Julefettet kan bli mat for rottene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Disse finnes i rørene dine
Matfett skal ikke kastes i vasken eller i do.

Matfett tetter rørene, både dine egne og alle de som fører kloakk til renseanleggene. Fett og andre matrester er også med på å holde liv i alle rottene.

Totalt 83 prosent av oss kaster matfett i søppelbøtta eller i kildesorteringsordninger for matavfall, viser en analyserapport fra Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten.

I samme undersøkelse svarer 50 prosent at de like gjerne benytter utslagsvask eller toalett for å kvitte seg med brukt matfett.

– Nå som vi er godt i gang med juleforberedelser må vi også minne om at man ikke skal kaste matfett i vasken eller i do. Dette kan du kaste i søpla sammen med matavfallet, sier Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune til ABC Nyheter.

– Alternativt kan du finne en tett boks eller melkekartong og helle i matfettet fra ribba eller pinnekjøttet. Boksen eller kartongen kan kastes sammen med annet restavfall. Da unngår du tette rør og eventuelle problemer med kloakk i kjelleren din.

Slik kvitter du deg med fettet. Se videoen under:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slik kvitter du deg med fettet

Les også: Dette skal du ikke kaste i do

Bare tre ting skal i do

Q-tips fanges ikke opp på ristene som tar imot all kloakksøppel på Bekkelaget renseanlegg, men går videre ut i havet og forurenser strender og sjø. Les mer Lukk

Ifølge undersøkelsen til Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten kaster nordmenn mye forskjellig i toalettet.

– Undersøkelsen viser at folk kaster ting som ikke skal i do, for eksempel: snus, matrester og q-tips, sier Spieler.

– Vårt hovedbudskap er at det bare er tre ting som skal i do; bæsj, tiss og dopapir. Alt annet som kastes i toalettet kan tette igjen rør og pumpestasjoner, som igjen kan føre til oversvømmelser og et lite hyggelig lokalmiljø.

Snus er svenskenes doversting

Svenskene spyler ned ca 4 millioner poser med snus i toalettet daglig, noe som igjen tilsvarer 1,4 milliarder poser hvert år. Det innebærer mer enn 1100 tonn snus eller 100 lastebillass, skriver Svenskt Vatten i en pressemelding ifølge nyhetsbyrået TT.

Snus er dermed den vanligste tingen som spyles ned i svenske toaletter som ikke hører hjemme der.
Les også:

Frykt for skitne doseter? Her er redningen

Så ofte bør du vaske toalettet

Toaletter verden rundt