Russisk soldat med desperat bønn fra slagmarken

En russisk soldat kommer med drone-bønn fra slagmarken.
En russisk soldat kommer med drone-bønn fra slagmarken. Foto: Skjermdump X
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas droner skaper hodebry for de russiske soldatene i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse forbanna dronene. Vi er lei av dem. Vær så snill og send oss noen pumpehagler. Alt vil hjelpe.

Slik lyder beskjeden fra en preget russisk soldat på slagmarken. Ifølge ham kan en hagle redde ti soldaters liv.

ABC Nyheter har ikke kunnet verifisere videoen.

«River deg i fillebiter»

Droner har vært en viktig del av Ukrainas forsvar mot Russland. Små droner er billige, effektive og dødelige våpen på slagmarken. Omfanget har aldri vært større.

Både Russland og Ukraina har benyttet seg av større droner for å angripe industri, infrastruktur og andre mål på hverandres områder. Små droner utstyrt med eksplosiver har gjort at soldater langs frontlinjen kan skaffe seg god oversikt over slagmarken og angripe fiendens soldater som søker tilflukt i skyttergraver.

– Vi har mer enn nok mot til å kjempe, men når en liten drittdrone til 500 dollar brenner deg ovenfra, og river deg i fillebiter, blir det ekstra vanskelig, sier den russiske soldaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video fra arkivet: Russisk drone treffer under redningsaksjon: – Kjør for faen!

En ny norm

Oberstløytnant Palle Ydstebø har tidligere snakket med ABC Nyheter om hvordan dronebruk er i ferd med å bli en ny norm for landkrig langs fronten i Ukraina. Ifølge ham produseres og kjøpes det nå hundretusenvis smådroner på begge sider, men det virker som Ukraina ligger inntil et halvår foran russerne, både i dronebruk og mottiltak.

– Vi ser på mange måter en tilsvarende utvikling i dronekrigen som vi så i luft- og sjøkrigen under første verdenskrig, der flyet og ubåten begynte å utfordre tradisjonelle landstyrker og store krigsskip. Disse våpnene er blitt integrert inn i moderne kampsystemer, noe som også ser ut til å bli utviklingen innen dronekrigføring, forklarer han.