Nye asylsøkere flys inn til Norge

6 år gamle Gazal grep fast i hånden til flyktning- og integreringsminister Sylvi Listhaug da den norske politikeren i april besøkte den flyktningeleir i Athen. Nå skal Norge frivillig ta imot 1500 asylsøkere fra Hellas og Italia.
6 år gamle Gazal grep fast i hånden til flyktning- og integreringsminister Sylvi Listhaug da den norske politikeren i april besøkte den flyktningeleir i Athen. Nå skal Norge frivillig ta imot 1500 asylsøkere fra Hellas og Italia. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

1500 asylsøkere fra Hellas og Italia skal nå flyttes til Norge. De første 20 kom i slutten av oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge skal i 2016-2017 ta imot 1500 asylsøkere som befinner seg i leire i Italia og Hellas. Dette er et frivillig norsk bidrag til EUs såkalte relokaliseringsprogram.

Men det har gått så langsomt å få dette iverksatt at Norge bare rekker å ta imot 250 personer i løpet av 2016.

44.400 godkjente

I følge EUs kommisær for migrasjon, befinner det seg for tiden 24.000 personer i Hellas og 20.400 i Italia som skal relokaliseres til andre europeiske land.

I slutten av oktober ble de første 20 flydd til Norge, og det vil komme flere puljer med asylsykere fram mot jul, opplyser UDI (Utlendingsdirektoratet).

De som omfattes av ordningen tilhører nasjonalitetsgrupper med en innvilgelsesrate på 75 prosent eller mer i de europeiske landene, heter det også.

Les også: Politiet sendte 46 asylsøkere med leiefly til Libanon

Norge forpliktet seg til dette gjennom avtaler med Italia 29. august og Hellas 16. september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske bidraget er ikke stort i en europeisk sammenheng. EU har blitt enige om å relokalisere hele 160.000 flyktninger innen 2018 for å lette presset på de to landene som har mottatt de største flyktningegruppene.
Men et år etter at avtalen ble inngått har andre land bare tatt imot 6925 flyktninger.
– Mye mer må gjøres, og det må gå raskt hvis vi skal holde tritt med det økende antallet til Italia og de mange tusen som allerede er i Hellas, sier EUs ansvarlige kommissær, Dimitris Avramopoulos, i følge danske dr.dk i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen norske kostnader

I et dokument som ABC Nyheter har fått innsyn i fremkommer det at UDI har lagt planer for hvordan man skal finne plasser til asylsøkerne i Norge sammen med Politidirektoratet (POD) og PST.

FNs organisasjon for migrasjon (IOM) ønsker at de utvalgte asylsøkerne skal komme i puljer på 150-200 slik at det blir mulig å organisere egne fly fra Italia og Hellas til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hellas går kraftig ut mot somling med asylkvoter

Fra EU-programmer får Italia og Hellas får 500 euro per person som blant annet kan brukes til transportkostnader. Begge land har satt ut denne jobben (overføringene) til IOM og det er opp til dem om de ønsker å bruke rutefly eller chartre egne fly.

Til ABC Nyheter opplyser UDI at transporten ikke skal finansieres av fellesskapsmidler som Norge er en del av, og at Norge derfor ikke vil ha kostnader for transporten fra Italia og Hellas.

«Og vi mottar heller ingen støtte fra EU i forbindelse med relokaliseringen», skriver UDI i en epost til ABC Nyheter.