- Helt uforsvarlig rettsprosess for Moland og French

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten A. Strøksnes skriver bok om saken mot Joshua French og Tjolstov Moland, og han tror ikke på noen rettferdig ankesak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LILLEHAMMER (ABC Nyheter): - Jeg har et behov for å si i fra om at dette er mennesker som har vært gjennom en helt uforsvarlig rettsprosess og som kan dø, sier Morten A. Strøksnes til ABC Nyheter.

Ble igjen

Han kom til Kongo den sjuende september i fjor for å skrive en bok om de to nordmennene som satt i fangenskap. Dagen etter fikk Moland og French dødsdommene sine. Da nyhetsjournalistene hadde dratt hjem ble forfatteren værende i Kongo for å snakke med dem.

Til slutt hadde Strøksnes snakket så mye med French og Moland at myndighetene mistenkte ham for å være spion. Da mennesker rundt ham begynte å bli arrestert var det på tide å dra hjem.

Timesvis med samtaler i fengselet, sammen med research i kongolesisk historie og historiske relasjoner mellom Norge og Kongo danner grunnlaget for boken som foreløpig har arbeidstittelen «Et mord i Kongo».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror ikke på ankesaken

Før forfatteren kan gi ut boka si på Gyldendal i høst, må han ned til Kongo igjen.

- Jeg drar ned i juni etter rettssaken. Hvis jeg skal møte dem og snakke med dem er det best at de er på cella, sier han.

Strøknes tror ikke på en rettferdig ankesak.


Strøksnes snakket så mye med French og Moland at myndighetene mistenkte ham for å være spion.Strøksnes snakket så mye med French og Moland at myndighetene mistenkte ham for å være spion.

- Det er nye dommere og de kommer fra hovedstaden. Det er mulig at det er en ny politisk agenda bak denne saken. Hvis det er tilfelle kan det bli en mildere dom, men om de ble frigjort ville det være en enorm sensasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det riktig å frigjøre dem mener du?

- I følge våre demokratiske idealer er rettsstaten en sentral instans og det kanskje viktigste prinsippet er at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Gjennom den parodiske rettsaken vi har sett til nå finnes ikke det noe bevis mot Moland og French, mener forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva med bildene?

- De beviser i og for seg ingenting. En som vil slippe unna med et mord ville ikke gjøre en slik ting. De hevder selv at de var hysteriske da dette skjedde, sier Strøksnes.

- Kunne reagert hardere

Forfatteren synes at Norge kunne ha reagert hardere på den behandlingen French og Moland får i Kongo.

- Kanskje de holdt på med noe muffens, men det er ikke det saken handler om. Det handler om et mord, at Norge er dømt for spionasje og at de var sendt ut for å spionere for Norge i Kongo. Slik sett sitter de der på vegne av oss på en måte. Dermed kunne Norge ha reagert kraftigere siden det er Norge som er dømt, mener han.

- Skal vi legge til side alle krav om en seriøs rettsprosess bare fordi vi er redde for å fornærme kongoleserne? spør Strøksnes.

- I Norge har mange et nokså karikert bilde av hvem de er og hva de gjorde der nede. Ønsker du å nyansere det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja. Det gjør jeg. Jeg kan fylle ut felter og ha lengre diskusjoner med dem. Fordi jeg jobber innen en annen sjanger enn nyhetssjangeren har jeg andre fortrinn. Jeg har hatt mange hyggelige samtaler med dem. De er fullt klar over sin rolle og jeg over min tror jeg. Det betyr ikke at det ikke kan oppstå sympati. De er jo artige å snakke med. De er annerledes og bryr seg ikke så mye om hva andre syntes om dem. Jeg er ikke på noens parti når jeg skriver denne boka, men jeg føler også en slags forpliktelse til å forsøke å forstå disse typene. Det blir meningsløst for meg å dra ned og se de som tullinger eller skurker. Det ville være tåpelig, sier forfatteren.

- Hva spør du de om?

- De sitter jo der i en svært vanskelig situasjon hvor de må forsøke å beskytte seg selv så godt de kan. De har en rettsprosess å forholde seg til. Kanskje er det ting de under normale omstendigheter ville fortalt om. Likevel finnes det enormt mye annet vi kan snakke om som deres fortid, Afrika, Norge, politikk og historie, forteller han.

«Et mord i Kongo» skal etter planen utgis i september 2010.