Charterturister med terrorfrykt vraker Tyrkia

Turistene merker lite til urolighetene i den populære turistbyen, men likevel er mange engstelige og velger å avbestille ferien.
Turistene merker lite til urolighetene i den populære turistbyen, men likevel er mange engstelige og velger å avbestille ferien. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville aldri tatt med familien min på badeferie i Tyrkia nå, advarer terrorforsker Helge Lurås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må være forberedt på at IS vil slå til mot badebyer og turisthoteller i Tyrkia, sier Helge Lurås, terrorforsker og leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, til ABC Nyheter.

Lurås påpeker at IS tidligere har hatt terroraksjoner mot turistmål i Egypt og Tunisia.

Terrorforsker Helge Lurås ville aldri tatt med familien sin på badeferie i Tyrkia. Foto: Christopher Olssøn / Pressefoto SISA
Terrorforsker Helge Lurås ville aldri tatt med familien sin på badeferie i Tyrkia. Foto: Christopher Olssøn / Pressefoto SISA

– IS ser at dette rammer økonomien i landet. Dermed må man være forberedt på at de vil angripe familier og charterturister på ferie i Tyrkia, sier terrorforskeren videre og viser til at turismen i Tyrkia er en stor inntekstkilde og sysselsettingsindustri i landet.

Lurås sier han selv aldri ville tatt med familien sin på familieferie i Tyrkia på nåværende tidspunkt.

– Jeg har sagt i halvannet år at man ikke bør reise. Jeg sier ikke at et angrep vil skje, men man må være forberedt i dagens trusselbilde, advarer terrorforskeren og sier han ikke vil bli overrasket hvis et angrep skjer allerede i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurås sier folk selv må vurdere sin egen risikovillighet, og understreker at det er en forskjell på hans anbefaling om å ikke reise og en direkte fraråding.

Bakgrunn: Minst 36 drep av selvmordsbombere

Halvert reisetilbud til Tyrkia

Totalt er det rundt 5000 nordmenn som eier eget feriehus eller leilighet i Alanya, ifølge NRK. I tillegg har det vært mange charterturister de siste årene i turistbyen.

Nå velger mange av de bort Tyrkia som reisemål grunnet terrorfrykt, bekrefter Star Tour.

– Ja, vi ser en kraftig nedgang i interessen for Tyrkia i år. Vi har kuttet tilbudet med mer enn 50 prosent i år, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aspengren forteller det enn så lenge er få som ønsker å avbestille.

De som har booket reise dit er ofte glad i Tyrkia, kjenner det godt og vil tilbake. Turistområdene er langt unna der ting har skjedd. Personlig elsker jeg Tyrkia. Det er et fantastisk land med et veldig godt hotelltilbud. Det er veldig synd at folk velger bort Tyrkia i år, samtidig forstår jeg godt at man kan bli urolig og heller velge Spania i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos reisebyrået Ving har de hatt stor pågang i morgentimene, dagen etter terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul.

– Vi har fått mange telefoner fra reisene til Tyrkia som spør om man kan avbestille, om flyene går som normalt og om tilstanden ved reisemålene, sier kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum, til ABC Nyheter.

Likevel opplyser Løkaas Fossum om at få har tatt steget til å avbestille reisen.

– Vi får opplyst av våre folk i Tyrkia at alt er som normalt ved turiststedene og de reisende er klar over avstanden til områdene med terrorfare.

Les også: Terrofrykt påvirker nordmenns sommervalg

UD: Nye angrep kan ikke utelukkes

I januar ble ti mennesker drept og såret i et bombeangrep ved et turistområde i Istanbul. Etter et år preget av mye uroligheter i Tyrkia, ikke minst på grunn av IS som har herjet i nabolandet Syria og flere terrorangrep velger flere nordmenn nå å styre unne det populære ferielandet. Senest i går ble landet rammet av et terrorangrep i Istanbul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet følger utviklingen i Tyrkia nøye. I dag sier UD sine reiseråd ingenting om at nordmenn ikke bør reise til turistområdet i Tyrkia.

Departementet fraråder kun alle reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdene i Tyrkia nærmere enn ti km fra grensen til Syria.

I tillegg oppfordrer UD generelt til å unngå demonstrasjoner og folkesammenstimlinger i hele Tyrkia.

Ifølge UD har USA valgt å advare egne borgere om trusler mot turister mot turistområdet i Tyrkia.

Siden oktober 2015 har tre alvorlige terrorangrep rammet hovedstaden Ankara, den siste 13. mars en bilbombe. 10. oktober i fjor ble over hundre sivile drept i Ankara i et terrorangrep.

UD skriver på sin side at nye angrep ikke kan utelukkes.

Les også: Ekspert: – IS har flere motiver for å hevne seg på Tyrkia