Restaurerings-tabbe på Den kinesiske mur

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det koker i kinesiske sosiale medier denne uka, etter at foto av reparasjonsarbeid ved Den kinesiske mur viser at deler av muren ble etterlatt som en betongsti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske mur

Den kinesiske mur strakte seg langs de historiske nordlige grenseområdene til Kina, og var opprinnelig et forsvarsverk mot ulike nomadiske grupper på den eurasiske steppe. Muren ble også brukt til grensekontroll og fortolling av varer langs den historiske Silkeveien.

Muren ble utpekt som et av Unescos verdensarvsteder i 1987.

Muren ble fullført under Ming-dynastiet (1368-1644). Muren vi kan se i dag overlapper delvis med en mur som ble bygd til vern mot hunerne allerede på 300-tallet f.Kr. Den regnes fremdeles som verdens største byggverk, ifølge SNL.no. Muren mistet sin militære betydning fra midten av 1600-tallet.

Delene bygget under Ming-dynastiet er målt til cirka 8850 kilometer, inkludert sidelinjer. Flere strekninger ligger i ruiner. Murens høyde varierer fra cirka 6 til 15 meter, med vakttårn plassert med jevne mellomrom flere strekninger.

Opprinnelig var muren bygd av jord, stein, tre og andre materialer. Den var for det meste dekket av murstein.

Kilder: SNL.no , Wikipedia

En åtte kilometer lang strekning av en tidligere urørt del av muren, kalt Xiaohekou, ble for et par år siden utsatt for røft restaureringsarbeid.

Ifølge The Guardian skal deler av forsvarsverk og vakttårn rett og slett ha blitt jevnet med jorden som del av restaureringsprosjektet. Opprinnelig ble det igangsatt for å beskytte muren mot ytterligere forringelse.

De berørte delene av muren var kjent som en av de vakreste og mest uberørte strekningene av det historiske forsvarsverket. Xiaohekou-seksjonen ble oppført nordøst i Liaoningprovinsen i 1381, under Ming-dynastiet. Den berørte delen ligger i Suizhong, langs grensen til Hebei-provinsen.

Les også: Kina vil først stil «Månens mørke side»

Nettbrukere i harnisk

Etter at foto av de restaurerte seksjonene nylig ble lagt ut på det kinesiske sosiale mediet Weibo har flere tusen brukere kritisert arbeidet som er gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
En landsbyboer nær en urestaurert del av Den kinesiske mur i Suizhong nordøst i Liaoningprovinsen. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: AP
En landsbyboer nær en urestaurert del av Den kinesiske mur i Suizhong nordøst i Liaoningprovinsen. Bildet er tatt onsdag denne uken. Foto: AP

Bildene viser hvordan ujevne, nedgrodde og dels smuldrende steintrapper har blitt erstattet så langt øyet rekker med et hvitt, betonglignende dekke. Ifølge lokale medier ble det brukt forskjellige materialer under reparasjonene, blant annet sand, murkalk og sement. Arbeidet blir omtalt som «grunnleggende og grovt» av Dong Yaohui, visestyreformann ved Great Wall Studies Society, melder BBC News.

– Det var virkelig et stygt reparasjonsarbeid, sier visedirektøren for Liaonings kulturdepartement, Ding Hui, til Beijing News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge lokale medier ligner muren nå «en hevet sykkelsti gjennom det skogkledde åslandskapet.»

Les også: Verdens høyeste bro ferdigstilt i Kina

– Ser ikke optimal ut

Nødreparasjonene ved Xiaohekou ble vedtatt i 2012 for å «unngå ytterligere skader og forringelse», som skyldtes «strukturelle problemer i byggverket, og oversvømmelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reparasjonene ble fullført i 2014, skriver den kinesiske statsadministrasjonen for kulturarv i en uttalelse på sin nettside etter de skarpe diskusjonene denne uken.

Det ble fylt inn i deler av muren som hadde kollapset, og lagt til ytterligere et beskyttende lag på toppen.

– Men overflaten ser ikke optimal ut, sier Ding Hui ifølge BBC News.

Hoveddelene av muren som er bevart i våre dager. Illustrasjon: Roke~commonswiki/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Hoveddelene av muren som er bevart i våre dager. Illustrasjon: Roke~commonswiki/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Den kinesiske mur er ikke et enkelt, ubrutt byggverk, men strekker seg gjennom tusenvis av kilometer i deler, fra østkysten av Kina til randen av Gobi-ørkenen.

Enkelte deler er så forfalne at anslag på den totale lengden varierer fra 9000 til 21.000 kilometer, avhengig av om de sammenraste delene regnes med.

Les også: Innsamlingsaksjon for å redde Den kinesiske mur

Strenge straffer

Kinesisk lovgivning har særskilte regler for bevaring av muren, som er i ferd med å rase sammen i enkelte avsidesliggende områder. Flere deler har blitt skadd eller revet gjennom årenes løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kinesiske statsadministrasjonen for kulturarv har nå åpnet en etterforskning av godkjenningen, gjennomføringen og resultatet av vedlikeholdsarbeidet. Regjeringsorganet har uttalt at arbeidsgrupper og personell som blir funnet å ha gjort feil vil bli «strengt behandlet.» Loven for å skade kulturminner er streng, og dømte risikerer ti års fengsel.

Øvrige kilder: nyhetsbyrået AFP.

Les også:

USA beklager hånlig tweet om Kina