Advarer mot å gi populær konfirmasjonsgave til barn

Dersom du har barn under 16 år som blir stoppet av veimyndigheter eller politi mens de bruker hoverboard, risikerer du å bli straffet. Enten med bøter eller prikk på førerkortet. Les mer Lukk

Hoverboard har 16 års aldersgrense. Likevel får mange barn det populære fremkomstmidlet i konfirmasjonsgave. Det får Trygg Trafikk til å reagere.

Dersom du har barn under 16 år som blir stoppet av veimyndigheter eller politi mens de bruker hoverboard, risikerer du å bli straffet. Enten med bøter eller prikk på førerkortet.

Det er nemlig 16 års aldersgrense for elektriske fremkomstmidler som går i 6 km/t eller raskere. Likevel er det mange barn som bruker slike fremkomstmiddel, skriver NRK.

Les også: EU advarer mot livsfarlige leker

Det får Trygg Trafikk til å reagere.

– Vi tror ikke foreldrene vet hvor farlig det kan være og hvor sterke motorene er. Og at det er aldersgrense på dem, sier Brita Straume som er fylkessekretær i Trygg Trafikk i Telemark til NRK.

Ifølge Straume er det ikke plass til såkalte ståhjulinger på norske fortau. Og hun bekrefter at de særlig etter konfirmasjonshelger får inn flere bekymringshenvendelser fra folk i villastrøk knyttet til bruk av de elektriske fremkomstmidlene.

Les også: Kaller tilbake en halv million av disse

– Vi skal jo ha plass til alle i trafikken, sier Straume og nevner andre sårbare grupper som blinde, eldre, små barn og barnevogner.

Til tross for 16-årsgrensen har faren for å bli tatt for overtredelse av denne loven vært svært liten. Nylig sendte den norske regjeringen ut på høring et forslag om å gjøre fremkomstmiddelet tilgjengelig for alle.