtte år, og rikspressen spør nå om det er systemmangler i Østerrike som gjør at slike saker kan utspille seg.

Avisen Österreich, som kaller saken landets verste forbrytelse noensinne, skrev på lederplass mandag at hele Amstetten by burde skamme seg siden saken ikke er blitt oppdaget før, men så langt vil ikke Weeber gå.

– Jeg føler ingen skam. Dette er en gal manns verk, sier han.

Skyldte på sekt

Østerrikske myndigheter har på sin side ikke tatt selvkritikk for at man ikke fattet mistanke da tre barn i løpet av få år på mystisk vis ble plassert på trappen til Josef F. Isteden trodde man på hans historie om at datteren var blitt med i en sekt og at hun kom med barna fordi hun ikke kunne ta vare på dem selv.

Talsmann for påtalemyndigheten i St. Pölden, førstestatsadvokat Gerhard Sedlacek, sier til NTB at det ikke var noen indikasjoner på at noe var galt med Josef F. og hans familie, utover historien med den forsvunnede datteren.

– Siden man ikke oppdaget at noe var galt i denne saken, betyr det at lignende saker kan dukke opp?

– Jeg håper dette er et enkelttilfelle, sier Sedlacek. (©NTB)