Toaletter verden rundt

Slik kan et toalett se ut i Bangladesh. Foto: UNICEF

Mangel på toaletter er fortsatt en av de viktigste årsakene til barnedød i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

En rapport fra Verdens helseorganisasjon og UNICEF viser at mer en 1,1 milliard mennesker i verden fortsatt er uten tilgang på toalett og må gå på do ute. De fleste dette gjelder bor i India (626 millioner), fulgt av Indonesia (63 millioner), Pakistan (40 millioner), Etiopia (38 millioner) og Nigeria (34 millioner).

19. november hvert år markeres Verdens toalettdag (World Toilet Day).

Her hjemme er vi godt vant når vi skal gjøre vårt fornødne. Vi tenker kanskje ikke på det som en luksus når vi plasserer bakendene våre på toaletter av porselen og skyller ned når vi er ferdige.

Men luksus er det. Mangel på toaletter er fortsatt en av de viktigste årsakene til sykdom og død blant barn i verden, skriver UNICEF i en pressemelding på Verdens toalettdag som markeres mandag.

Les også: Dette klosettet sjekker helsa di

Organisasjonen anslår at rundt to millioner barn dør hvert år av lungebetennelse og diaré, sykdommer som stort sett kan forebygges om sanitærforhold, vann og hygiene forbedres.

En rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og UNICEF viser at 1,1 milliarder mennesker i dag må gå på do ute. Målet er at alle skal ha tilgang til toaletter slik at de slipper å gå på do ute.

Utviklingen de siste fem årene gir grunn til forsiktig optimisme, ifølge UNICEF.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Organisasjonen anslår at over 100 millioner flere mennesker nå har tilgang til toalettfasiliteter der de bor enn for fem år siden.

Men som bildene i galleriet over viser, er det gjerne langt fra disse fasilitetene til vår toalettluksus her hjemme.

Les også:

Bill Gates jakter på fremtidens toalett

Her er nordmenns toalettvaner

Hyttedo med hjemmekomfort

Personvernpolicy