Nær doble boligrenteutgifter

- Det skal ikke mye til at reallønnsveksten mer enn dekker de økte rentekostnadene, sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (foto: Scanpix).
- Det skal ikke mye til at reallønnsveksten mer enn dekker de økte rentekostnadene, sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Likevel får de fleste mer å rutte med, sier forsker. Se hvor mye dyrere lånet ditt blir om tre år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se disse kalkulatorene

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Hvor mye kan du låne
Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Annuitetslån og renteendring
Denne kalkulatoren beregner hvor mye terminbeløpet endrer seg på et annuitetslån.Beløpet endrer seg ikke med det samme som renteendringen. Når renten settes ned, går avdragsdelen noe opp.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan sette opp styringsrenten et hakk til fra 1,50 til 1,75 prosent neste uke. Kommer ikke hoppet da, skjer det i februar, mener analytikere.

Uansett signaliserer Norges Bank at renten skal betydelig opp de nærmeste årene.

- Renten skal øke mye både i kroner og prosent, men vi må huske at dette er fra et veldig lavt nivå. sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå.

Les også: - Ingen grunn til å forhaste seg med renten

- Ekstremt lave
- Nå har renteutgiftene vært ekstremt lave. Slik sett dreier dette seg om en normalisering opp til et rentenivå man mer normalt må regne med, tilføyer Eika.
I samarbeid med DN.no har Eika beregnet hvor mye renteutgiftene på et boliglån vil øke de neste tre årene.

Med utgangspunkt i SSBs prognoser for gjennomsnittlig utlånsrente i bankene de neste tre årene har vi skissert hva beste boligrente og renteutgifter kommer til å ligge på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tabellen har vi tatt utgangspunkt i et lån på 2,5 millioner kroner. Og som tallene viser, dobles nesten renteutgiftene etter skatt fra dette kvartalet til fjerde kvartal i 2012.

KvartalGj.snitt utlånsrente 4. kvartalGj.snitt for beste rente 4. kvartalRenteutgifter for beste rente i kvartalet etter skatt
4. kv. 20094,00 %3,00 %13.500 kr.
4. kv. 20104,38 %3,38 %15.210 kr.
4. kv. 20115,76 %4,76 %21.420 kr.
4. kv. 20126,61 %5,61 %25.250 kr.

Selv om rentebunnen er passert, kan du fortsatt ruste deg for renteoppgangen, sier privatøkonomiekspert Rolf Mæhle til DN.no i dag.

Se ekspertrådene her: Slik takler du rentehoppene

Bedre økonomi for de fleste
Tross at lånerenten etter alle solemerker skal klart opp de neste tre årene, vil mange oppleve at de fortsatt har god privatøkonomi de nærmeste årene. Og for en del blir den også bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis lønn, renter og relevante priser endre i takt med vår prognose for gjennomsnittet - vil det være slik at økonomien din utvikler seg bedre jo mindre lån du har. Uten å ha finregnet på det vil jeg tro at de aller fleste som har mindre lån tre ganger inntekten, vil få mer å rutte med i tiden fremover, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da forutsetter Eika at skattesystemet inflasjonsjusteres

Se også lånekalkulatoren: Så mye kan du låne

- Det skyldes først og fremst at reallønnsveksten antas å bli god fremover. Så må det sies at dette gjelder de som er i jobb, og ikke mister jobben, sier Eika.

SSB regner med at ledigheten fortsatt skal stige.

- Vi må også huske at de relativt lave ledighetstallene skjuler at det er mange som er innom ledighetskøen i en kortere periode, eller har delt økonomi med noen som rammes av ledighet, påpeker Eika.

Regn ut selv hva renteendringene betyr for deg her:

Restlån i dag
Nominell rente
Termingebyr
Antall terminer
Resttid på lånet
Ny rente
Renteøkning:Per mndPer år
Renteøkning
Økning etter skatt
Effektive renter:
Effektiv rente i dag
Ny effektiv rente

Les også: Her får du beste lånerente akkurat nå
Slik takler du rentehoppene