Ber Norge droppe eksportkrav til u-land

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->En fiskebåt setter kursen mot åpent vann i morgentimene på Lake Victoria vest i Kenya. Foto: Scanpix/EPA.
En fiskebåt setter kursen mot åpent vann i morgentimene på Lake Victoria vest i Kenya. Foto: Scanpix/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorge må la u-land få lov til å verne om sin fiskerisektor på samme måte som Norge vil verne om landbruket i en ny WTO-avtale, mener Kirkens Nødhjelp. Landbruksministeren er ikke enig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag startet ministre fra 153 medlemsland i Verdens handelsorganisasjon (WTO) sitt første formelle ministermøte på fire år.

I motsetning til tidligere møter var ikke de fastkjørte forhandlingene om en ny, global handelsavtale formelt på dagsordenen for ministrene. Til det er rett og slett partene for langt fra hverandre.

Posisjonering

Men fraværet av formelle forhandlinger hindrer ikke at den såkalte Doha-runden blir diskutert i mer uformell karakter, og møtet regnes av mange som en viktig temperaturmåler på når man igjen kan sette fart på forsøkene om å få til en avtale.

– Det er absolutt et tema blant mange av landene her, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) til NTB.

De fleste av landene som hadde ordet tok opp behovet for å sluttføre forhandlingene i sine innlegg under åpningssesjonen mandag. Samtidig understreket WTO-sjefen Pascal Lamy at «tiden er i ferd med å renne ut» for forhandlingsrunden, som ble lansert i Doha 2001 og skulle ha vært ferdig i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den foreløpig tidsfristen er satt til enden av 2010.

Et tallrikt antall interesseorganisasjoner følger det tre dager lange møtet, blant dem Kirkens Nødhjelp. De mener Norge bør benytte anledningen til å slakke på kravene til WTOs u-land innen fiskeridelen av forhandlingene – når utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder Norges hovedinnlegg tirsdag formiddag.

– Dobbeltmoral

For mens Norges allierte i den såkalte G10-gruppen ønsker å få beholde et sterkt vern av landbruket, har Norge langt mer offensive interesser innen eksport av fisk, som i WTO-sammenheng kategoriseres sammen med industrivarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge forlanger et sett med regler for oss selv, et annet sett med regler for andre, da også lavinntektsland. Vi selv ønsker å beholde tollbarrierer for å beskytte matproduksjon i landbruket, men unner ikke utviklingsland å gjøre dette for produksjon av fisk og industrivarer, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brekk mener på sin side det er helt på sin plass for Norge å både ha defensive interesser på landbruk samtidig som landet har offensive interesser innen andre områder.

– Denne problemstillingen er ikke blitt reist fra noen land nå, så vidt jeg har hørt. Dessuten er ikke Norge blant de mest offensive når det gjelder fiskeri, sier Brekk.

Brekk ledet den norske delegasjonen på ministermøtets første dag, før Støre (Ap) ankom Genève på kvelden. Ministermøtet avsluttes onsdag. (©NTB)