AUF har rett – men Oljefondet må få investere i Ukraina direkte
Men vi europeere kan ikke la Putin vinne Ukraina på denne måten. Vi vet at Putin ikke vil gi seg der. Vi må handle nå og det haster.
Det er flott at AUF i sitt forslag til vesentlig økt bruk av Statens pensjonsfond utland (SPU – Oljefondet) til støtte til Ukrainas kamp for egen og Europas frihet legger helt nødvendig press på sine eldre partifeller på Stortinget. Norge har i den senere tiden blitt en sinke i vår Ukraina-bistand, og Ukraina har slitt i hele 2024 med forsinkede militærleveranser og uteblitte lovnader fra EU-land og USA. De siste par ukene har dette blitt mer og mer synlig ved vesentlig økt russisk fremgang på slagmarken.
Dumaen i Russland har nylig vedtatt å øke neste års bevilgning til militæret og krigsindustrien til 1 480 milliarder nkr - en økning på nærmere 30 prosent fra 2024. Nå ser vi konsekvensen av dette med voldsom økning i russernes militære kapasiteter, også med kjøpt bistand fra Iran, Kina og nå Nord-Korea med massiv støtte i materiell og soldater.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenRusserne kjøper også leiesoldater fra hele verden. Deres strategi er ekstremt kynisk og menneskefientlig, der de bombarderer ukrainske byer sønder og sammen for så å pøse på med soldater som for Putin og hans autokrater ikke betyr noen ting å miste på slagmarken. På den måten gnager de seg sakte og sikkert innover i ukrainsk territorium,
Ukrainske medier har nylig vist hvordan Russland ser for seg gjennom «fredsforhandlinger» å dele Ukraina i tre – en sørøstlig del som rent russisk, en midtre del som et russisk lydrike og en nordvestre del som kan gis til Vesten. Dette sier alt om målene til autokratiet i dagens Russland. Putin venter nå forhåpningsfullt på at Trump skal starte disse «fredsforhandlingene».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvis Trump fjerner all USA-støtte til Ukraina når han tiltrer i slutten av januar 2025, vil da EU i løpet av tidlig 2025 ha mulighet og vilje til å gi de bidragene til Ukrainas og deres forsvarsindustri som kan kontre og helst overgå både dagens russiske overlegenhet i krigsmateriell og den økningen av krigsmaskineriet som russerne nå legger opp til i 2025? Dagens politiske bilde i Europa sier oss dessverre ikke det.
Artikkelen fortsetter under annonsenMen vi europeere kan ikke la Putin på denne måten vinne Ukraina. Vi vet at Putin ikke vil gi seg der. Vi må handle nå og det haster. Men jeg tror nok at flertallet på Stortinget dessverre lukker øynene og vil kvie seg for å ta ut et større beløp av SPU enn inntil den årlige uttaksgrensen på tre prosent. Det vil utgjøre i underkant av 100 milliarder kroner mer for 2025 – såvidt jeg forstår av debatten i Stortinget, hvor det nå er oppnådd politisk enighet om å øke uttaket fra SPU fra 15 til 30 milliarder kroner i bistand til Ukraina i 2025.
Stortinget tror jeg nå har to, maksimalt tre, måneder på seg til å tenke og handle kreativt.
Jeg mener derimot som AUF at Stortinget nå må åpne for vesentlig mer – kanskje én til to prosent av dagens SPU som tilsvarer 200 til 400 milliarder kroner. Men til forskjell fra AUF, som vil gi dette som bistand over det norske statsbudsjettet, mener jeg at SPU selv direkte må få åpning for å investere i Ukraina. Dette trenger ikke å være investeringer i produksjon av krigsmateriell – det kan med fordel fortsatt gjøres fra hvert enkelt giverland slik Danmark nå har åpnet for med sin direkte bistand i Ukranias egen forsvarsindustri.
Artikkelen fortsetter under annonsenSPU er nå rett under 20.000 milliarder kroner. Ingen andre europeiske land har 3,65 millioner kroner per capita på bok. Sannsynligvis er vi i Norge det landet i Europa som har størst økonomisk mulighet til å raskt kunne sørge for at Ukraina snarlig både får bygget opp igjen landets viktigste infrastrukturer, institusjoner og produksjonsanlegg (hvor alt bygningsmessig kan organiseres i ukrainske firma som kan deleies av SPU) og derved få frigjort andre lands bidragsmidler til direkte og rask økning i Ukrainas egen forsvarsindustri.
SPU har bemanning og kompetanse til å investere i alt av privat, sivil virksomhet som eksempelvis deleierskap i helt nødvendig ny infrastruktur og nye bygninger i Ukraina som i økende tempo har blitt ødelagt av Russland. Om det i dag ikke er flertall på Stortinget til helt å endre retningslinjene til SPUs «fredstids»-mandat, så mener jeg at ideen og tanken om et begrenset «krigstids/ unngå-verdenskrigs»-mandat i SPU for og i Ukraina må spres og etableres blant stortingspolitikerne som må komme tidsnok «på banen».
Artikkelen fortsetter under annonsenStortinget tror jeg nå har to, maksimalt tre, måneder på seg til å tenke og handle kreativt til bruk av en reelt meget liten del av de overskuddsmidlene vi sitter på i SPU. Dette vil høyst sannsynlig være helt avgjørende i arbeidet for fred i Europa gjennom indirekte å øke Ukrainas egen våpenproduksjon og krigsinnsats maksimalt. Paradoksalt nok.
Artikkelen fortsetter under annonsenSPU vil neppe tape økonomisk på slike investeringer. Klarer Ukraina i 2025 å vinne tilbake alle okkuperte landområder så vil landet snarlig komme i en flerårig gennoppbyggingsfase med høy sysselsetting og et nasjonalbudsjett og en velstand over gjennomsnittet i EU. SPU sine investeringer i landet vil da være gjensidig gode for både SPU og Ukraina.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.