Norsk statsborger dømt til døden i Pakistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorsk-pakistanske Shahid Azim ble lørdag formiddag dømt til døden i Pakistan for drap og voldtekt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge fordømmer dødsdommen og lover kamp for å hindre at den blir iverksatt.

26-åringen sto tiltalt for drap og voldtekt på en sju år gammel jente. Han ble pågrepet i desember 2007, og tilsto først å ha drept jenta. Siden trakk han tilståelsen, og har forklart at den kom som en følge av vold og trusler fra politiet.

Azim ringte selv til VG Nett og fortalte at han hadde fått lovens strengeste straff.

– Han ble dømt til døden i dag (lørdag) for drap og voldtekt, bekrefter hans forsvarer Tariq Abbasi overfor VG Nett. Abbasi sier at dommen vil bli anket, og han har god tro på mulighetene for å vinne fram i en av de to høyere rettsinstansene.

– De har svake beviser mot ham, og rettssystemet fungerer også bedre nå som vi får anket høyere opp, sier Abbasi.

Den sju år gamle jenta som ble voldtatt og drept var nabo til Azim i Pakistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Passivt UD

Gjennom de rundt to årene som Azim har sittet fengslet siden pågripelsen, skal han ha fått to besøk av UD. Abid Raja, som var 26-åringens norske forsvarer fram til 2008, kritiserer norske myndigheter for å ha vært for passive i saken.

Etter at saken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo fikk stor oppmerksomhet, har norsk UD hatt en tett oppfølging av de to drapsdømte nordmennene.

– Slik det framstår nå, er det ikke noen tvil om at norske myndigheter ikke har fulgt opp denne norske borgeren i Pakistan. Det er ingen tvil om at han ikke har fått den hjelpen som han trenger. All kritikk lagt til side er det på tide at utenriksministeren engasjerer seg i saken på samme måte som han har engasjert seg i Kongo-saken, sier Raja til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre reagerer sterkt

UD-representanter har ikke vært til stede under rettssaken etter klart råd fra tiltaltes advokat om at dette ikke ville være formålstjenlig, opplyser UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer i en pressemelding lørdag dødsdommen mot Shahid Azim, og lover å kjempe for at den ikke blir fullbyrdet.

– Jeg reagerer meget sterkt på at en norsk statsborger i dag ble dømt til døden i Pakistan. Norge er prinsipiell motstander av dødsstraff. Jeg vil nå ta kontakt med den pakistanske utenriksministeren for å uttrykke Norges syn og be om at dommen ikke iverksettes, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Allerede torsdag tok norske myndigheter opp denne saken med Pakistans ambassadør i Norge. Det ble da understreket at Norge ville komme til å reagere kraftig på en dødsdom, heter det i en pressemelding fra UD.

– Utenriksdepartementet tok også opp behovet for at ambassaden i Islamabad, i likhet med andre lands ambassader, får de nødvendige tillatelser til å besøke norske borgere som er fengslet i Pakistan, noe som hittil har vært vanskelig å få tross gjentatte krav fra norsk tide, skriver UD. (©NTB)