Regjeringen vil sikre hunders rettsvern

Hunders rettsvern skal bli bedre etter at ansvaret for hundeloven onsdag ble flyttet fra Justisdepartementet til Landbruks- og matdepartementet. Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB scanpix Les mer Lukk

Samtidig som Landbruks- og matdepartementet overtar ansvaret for hundeloven, starter arbeidet med å sikre hunders rettsvern i Norge.

Ansvaret for hundeloven fra 2004 har fram til nå ligget under Justisdepartementet. De siste årene har det kommet flere innsigelser mot loven, og flere dyrevernsorganisasjoner har kritisert den for å ha gjort Norges 560.000 hunder og deres eiere nærmest rettsløse. Dette vil landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) nå gjøre noe med.

– Regelverket om hundehold har stor betydning for mange av landets innbyggere, og trykket for å sikre hunders rettsvern har økt. Hundehold har et klart sikkerhetsmessig aspekt, men det er også viktig at dyrevelferd og dyrs egenverdi blir ivaretatt, heter det i en pressemelding fra departementet.

– Hold av hund har mange positive effekter. Det er derfor viktig at vi sikrer en god og helhetlig forvaltning av regelverk som regulerer slikt hold, sier Bollestad.

Les også:Hundeeiere synes kjæledyret ligner dem selv

Det er imidlertid fremdeles politiet som vil ha ansvaret for å følge opp brudd på sikkerhetsmessige aspekter rundt hundehold.

I perioden mellom 2014 og 2017 ble minst 77 hunder avlivet av politiet, og 91 ble omplassert, ifølge tall Bergens Tidende hentet inn fra Politidirektoratet i fjor høst.

Norsk Kennel Klub er positiv til at det nå er Landbruks- og matdepartementet som skal forvalte loven.

– Med hundeloven underlagt Justis- og beredskapsdepartementet har det automatisk blitt et unaturlig og feilaktig fokus på farlige hunder. Vi håper nå de positive effektene kan fremmes i større grad, skriver NKK på sine nettsider.

Les også:Hund er bra for helsa