Denne mannen levde for 700 år siden

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forskere gjenskapte ansiktet til fattig middelaldermann Les mer Lukk

Forskere ved universitetet i Cambridge har lagd denne fremstillingen av en mann som døde på 1200-tallet, basert på kirkegårdsfunn.
Dr Sarah Inskip undersøker hodeskallen til Context 958. Foto: Laure Bonner, via University of Cambridge. Les mer Lukk

– Vi er interessert i mannen på bildet, og mennesker som ham. De gir innsikt i en del av middelaldersamfunnet det ellers er vanskelig å lære om, sier professor John Robb ved universitetets avdeling for arkeologi i en pressemelding.

Arkeologer og historikere ved det verdenskjente universitetet i Cambridge driver nå et lokalhistorisk prosjekt, «Etter Svartedauden», der målet er å belyse dagliglivet til fattige og vanlige arbeidere. I den forbindelse har de laget dette bildet av en sambygding fra Cambridge, som levde for 700 år siden.

– Jo mindre penger og eiendom du hadde, dess mindre sannsynlig er det at noen ville skrive ned noe som helst om det. Skjeletter som hans er en av de få anledningene vi har til å lære om disse menneskenes liv, sier professor Robb.

De fleste skriftlige historiske kilder handler om de rike, ikke minst om deres handel og vandel.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Context 958 ble funnet begravet med ansiktet ned da St. John's kirkegård ble undersøkt av arkeologene. Foto: C. Cessford. Les mer Lukk

Kirkegård lå under universitetsbygg

Levningene etter mannen på bildet ble funnet ved en gammel sykehuskirkegård under Old Divinity School, et av lærestedene ved Cambridge-universitetet. Han har blitt døpt «Context 958» av forskerne, og levde på 1200-tallet.

– Context 958 var trolig pasient ved sykehuset, der omkring et dusin byboere fikk mat og tak over hodet. Noen av dem var trolig syke, noen var eldre eller fattige, og kunne ikke bo alene.

Fra arbeidet med rekonstruksjonen av ansiktet til Context 958. Illustrasjon: Dr. Chris Rynn, University of Dundee Les mer Lukk

Forskerne mener mannen var over 40 år da han døde, og hadde et temmelig robust skjelett med preg av hardt arbeid og levet liv.

– Analysene gjør oss bedre i stand til å forestille oss livene til disse menneskene, i alle dets fasetter. Derfor sammenstiller vi alle dataene til biografier, og gir dem ansikt som på bildet, sier professoren.

Context 958 var blant omkring 400 komplette skjeletter som ble funnet da en av Storbritannias største kirkegårder knyttet til middelaldersykehus ble utgravd mellom 2010-2012.

– Det handler også om å gi fortidens mennesker et ansikt, å gå forbi de rene, vitenskapelige data og forsøke å se disse menneskene som enkeltpersoner med sine fortellinger og erfaringer, sier Robb.

Sykehuset ble stiftet omkring 1195 av bybefolkningen, som et tilbud til de fattige og syke i lokalsamfunnet.

Funnene og rekonstruksjonen bidrar til kunnskapen om hvordan fattige levde i middelalderens England.

Les også: Del av et hjulkors fra Middelalderen funnet i Rollag

Kan ha opplevd hungersnød

Forskerne har rekonstruert mannens ansikt, og forsøkt å utliste noen innsikter om livet hans ved analyse av bein og tenner.

– Et interessant funn ved denne mannen er at han spiste en ganske sunn kost med kjøtt og fisk, som kan bety at han var i en bransje som ga bedre adgang til slike varer enn en fattig person på denne tiden vanligvis ville kunne forvente.

Forskerne tror «Context 958» hadde fått en forverret livssituasjon, kanskje på grunn av sykdom.

Ansiktet til Context 958. Illustrasjon: Dr. Chris Rynn, University of Dundee Les mer Lukk

– Han fikk av en eller annen grunn redusert arbeidsevne, eller manglet kanskje en familie som kunne hjelpe ham, sier Robb.

Også bortsett fra det åpenbare, at han var begravd på sykehusets kirkegård, er det tegn på at Context 958 opplevde en del motgang i livet:

Tannemaljen hans hadde sluttet å vokse to ganger i løpet av ungdommen, som kan være et spor av sykdom eller hungersnød. Arkeologene har også funnet spor av et kraftig kakk i bakhodet, som ble leget før han døde.

«Etter Svartedauden» er del av et forskningsprosjekt om historie og helse blant dem som levde i middelalderens Cambridge. Svartedauden var en av de verste pestepidemiene i historien, og herjet Europa på midten av 1300-tallet. Det antas at over halvparten av kontinentets befolkning døde, skriver SNL.no. «Context 958» døde før denne pandemien kom til England.

Levningene fra sykehusets kirkegård stammer i hovedsak fra det 13. til det 15. århundret. Sykehuset var i drift til 1511 og var en veldedig institusjon som forsøkte å gi pleie til vanlige mennesker på denne tiden.

Levningene fra sykehusets kirkegård skal også sammenlignes med tilsvarende funn fra perioden. Slik håper forskerne å øke kunnskapen om dagligliv og helse blant middelaldermennesker både i Cambridge og i andre engelske byer på denne tiden.

Les også:

Avlatshandel var big business

Islandsk drikkehorn gir nytt bilde av Olav den Hellige

Lekebåten som seilte på tidens hav