Hva om den slutter å rotere?

Livet på jorden ville blitt katastrofalt endret om jorden skulle sluttet å rotere. Foto: Nasa.
Livet på jorden ville blitt katastrofalt endret om jorden skulle sluttet å rotere. Foto: Nasa.
Artikkelen fortsetter under annonsen

New Scientist tar for seg et skremmende scenario: hva om jorden sluttet å rotere?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I H.G. Wells fortelling «The Man Who Could Work Miracles» er det en skikkelse ved navn George Fotheringay som oppdager at han har overnaturlige evner. Han bruker disse til gode gjerninger, men innser etter hvert at det er alt for mye å gjøre før solen står opp. Han finner sin løsning: det er bare å stanse jordens rotasjon.

I det han gir sin ordre bryter helvete løs. «Da herr Fotheringay stanset jordens rotasjon glemte han å ta med i betraktningen de bevegelige objektene på dens overflate», skriver Wells. «Alle mennesker, alle levende vesener, hvert hus og hvert tre», skriver han, «hele verden som vi kjenner den ble revet og slitt og knust og fullstendig ødelagt».

Astrofysikeren Neil Comins ved University of Maine i Orono har tatt for seg dette og andre scenarier i boken « What if the Earth Had Two Moons?» Journalisten Hazel Muir i New Scientist tar for seg noen av de tenkte tilfellene Comins beskriver i artikkelen «Hva om jorden sluttet å rotere?»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har flytende kjerne

Bråstopp

Hvis jordrotasjonen stanset brått ville alt på overflaten bevege seg i 1667 kilometer i timen, rotasjonshastigheten ved ekvator. «Alt på overflaten som ikke sitter kraftig fast vil suse av gårde parallelt med jordoverflaten», sier Comins.

Han anslår at mennesker som befinner seg utendørs vil kastes oppover til en høyde av omkring 11 kilometer før de vil falle og treffe bakken i høy hastighet.

Bygninger vil rives opp fra grunnmuren, og havene vil plaske over tørr mark. En slik katastrofe vil utrydde alt liv på Jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Moste Mars’ magnetfelt

Sakte stopp

Det vil gå greiere hvis Jorden gradvis stopper opp, for eksempel i løpet av to til tre tiår.

Havet vil like fullt bli sterkt påvirket. Sentrifugaleffekten fra jordens rotasjon gjør at det «sveller ut» ved ekvator og skaper 8 kilometer høye «buler» på havet.

Om jorden slutter å rotere vil havene trekkes mot polene, der overflategravitasjonen er noe sterkere fordi områdene ligger nærmere jordens sentrum.

Witold Fraczek ved Environmental Systems Research Institute i California har simulert en slik hendelse. Han viser at etter at jorden har mistet halvparten av sitt momentum vil havene deles i to, et ved hver pol, med kystlinje omkring 30 grader nord og sør.

Mellom disse kystene vil det dannes et enormt kontinent med fjelltopper omkring 10 kilometer over havnivået. Det nordlige havet vil drukne mesteparten av Canada, Europa og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dsjengis Khan endret klimaet

Nye mennesker

Om mennesker kan overleve i denne nye verdenen er uklart. Mesteparten av dyrkbar mark vil gå tapt, og atmosfæren vil bli for tynn over mesteparten av ekvator til å overleve der.

- Menneskeheten vil bli delt i to befolkningsgrupper langs kysten av det nordlige og sørlige havet, adskilt av fjellkjedene imellom, sier Fraczek.

I tillegg kommer utfordringen fra glohete dager og iskalde netter, som hver vil vare seks måneder. Om våren stiger solen, om høsten går den ned. Mennesker kan kanskje leve i skumringssonene, og legge på vandring for å holde tritt med den gradvise endringen i lyset jorden rundt.

Selv om det ikke finnes noen måte jorden, i virkeligheten, kunne sluttet å rotere på bare et par tiår er rotasjonen i ferd med å minske. Om mange milliarder år er det mulig at en dag på jorden vil bli like lang som et år.

Wells ser for seg en evig solnedgang over den aldrende jorden i sin klassiker «Tidsmaskinen», men i virkeligheten er denne fremtiden for fjern til å spå noe om, skriver New Scientist.

Les også: De ukjente planetene