
Israelsk fotball har et problem med rasisme

Fotballkamper kan være en måte å forstå hva som rører seg i folkedypet. Blant tilskuere kan underliggende følelser og sinne få fritt utløp, både spontant og i organisert form.
Dette fikk jeg nylig erfare da jeg tilbrakte en måned i Israel og blant annet gikk på noen utvalgte fotballkamper. Den andre mars så jeg to jødiske lag spille mot hverandre, Maccabi Petah Tikva mot Beitar Jerusalem.
Midt under kampen stormet plutselig en supporter fra det ene laget, Beitar Jerusalem, ut på banen mot en spiller på motstanderlaget. Det så ut som om supporteren skulle slå ned spilleren når han løp mot ham med løftede hender.
Men da han nådde fram til spilleren, løp han rundt ham og jogget tilbake mot tribunen. Noen vakter fulgte etter, men stoppet ham ikke.
Så fortsatte kampen videre som om ingenting var skjedd.
Supportere kaller seg «stolte rasister».
Forklaringen var at Maccabi Petah Tikva hadde en arabisk spiller på laget. Det likte ikke supportere til Beitar Jerusalem.

Beitar Jerusalem er kjent for å være en av verdens mest rasistiske klubber, og supportere kaller seg «stolte rasister». «Død over araberne» og «her kommer de, det mest rasistiske laget i landet!» er blant deres vanlige heiarop. «For alltid ren» kunne man lese fra bannere på tribunen da laget for et tiår siden fikk to muslimske spillere fra Tsjetsjenia. Da en av spillerne scoret i en kamp svarte supporterne med å forlate stadion.
Laget har aldri hatt en arabisk spiller – og tåler altså heller ikke at andre jødiske lag har det.
Noen dager etter Beitar Jerusalem kampen dro jeg på kamp med det arabiske laget Sakhnin som også er i den israelske eliteserien.
Byen Sakhnin er arabisk og et av stedene hvor de palestinske innbyggerne ikke ble fordrevet da Israel ble opprettet i 1948. I dag utgjør arabere 20 prosent av Israels befolkning. Som del av det palestinske folk føler mange i Sakhnin avsky mot Israels ødeleggelse av Gaza. Dette var grunnen til at enkelte supportere vendte ryggen til da den israelske nasjonalsangen ble spilt av foran en cupkamp med sitt lag. Provosert stormet jødiske supportere av motstanderlaget banen, og løp mot Sakhnin-supportene.
Slåsskampene førte til at kampen ble avbrutt og avlyst.
Han ble hengt ut i media som en sviker og buet på hver kamp samt utsatt for sterkt nedverdigende tilrop.
Sakhnin har to jødiske spillere på laget. Én sluttet etter massakren syvende oktober.
«Hva tror du ville skjedd hvis jeg hadde sprunget ut på banen mot en av de jødiske spillerne på Sakhnin», spurte en Sakhnin-fan meg med referanse til det som skjedde i kampen mellom Maccabi Petah Tikva og Beitar Jerusalem. «Det ville blitt et enormt oppstyr, jeg ville blitt arrestert, kanskje skutt, og Sakhnin kastet ut av ligaen».

Det finnes også arabiske spillere på det israelske landslaget. I 2021 kritiserte en av dem, Munas Dabbur, Israels daværende mini-krig i Gaza.
Det førte til voldsomme reaksjoner mot ham. Han ble hengt ut i media som en sviker og buet på hver kamp samt utsatt for sterkt nedverdigende tilrop. Til slutt trakk han seg fra landslaget.
Også det nåværende landslaget har arabiske spillere hvorav en, Muhammad Abu Fani, er regnet som en av Israels beste. Abu Fani har også blitt vedvarende trakassert av israelske supportere. I en kamp i Jerusalem sommeren 2023 ble han ikke bare buet på, men også utsatt for tilrop om at han var «terrorist» og at «Abu Fani er død».
Etter angrepet den 7. oktober 2023, den verste massakren mot jøder siden andre verdenskrig hvor 1200 israelere ble drept og 250 gisler tatt av Hamas og ført til Gaza, har rasismen i israelsk fotball økt med 71 prosent, heter det i en nylig publisert rapport.

Massakren og gisselsituasjonen har slik forverret situasjonen for Israels arabisk-palestinske innbyggere. Å vise omsorg for sivile i Gaza, hvor 50.000 mennesker er blitt drept, blir sett på som mistenkelig, som om sympatien ligger hos Hamas og ikke hos de israelske gislene eller ofrene etter massakren.
Det var denne mistenkeliggjøringen også det norske landslaget og Ståle Solbakken fikk smake på med israelske journalister på besøk.
Situasjonen til palestinerne har ikke plass i israelsk media og offentlig diskurs. Derfor ser det mørkt ut for kampen mot rasismen både i Israel og på fotballbanen.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.