Plaster kan gi diabetikere ny hverdag

Your browser doesn't support HTML5 video.

Plaster kan gi diabetikere ny hverdag
Smartplaster kan erstatte blodprøver og sprøyteinjeksjoner.

Fremtiden for dem med diabetes type 1 kan bli totalt forandret i fremtiden. Vekk med blodprøver i fingertuppen og sprøyteinjeksjoner – et såkalt smartplaster skal holde blodsukkeret i sjakk.

Slik ser plasteret ut, med innebygde sensorer som måler blodsukkernivået i svetten til pasienten og mikro-nåler som injiserer insulin smertefritt gjennom huden. Les mer Lukk

– Enheten er et type plaster som gjør at blodsukkernivået overvåkes via diabetikerens svette, uten å ta blodprøver. I tillegg holder den kontroll på insulinnivået ved å injisere medikamenter, forteller professor ved Seoul National University, Kim Dae-Hyeong, som har jobbet i teamet som har utviklet plasteret.

Les også: Diabetesforbundet roper varsku på verdens helsedag

Måler blodsukkernivå i svette

Det revolusjonerende plasteret analyserer pasientens svette med sine innebygde sensorer som måler pH-verdier, fuktighet og temperaturer.

Slik måler den blodsukkeret 24 timer i døgnet, og når nivået blir for høyt vil plasteret injisere insulin med mikro-nåler som føres smertefritt gjennom huden.

Hittil har studiene av prototypen vært svært vellykket på mus, men Diabetesforbundet tror forskningen er et stykke unna målet ennå.

– Om det vil virke på mennesker, gjenstår å se, sier Diabetesforbundets medisinske medarbeider, Trond Geir Jenssen.

Les også: Nye funn gir håp om en framtidig vaksine mot diabetes

– Kan unngå komplikasjoner

Men en plasterlapp som det holder å skifte en gang om dagen vil gjøre stor forskjell for diabetikere, men et slikt plaster som behandlingsmetode ligger uansett langt frem i tid.

– Diabetikere kan enkelt bruke plasteret fordi det ikke medfører noen smerter eller ubehag. De kan overvåke og administrere blodsukkernivået oftere, og unngår dermed forhøyede nivåer, forklarer Dae-Hyeong, og fortsetter:

– Med plasteret kan vi hjelpe pasienter med å unngå komplikasjoner ved sykdommen.

Professor Dae-Hyeong og resten av forskerteamet ønsker ifølge tidsskriftet Nature Nanotechnology å redusere kostnadene ved produksjonen for å kunne tilby smartplasteret til flest mulig pasienter.

Les også:

Dette sier blodsukkeret om helsen din

– Diabetes type1 krever enorm egeninnsats