Døende mennesker frykter døden mindre enn friske

Bak horisonten er det lys. Illfoto: Thinkstock Les mer Lukk

Når våre siste timer er kommet, er de fleste av oss overraskende positive til det som venter, viser ny forskning.

– Når vi ser for oss at vi skal dø, tenker vi mest på følelser som sorg og frykt, sier Kurt Gray, forsker i psykologi ved University of North Carolina, i en pressemelding.

Han er en av forskerne bak en ny studie, som ser på hvordan det egentlig er å vite at man skal dø.

– Det viser seg at det å dø, er mindre trist og skummelt – og mer fylt med lykkefølelse – enn vi kanskje skulle tro.

Tilpasningsdyktige

Forskningen er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science.

De lot døende beskrive følelsene de hadde, ved å blogge om det. Så lot de friske personer skrive om det samme, ved å kun forestille seg at de skulle dø av en alvorlig sykdom.

– Mennesker er utrolig tilpasningsdyktige – både fysisk og følelsesmessig – og vi fortsetter hverdagslivene våre uansett om vi er døende eller ikke, forklarer Gray i pressemeldingen.

Han viser til blogginnleggene til dødssyke pasienter og dødsdømtes siste ord.

– Ordene er fylt med kjærlighet, sosial tilknytning og mening.

Les også: Norge bruker minst på alderdom i Skandinavia

– Unngå døden som et onde

Et rørende eksempel på et blogginnlegg, var barnebokforfatteren Amy Krouse Rosenthals tekst i The New York Times denne våren. Der skriver hun med mye humor og kjærlighet at hun ønsker å finne en ny kone til ektemannen etter sin død. Ti dager etter at teksten stod på trykk i avisen, døde hun som forventet av eggstokkreft.

– Teksten var rørende fordi den var så positiv og fylt med kjærlighet og håp. Mens det for mange virket rart at så mye glede fantes i en person som snart skulle dø, viser vår forskning at det faktisk er ganske typisk, skriver Gray.

Ikke alle tekstene var positive, men de aller fleste har et annet syn på sin livstruende tilstand enn det vi ofte forventer. Det bør gjøre noe med hvordan vi behandler døende, er budskapet til forskerne.

– Helsevesenet er orientert mot det å unngå døden som et onde. Fordi vi ser døden utelukkende som noe tragisk og forferdelig. Det behøver det ikke være, poengterer han.