Venter verre vær på Sørlandet

Venter verre vær på Sørlandet Les mer Lukk

Det brygger opp til enda verre snøvær i Agder-fylkene. – Såframt det ikke er ren nød, bør folk holde seg hjemme, sier politimesteren.

Tøffe forhold i sør  
For de av Kristiansands beboere som våget seg ut i snøværet torsdag var det tøffe forhold. Kaos råder fortsatt på Sørlandet, og bedre blir det ikke de nærmeste dagene, sier meteorologene. (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX)

Kristiansand/Bodø (NTB-Erik Veigård): Politi og redningsmannskaper hadde sin fulle hyre torsdag med å evakuere folk fra kjøretøy som hadde snødd inne på veiene på Sørlandet. Nå varsler meteorologene mer av det samme, og i enkelte tilfeller enda verre vær.

– Det er snakk om svært vanskelig værforhold og samme vindstyrke, sier politimester i Agder politidistrikt, Bjørn Hareide, til NTB.

På kysten i både Aust- og Vest-Agder varsler Meteorologisk institutt østlig og nordøstlig stiv kuling fredag. Torsdagens snøbyger skal øke til snø, og det samme gjelder lørdag.
– Såframt det ikke er av ren nød, oppordrer jeg folk til å holde seg hjemme, sier Hareide.

Evakuert
De siste som satt fast i sine kjøretøyer i snøkaoset på E18 mellom Kristiansand og Grimstad ble torsdag ettermiddag evakuert. Det kan synes som om det var i siste liten, siden meteorologene varsler mer snø og vind.

– Nå fører vi en kolonne med 30 biler og bussen Sørlandsekspressen vestover mot Lillesand. Da er det ikke folk igjen på strekningen Lillesand-Grimstad, sa leder Jon Tønnevold i Grimstad Røde Kors til NTB ved 15-tiden torsdag.

Selv om alle personene som satt fast i snøkaoset på E18 var evakuert torsdag kveld, ble veien fortsatt holdt stengt inntil den er ryddet for kjøretøyer og snø.

Veien ryddes
En rekke større og mindre kjøretøyer hindrer snøryddingen på den kaosrammede veistrekningen i Aust- og Vest-Agder.
– Så lenge det står kjøretøy i veibanen får ikke brøytebilene farten de trenger for å kaste snøen vekk, sier operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt til NTB.

Store bergingsbiler er satt inn i oppryddingen, sammen med veiskraper og hjullastere. Det er likevel uvisst når veien er ryddet og farbar igjen. Politiet tør ikke garantere at det skjer i løpet av torsdagen.

Fokus på syke
Politiet har under evakueringsarbeidet hatt spesiell fokus på syke og andre med spesielt behov for hjelp.
– Vi har fraktet medisiner, og spesielt diabetesmedisiner, inn til folk som har sittet fast. Syke er også blitt fraktet ut, sier operasjonsleder Ove Austenaa til NTB.

De nødstedte har også fått brakt ut mat, ulltepper og drivstoff mens de ventet i timevis på å bli berget ut. Mange har måttet vente i opptil 15-20 timer fastlåst i et hvitt inferno.

Barn uten mat
Lill-Britt Håland Hegna, gravid i sjuende måned, var en av dem som har fått prøve tålmodigheten i bilen. Sammen med søsteren Elin Stulen som er gravid i fjerde måned, og tre småjenter mellom tre og fem år, tilbrakte hun 16 timer i bilen før hun torsdag formiddag kom fram til Fevik.
Kjøreturen begynte i Kristiansand klokka 19 onsdag kveld, og i løpet av 16 timer slapp de naturlig nok opp for mat.

– Det går overraskende bra med jentene i baksetet, men vi hadde det ikke helt bra vi to gravide i forsetet, sa Lill-Britt Håland Hegna fra Stavanger til Aftenbladet.no torsdag. (©NTB)