Washington forbyr oppdrett av blekksprut

Blekksprut er en delikatesse for mange – som denne grillede varianten med brokkoli, cherrytomater og bakte småpoteter. Dyrevernere vil ha forbud mot oppdrettsanlegg for blekkspruter.
Blekksprut er en delikatesse for mange – som denne grillede varianten med brokkoli, cherrytomater og bakte småpoteter. Dyrevernere vil ha forbud mot oppdrettsanlegg for blekkspruter. Foto: zygonema / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten Washington har som første i verden vedtatt forbud mot oppdrettsanlegg for blekksprut. I Østerrike hevder et selskap å ha produsert fullgode, plantebaserte blekkspruttentakler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske dyrevernsorganisasjoner har overbevist myndighetene i dem amerikanske delstaten Washington om å forby oppdrett av blekksprut.

I dette tilfellet har det blitt fastslått at det ikke finnes noen bærekraftig form for oppdrett av blekkspruter. Derfor undertegnet Washington-guvernør Jay Inslee i mars en loven som hindrer slik oppdrett.

– Dette er en unik sak over hele verden. Det ser imidlertid ut til at forbudet snart vil bli innført også i California og Hawaii, hvor lignende lovforslag har blitt fremmet. I Canada er det fremmet en begjæring om å forby slike anlegg, skriver det italienske mat- og vinmagasinet Gambero Rosso International.

– Blekkspruter er svært intelligente og solitære arter (ikke flokk- eller stim-dyr) som aldri bør utsettes for oppdrett. Vi håper at denne loven, den første av sitt slag, danner presedens for resten av verden, og viser at blekksprutoppdrett er uakseptabelt, sier Allison Molinaro, leder for amerikanske kampanjer ved Compassion in World Farming.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Staten Washington i USA har som første i verden vedtatt forbud mot blekksprutoppdrett. Foto: Olga Visavi / Shutterstock / NTB
Staten Washington i USA har som første i verden vedtatt forbud mot blekksprutoppdrett. Foto: Olga Visavi / Shutterstock / NTB

Grusom avliving

Det er ifølge organisasjonen mange flere grunner til ikke å drive oppdrett av blekkspruter: Dette handler om spredning av sykdommer, hendelser med kannibalisme og den evige eksponeringen for kunstig lys, noe som virker absurd for et dyr som hovedsakelig lever i mørke.

Et annet grusomt element vil være avlivningsmetodene. Ifølge organisasjonene involverer det nedsenking i iskaldt vann og karbondioksid, noe som forårsaker en langsom og smertefull død. I tillegg til dette er det også et næringproblem: blekksprut lever av dyr som krabber, muslinger og småfisk, noe som fører til økt fiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er anslått at det vil kreve minst tre kilo fisk for å produsere én kilo oppdrettsblekksprut. Denne produksjonen er langt fra noe bærekraftsbegrep.

Fabrikk på Gran Canaria

I Europa planlegger det spanske fiskeselskapet Nueva Pescanova å åpne verdens første industrielle blekksprutfarm på Kanariøyene, men først må den gjennom en ny konsekvensutredning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis er intensive akvakulturprosjekter i Spania kun underlagt en forenklet miljøvurdering, men det har blitt konkludert med at blekksprutoppdrett kan ha en betydelig innvirkning på miljøet rundt.

For Nueva Pescanova betyr dette at etter å ha ventet to år på godkjenning, må den nå starte på nytt med en mer streng vurderingsprosess.

Det østerrikske selskapet Revo Foods hevder å ha skapt velsmakende plantebasert «blekksprut» med et tiltalende utseende, samt organoleptiske parametere og en autentisk tekstur med «The Kraken»-alternativet. Foto: Revo Foods
Det østerrikske selskapet Revo Foods hevder å ha skapt velsmakende plantebasert «blekksprut» med et tiltalende utseende, samt organoleptiske parametere og en autentisk tekstur med «The Kraken»-alternativet. Foto: Revo Foods

Plantebasert blekksprut

I mellomtiden ser dyrevelferdsgrupper plantebaserte alternativer som en løsning på den økende globale etterspørselen etter blekksprutkjøtt.

Det østerrikske selskapet Revo Foods hevder å ha oppnådd et tiltalende utseende, samt organoleptiske parametere og en autentisk tekstur med «The Kraken»-alternativet, mener Gambero Rosso.

Produktet, som er tilgjengelig online i de fleste europeiske land, har også et høyt innhold av protein, fiber og omega-3 fettsyrer og har fått en «A»-vurdering med Nutriscore-systemet.

Produktet består av omtrent halvparten av mykoproteiner, det vil si soppproteiner, og er rikt på Omega 3 og fiber.