30 prosent høyere selvmordsrate blant veteraner fra Libanon

Norske FN-soldater etablerte seg i Sør-Libanon april 1978. Norge sendte da en bataljon med 750 mann til den nye UNIFIL-styrken. Bildet: Norske FN-soldater med hund på patrulje. /tjenestehunder/ FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX Les mer Lukk

Tall fra Forsvaret viser at veteraner fra de første kontingentene i Libanon, har en betydelig høyere selvmordsrate enn resten av befolkningen. – Røffe tall, sier veteranforbundet SIOPS.

Forsvarets sanitet har nå sett nærmere på de 21.600 soldatene som tjenestegjorde i Libanon fra 1978 til 1998.

I tiden etterpå har det vært 327 dødsfall av ytre årsaker i denne gruppen, hvorav 171 var ulykker og 140 selvmord, fremkommer det i Forsvarets forum.

En nærmere studie viser også at de første kontingentene er overrepresentert i begge kategorier. Det var i disse periodene at konfliktnivået var særlig høyt for FN-kontingentene i Libanon.

Selvmordsraten blant de første gruppene som dro til Midt-Østen ligger 30 prosent over normalbefolkningen, mens det var 50 prosent flere trafikkulykker med dødelig utfall.

– Tar flere sjanser

Overlege Einar K. Borud, ansvarlig for helseregisteret i Forsvarets sanitet, sier til bladet at det samsvarer med undersøkelser blant amerikanske og britiske soldater:

– De råkjører, ofte uten sikkerhetsbelte eller hjelm, bruker rusmidler og tar sjanser, sier han.

Les også: 36 år etter krigen må veteraner fortsatt kjempe

Det er de første seks årene, til 1984, som regnes som høyintensive. Da tjenestegjorde drøyt 12.000 norske soldater i området, og mange av dem opplevde massakre, militære angrep og kamphandlinger.

– Her er det mange enkeltskjebner. Tallene er røffe, men ikke overraskende. Vi kjenner dette fra veteranmiljøene, sier Heidi H. Bergfald, generalsekretær i veteranforbundet SIOPS, til ABC Nyheter.

– Det er bra tallene kommer på bordet, mener hun.

Bergfald sier dette er viktig for forskning, og gjør det mulig å ta tak i psykiske helseutfordringer tidligere.

– Må gjøre det bedre

Bergfald mener det psykiske hjelpearbeidet har vært forsømt i veteranarbeidet helt opp på 2000-tallet.

– Vi skylder libanonveteranene og de som har hatt det tøft, så mye. Nå må vi klare å gjøre det bedre for de som stadig kommer til i veterangruppen, sier generalsekretæren i SIOPS.

Les også: Utvalg med 16 tiltak for Forsvarets veteraner

Generalsekretær Thor Lysenstøen i veteranforbundet NVIO sier til Forsvarets forum at tallene også harmoniserer godt med det de har erfart.

Blant de veteranene som var stasjonert i Libanon etter 1984 er tallene derimot mye bedre. I denne lavkonfliktgruppa var det nesten 50 prosent færre dødsulykker enn i normalbefolkningen.