Fiskebåt i akutt havsnød: – Vi har kommet litt i knipa her

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En lydlogg frigitt av Telenor Kystradio vitner om den hektiske bergingen av mannskapet om bord på fiskebåten Kim Roger, som fant sted ved sørspissen av Lofoten i begynnelsen av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskebåten Kim Roger har fått motorstopp. Det blåser kraftig vind og mannskapet kan gjøre lite for å forhindre at de driver mot land. Men kaptein Geir Roger Benonisen beholder fatningen.

– Ja, god dagen du. Vi har kommet litt i knipa her like utenfor Åndstad ved Lofotodden, beretter kapteinen stoisk til Kystradioen i Bodø.

Koordinater blir utvekslet og Benonisen melder at besetningen på fem «sett jernet» og kaster anker, i et forsøk på å tjore båten fast.

Les også: RS «Ægir» tas av kjempebølge

Tallene øker

Tall fra Telenor Kystradio viser til stor trafikk hos landets fem kystradiostasjoner. I 2015 kom det inn 18.000 henvendelser, hvorav rundt 5.400 resulterte i assistanser.

– I 2015 kom 50 prosent av henvendelsene om assistanse fra fartøyer eller båter som hadde fått problemer med motor/gir, not (fiskeredskap) i propellen eller defekt ror. De siste er ofte relatert til Lofotfisket i nord og hummerfisket i sør, sier leder for Telenor Kystradio, Terje Hammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det var nettopp Lofotfisket i nord som var bakgrunnen for Benonisens samtale med kystradioen denne kjølige formiddagen i januar.

Les også: Stadig flere trenger hjelp til sjøs

– Vet ikke om det går

Det finnes ingen skip i umiddelbar nærhet som kan bistå Kim Roger, men redningsskøyta «Det Norske Veritas» samt et Sea King redningshelikopter sendes av gårde for å berge besetningen.

Men fortsatt vil det ta 20 minutter før hjelpen ankommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du må bare få de til å gi det de kan, det står om kort tid nå. Vi kjører sidepropeller og prøve å holde unna, men jeg vet ikke om det går, forteller Beninosen til kystradiooperatør Gjermund Carlsen.

Besetningen tar på seg redningsutstyret og håper på det beste.

Les også: Norske Stein (70) i havsnød alene på Atlanterhavet

Lav terskel

Når helikopteret til slutt ankommer fiskebåten, har den allerede gått på berget og ligger med 90 grader slagside. De tre som er igjen om bord klamrer seg til båten. De to andre hentes opp fra det iskalde vannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det slik at dere har alle fem om bord, og at du flyr dem til Bodø, spør Carlsen.

Redningsaksjonen bekreftes av Sea King-helikopteret. Det gikk bra denne gangen. Utover noen skrubbsår og mindre akuttskader virker alle fem å være i grei form.

Les også: Hadde jeg hoppet, ville jeg blitt slått i hjel

Til NRK forteller kystradiokoordinatør Carlsen at han håper folk forstår at terskelen for å kontakte kystradioen er lav.

– Det er bedre å snu en redningsskøyte eller et helikopter som er på vei ut, enn at de kommer fram for sent, sier Carlsen.

Hammer slutter seg til Carlsens utsagn.

– Hovedmålet vårt er å gi best mulig trygghet til sjøs, både for fritidsbåter og yrkesfartøy, avslutter Hammer.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.