- Vår jobb blir umulig

Konstituert direktør i Datatilsynet Ove Skåra kan ikke forholde seg til regjeringens tolkning av lovkrav. Foto: Scanpix
Konstituert direktør i Datatilsynet Ove Skåra kan ikke forholde seg til regjeringens tolkning av lovkrav. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datatilsynet vil ikke forholde seg til regjeringens tolkning av personvernkrav i helseregistre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Dermed det helt i blå hvordan opplysninger i flere helseregistre vil bli sikret.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet skriver tilsynet at departementet fortolket seg bort fra Stortingets krav om intern kryptering av helseopplysninger.

«Datatilsynet kan ikke utføre sine tilsynsoppgaver ut fra en tolkning med en hovedregel og uklare unntak fra denne,» heter det i brevet.

Det er ytterst sjelden at et tilsyn går ut og sier de ikke kan forholde seg til regjeringens fortolkning av en lov.

Krangler om kryptering

Bakgrunnen er Stortingets krav fra 2007 om at alle helseregistre skal krypteres internt. Som ABC Nyheter har skrevet, er flere helseregistre fortsatt ikke kryptert slik Stortinget krever. Dette gjelder blant annet Forsvarets helseregister.

Les også: Forsvaret lagrer helseinfo ulovlig.

Nå er det brutt ut full ordkrig om hva intern kryptering egentlig innebærer. Regjeringen mener det er tilstrekkelig å kryptere hele registeret, uten å skille mellom navn og helseinformasjon. Datatilsynet mener på sin side at opplysningene må lagres helt adskilt, slik at ingen har tilgang til å koble sensitive opplysninger til pasientens identitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandler vil få tilgang til helseinformasjon via en «nøkkel» som forvaltes av andre enn de som fysisk sitter på registerinformasjonen.

Datatilsynet sier de dermed ikke vil forholde seg til departementets tolkning. Konstituert direktør Ove Skåra sier regjeringen har endret posisjon.

- Ikke sivil ulydighet

- I slutten av mars skjer det plutselig endring i tolkning. Vi må forholde oss til det vi mener er lovgivers intensjon, sier Skåra til ABC Nyheter.

- Vi driver ikke sivil ulydighet, sier Skåra.

Det vil nå være opp til helsedepartementet å beslutte om de vil overprøver Datatilsynet, og klage saken inn for personvernnemnda. Da vil saken trolig havne tilbake i Stortinget, der den var på høring sist uke.

Les også : - Kryptering var umulig å gjennomføre.