Nå blir ALT dyrere

Bomullsprisene har steget markert de siste månedene, og forbrukerne må regne med å betale mer penger for klær (foto: Scanpix).
Bomullsprisene har steget markert de siste månedene, og forbrukerne må regne med å betale mer penger for klær (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvareprisene går bananas. Det vil prisene på en rekke varer vi handler til daglig også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaffen på vei til jobb, kjeksen i dagligvarehandelen, klærne i klesbutikkene - og vaskemaskinen.

Om ikke lenge vil du mest sannsynlig betale mer for alle disse varene.

For prisen på råvarer har skutt i taket i løpet av 2010. Alt fra oljepriser til prisen på sukker, gull, kobber, mel og olivenolje har steget kraftig - hveteprisene har for eksempel mer enn doblet seg på et år.

- I år må man sette opp prisene hvis man vil overleve, sier Len M. Steiner, eier av Steiner Consulting til New York Times.

Her hjemme har Orkla, en av Norges største produsenter av forbruksvarer, varslet at alle vil merke at maten nå blir dyrere. Det er spesielt produkter som inneholder olivenolje, sukker, mel og korn som vil bli dyrere.

- Vi i Orkla er også bekymret når varer blir dyrere, for økte priser er ikke bra for volumet vårt, bemerker Orkla-sjef Bjørn M. Wiggen overfor DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Du vil merke at maten blir dyrere

Kokende kaffemarked

Prisene på kaffe begynte virkelig å skyte fart i mai ifjor. På fredag steg prisen på Arabica-kaffe til sitt høyeste nivå på 14 måneder, og er nå nær sitt høyeste nivå på 30 år med en pris på 2,75 dollar per pund.

Arabica er den dyreste kaffen, og utgjør rundt 75 prosent av verdens kaffeproduksjon. Oppgangen i prisen på Arabica-kaffe kommer etter en dårlig kaffehøst i Columbia, Mexico og Brasil.

- Vi har gradvis økt prisene våre ut til forbruker, og øker med samme kronebeløp som råvaren øker. Hittil har det medført en økning på fem til seks kroner på 250 grams pose, slik at den koster rundt 25 kroner, sier Friele-sjef Olav Munch til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Friele er en av Norges to største kaffeprodusenter. Munch sier at det er en krevende situasjon, og at Friele stadig blir liggende bakpå i forhold til å få satt opp prisene, fordi selskapet har varslingstid overfor kundene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det har vært en ekstrem oppgang i kaffeprisene de siste ukene, og det vil komme nye prisøkninger på kaffe ut til kunder - det er helt klart. Vi ser liksom ikke noen ende på det, sier han, men understreker:

- Kaffe er fortsatt billig moro. Det er den billigste drikkevaren du får. Hvis du tar vann fra springen koster det under én krone per kopp.

- Ekstremt krevende

Også produsentene av billige klær føler presset. Bomullsprisene er opp over 120 prosent på et år.

- Situasjonen er ekstremt krevende. Vi er totalt avhengig av bomull som råvare. Tidligere foregikk mesteparten av produksjonen i Kina, men det er blitt for risikabelt nå. For å spre risikoen lages klærne flere steder, blant annet i New Mexico, Portugal, India og Bangladesh, sa viseadministrerende direktør i den gatemoteorienterte kleskjeden Wesc, Greger Hagelin, til Dagens Næringsliv i begynnelsen av februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kleskjeden har allerede satt opp prisen på sine klær, og andre giganter som H&M og Indiska har fulgt etter.

Også Felix Ebner, talsmann for den tyske intersseorganisasjonen for tekstil og mote, mener at forbrukerne må belage seg på høyere priser:

- Økte bomullspriser kommer til å kjennes, sier han til den tyske avisen Bild.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrere bensin

Uroligheter i både Tunisia, Egypt og nå senest i Libya har sendt oljeprisen godt over 100 dollar fatet. Oppstanden mot Muammar Gaddafi bidrar til å holde presset på oljeprisen oppe.

DnB Nor Markets ligger inne med et oljeprisestimat på 150 dollar fatet innen 2015. Det betyr en bensinpris på bensinpumpen på 15-16 kroner literen.

- Oljeprisoppgangen vil slå rett over på pumpeprisen, sier råvaremegler Nils Wierli Nilsen i DnB Nor Markets til DN.no.

Han understreker at oppgangen i bensinprisene i Norge ikke blir like stor prosentvis som oppgangen i oljeprisene, fordi man i Norge har en betydelig større andel avgifter enn i andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Engrosprisen på bensin er i skrivende stund 4,05 kroner, altså rundt en tredjedel av pumpeprisen. Det er denne komponenten som er utsatt for svingningene i oljeprisene.

Kobberrush

De rekordhøye kobberprisene, som har steget over 30 prosent siden august, gjør alt fra kjøleskap, til luftkjøling og elektronikk dyrere å produsere - en kostnad som kommer til å bli dyttet over på forbrukerne.

Elektronikkprodusenten Whirlpool har allerede annonsert et prishopp på 8-10 prosent på sine varer fra og med april, begunnet av at den kraftige råvareprisøkningen driver kostnadene opp.

- Vi vet veldig lite om fremtiden, men vi har ikke merket noe prisoppgang foreløpig, sier Erik Andersen i Elektronikkbransjen til DN.no.

Kan gi ny finanskrise

Den anerkjente professoren Nouriel Roubini, også kalt Dr. Doom, sier nå at stigende mat - og energipriser kan skape en ny finanskrise.

Han peker overfor Bloomberg på at prisøkningen har vist seg å være stor nok til å velte regjeringer. Det kan nok Egypts president Hosni Mubarak kan skrive under på.

Les også:

Børsboomen i Chicago sendte president på flukt

Rådyr kaffe i vente

- Du vil merke at maten blir dyrere

Kinesisk tørke kan gi prisrally