36 år etter krigen må veteraner fortsatt kjempe

De var sammen på oppdrag i Libanon for 36 år siden. Før jul møttes veteranene John Bratli, Bjørn Trønnes og Morten Blom ved sykesenga. Se video. Foto: Ola Karlsen/ABC Nyheter.

Like før jul i 1980 lagde en granatsplint et hull gjennom John Bratli. Bjørn Trønnes og Morten Blom var med den gangen. I ettertid har alle kjempet en ny kamp - mot norske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En splint lagde hull gjennom John Bratli som i 1980 ble sendt til Norge, via helikopter til Beirut. Foto: Privat
En splint lagde hull gjennom John Bratli som i 1980 ble sendt til Norge, via helikopter til Beirut. Foto: Privat

– Det er kompliserte saker.

Advokat Else-Marie Merckoll snakker om veteranene Bjørn Trønnes og John Bratli.

Like før jul måtte Bratli nok en gang på sykehus å lappe på en 36 år gammel skade. En syv centimeter granatsplint lagde hull i ham under et rutineoppdrag i Libanon.

– Den gikk gjennom lysken og kom ut gjennom rumpeballen, sier han.

– Det er jo ille

– Han blir først nå operert for én del av den skaden han pådro seg. Det er jo ille, ingen tvil om det, sier advokat Merckoll.

Bjørn Trønnes var med på oppdraget i desember 1980, en dramatisk natt som blant annet NRK har fortalt om i Dagsrevyen og på nett. Han bor for tiden utenlands og er minstepensjonist.

Tredjemann, Morten Blom, tjenestegjorde sammen med dem begge, og har tatt initiativ til et felles sykebesøk hos Bratli, veteranen som skal få reparert urinveiene. Igjen.

Les også: Kongen hedret veteraner på frigjøringsdagen

– Det er slett ikke alle soldater som får symptomene med en gang de lander i Norge, understreker advokat Merckoll som har representert en lang rekke veteraner. Foto: langsethadvokat.no
– Det er slett ikke alle soldater som får symptomene med en gang de lander i Norge, understreker advokat Merckoll som har representert en lang rekke veteraner. Foto: langsethadvokat.no

Både Trønnes og Bratli har pådratt seg psykiske skader i ettertid. Advokat Merckoll arbeider nå for å få en kompensasjon fra staten for traumene etter oppdraget i Libanon.

– Begge har fått utbetalt noe i erstatning, men vi er ikke i mål, forteller hun.

Mange må klage

Det er Statens pensjonskasse (SPK) som forvalter de ulike erstatningsordningene for skadde veteraner. Som mange andre opplevde Trønnes først at Forsvarets psykiater ikke mente det var noen årsakssammenheng mellom opplevelsene i Libanon og senere psykiske problemer.

Etter klage og en ekstern psykiatrisk vurdering, aksepterte SPK at det var en sammenheng og ga ham en billighetserstatning. Men han har fått nei til ytterligere kompensasjon og saken er oppe til ny vurdering. Taper han klagesaken, kan et sivilt søksmål være neste skritt.

Les også: 152 norske soldater tok liv i Libanon

John Bratlis sak er mer komplisert, juridisk sett, fordi han både har en fysisk og psykisk skade.

– Det er da snakk om to ulike regelverk som ikke harmoniserer. Det er ingen tvil om den fysiske skaden, men Bratli har også en psykisk skade som har betydning for hans arbeidsuførhet, mener Merckoll.

De har blitt enig med SPK om en ny ekstern psykiatrivurdering. Men resultatet er uvisst.

Blitt bedre

Forsvaret har nylig gjennomført en undersøkelse av de mange Libanon- veteranene som ble sendt ut for å støtte norsk utenrikspolitikk. Den viste at det går bra med hele syv av åtte.

Men for veteranene er målestokken hvordan den åttende blir behandlet av Norge.

– I begynnelsen synes jeg ikke oppfølgningen var spesielt bra. SPK avslo mange saker, og mange måtte inn for klagenemnda. Nå ser det ut til at flere saker er på riktig spor, sier advokat Merckoll som har representert en lang rekke soldater i deres strid mot norske myndigheter etter hjemkomst.

Les også: Norge blir værende i Afghanistan

– Men det er fremdeles en del saker hvor vi stiller oss uforstående til at det har blitt avslag, sier hun.

– For mange veteraner tar det lang tid før de innser at de har et problem som det må gjøres noe med. Det er slett ikke alle som får symptomene med en gang de lander i Norge, understreker Merckoll.

Fraråder tjeneste

Ved sykesenga til John Bratli mimres det også om de gode opplevelsene fra tjenesten. Men de tre veteranene er også bekymret for de som har gjort tjeneste senere, og nå vender tilbake fra Afghanistan.

– Mye av den striden som vi har hatt med norske myndigheter, håper vi vil komme disse til gode, sier Morten Blom som også arbeider som kontaktperson gjennom Veteranforbundet SIOPS

Også han har slitt med psykiske skader etter oppholdet i Libanon.

– Vi er lei av at veteraner blir uverdig behandlet, sier han.

Les også: Afghanistan-rapport med krass kritikk av Norge

For egen del er han adskillig klarere i sine uttalelser:

– Frem til i dag har jeg alltid svart at det kan høstes gode erfaringer ved utenlandstjeneste og anbefalt folk å reise ut om de får muligheten.

– I dag vil jeg, med flere års erfaring i arbeid med skadde veteraner som har dårlige erfaringer, tvert imot ikke anbefale noen å reise ut i tjeneste for Norge. Som skadet veteran blir for dårlig behandlet av systemet i etterkant av tjenesten, sier Blom som har 25 års tjeneste i Forsvaret.

Personvernpolicy