WTO-MINISTERMØTE- Ikke mer å gi på landbruk i WTO

Nok er nok: - Grensa er nådd for hva vi kan gi på landbruk i WTO, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i Genève.
Nok er nok: - Grensa er nådd for hva vi kan gi på landbruk i WTO, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i Genève.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorge og de øvrige landene i alliansegruppa G10 varsler at de ikke ha mer å gå på i forhold til sitt landbruk i WTOs Doha-forhandlingsrunde. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

GENÈVE (ABC Nyheter): - Vi har ikke mer å gi på landbruk, enn det vi tilbød i desember 2008.

Det var budskapet etter at Norge møtte sine forhandlingsallierte på landbruk, den såkalte G10-gruppa, i forbindelse med WTOs ministermøte som åpnet i går.

De ni landene har alle stor netto import av landbruksvarer og ønsker å beskytte sine hjemlige landbruk mot altfor kraftig nedbygging.

Her i Genève gikk de ut med et klart budskap anført av sin sveitsiske leder, finansminister Doris Leuthard:

- Vi er sårbare

- Vi gjentar at vi fortsatt ønsker å bidra og at vi fortsatt støtter Doha-runden. Men igjen understreker vi at vi er sårbare på matimport, at vi har gått en lang vei og har ikke mer å gi.

Det sa Leuthard på en pressekonferanse etter G10-møtet.

- Vi i Sveits blir bedt å betale en meget høy pris på landbruk. Noen av demonstrantene mot WTO lørdag, var mine bønder. Bøndene her er ikke rike folk. De arbeider veldig hardt, sa den sveitsiske ministeren og slo fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Resultatet som ligger på bordet nå, er ikke noe jeg kan ta med meg hjem. Vi er et demokratisk land der folket får stemme over en ny avtale.

Se video av Leuthards pressekonferanse.

- Det samme understreket hun på ministermøtet vårt i G10, at vi har gått langt og at grensa er nådd for oss. Det var det enighet om, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til ABC Nyheter.

Sensitive varer

- Så gikk vi inn på viktige nyanser i posisjonene til de ulike G10-landene, legger Brekk til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet ønsker G10-landene å unnta viktige landbruksvarer fra fullt tollkutt, såkalte sensitive produkter. Sensitive varer skal også slippe det G10-landene prøver å motvirke så godt de kan, krav om tolltak. Det vil si en maksimumsgrense på hvor høye tollsatser det kan være.

- Japan har behov for å definere 8 prosent av vareslagene som sensitive, mens vi har satt grensa ved 6 prosent, forteller Brekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- G10 har også behov for noen vareslag som ikke kan ta et tolltak, selv om de ikke er sensitive, legger Brekk til.

Kan ikke komme hjem til bøndene med et slikt resultat: Doris Leuthard. Foto: Thomas VermesKan ikke komme hjem til bøndene med et slikt resultat: Doris Leuthard. Foto: Thomas Vermes

G10 mener diskusjonene må bygge på utkast til en rammeavtale fra desember 2008, som det ikke lyktes å få enighet om da.

Det innebærer blant annet en halvering av prisstøtten på 11,4 milliarder kroner til norske bønder (såkalt gul støtte i WTO-sjargongen), samtidig som tollvernet reduseres med i gjennomsnitt 54 prosent.

Krever mer balanse

Landene i G10-gruppa, Norge, Sveits, Japan, Mauritius, Island, Israel, Sør-Korea, Taiwan og Liechtenstein, har forskjellige interesser på andre områder enn landbruk i WTO-forhandlingene.

De ni ble likevel enige om at forhandlingene i WTOs Doha-runde trakk mye mer i langdrag på områder der G10 har fordeler, mens de ble drrevet kraftigere fram på landbruk der de har alt å tape.

- Vi noterer med bekymring at noen områder går foran andre. Vår bekymring som netto matimportører er at det presses på for landbruks-liberalisering, mens framskritt på liberalisering av industrivarer og tjenester henger etter, sier Leuthard.

Les om WTO og landbruk på Landbruks- og matdepartementets hjemmeside.