
Hvordan kjøre gjennom Sinsenkrysset samtidig som du bygger om bilen?

Det å skru på en såpass kompleks organisasjon som Nav, er ikke uten risiko.
(Denne kronikken ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).
Nå er det bare noen små uker igjen til den største endringen i Navs organisasjon på mange år. 1. mai endres organiseringen av Arbeids- og velferdsdirektoratet, og dette vil få konsekvenser for hele Nav, og for brukerne av tjenestene våre.
Endringene som er på gang har allerede fått oppmerksomhet fra omgivelsene, særlig etableringen av en ny avdeling med ansvar for hvordan Nav møter brukerne våre. Det kommer jeg tilbake til.

Dette er Altinget
Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.
Det har vært en lang vei hit. Strategien og målbildet for Nav fram mot 2030 kom i 2022. Ambisjonene vi satte i strategien, handler om hva vi må gjøre for å levere bedre på oppdraget vårt, og hvordan vi møter dem som har behov for tjenester og oppfølging.
- Les også på Altinget: Nå er hun Arbeiderpartiets nye «mektige partisekretær»
Helt sentralt er det å sikre langvarig tilknytning til arbeidslivet for flest mulig, også for dem som har behov for tilpasning og kvalifisering. Videre skal alle få den økonomiske støtten de har krav på, enkelt og forutsigbart.
En tredje viktig ambisjon er å finne gode løsninger sammen med de menneskene som har ulike behov for oppfølging og tjenester fra oss over tid. De har størst behov for støtte, men er ofte dem vi er dårligst til å hjelpe.
Den første høsten som Nav-direktør brukte jeg mye tid på å få vurderinger av styrker og svakheter i Nav – fra ansatte, tillitsvalgte, ledere, samarbeidsparter og Navs brukere. På bakgrunn av dette, la jeg fram seks endringsambisjoner for Nav i årene som fulgte.
Trenger vi en avdeling for brukeropplevelse i Nav? Jeg mener ja
Aller viktigst var det å gi Nav en tydeligere retning for videre utvikling, og å sikre at denne retningen ga mennesker bedre opplevelser og bedre støtte i møte med oss. Strategien jeg beskrev kort innledningsvis, var etter min vurdering en god start. Men det var også nødvendig å se hvordan Navs organisasjon fungerte i lys av ambisjonene.
Vi begynte å se på organiseringen våren 2023. I første fase jobbet seks arbeidsgrupper fra ulike deler av Nav med «blanke ark», for å tegne Nav slik de tenkte vi ville møte framtidas utfordringer best. Det ble bra mangfold i disse skissene, og med den bakgrunnen gikk vi videre i to spor.
For det første jobbet vi med hvordan de som møter brukerne på Nav-kontor og de miljøene som jobber med vedtak og utbetaling av ytelser, kunne jobbe bedre og tettere sammen på kritiske områder.
For det andre utredet vi hvordan Arbeids- og velferdsdirektoratet – «hovedkontoret» i Nav – burde endres for å styrke både vår faglige rolle og helhetlig styring av hele Nav.
I 2024 og denne vinteren har organiseringen av direktoratet vært det viktigste endringsarbeidet. Organiseringen vi har landet på gjennom utredninger og forhandlinger med de tillitsvalgte innebærer små og store endringer. Jeg vil nøye meg her med å peke på tre av de største:
- sammensmelting av digital produktutvikling og andre deler av direktoratet
- opprettelsen av Avdeling for brukeropplevelse
- opprettelsen av Velferdsavdelingen
Den mest gjennomgripende endringen vi nå gjør, er å knytte dem som jobber med digital utvikling i Nav sammen med andre fagområder, som for eksempel juss, økonomi, og arbeidsrettet oppfølging. Tidligere har utviklingsmiljøene i Nav ikke vært organisert sammen med andre som jobber med samme del av vår portefølje.
For eksempel har de som utvikler nye pensjonsløsninger ikke sittet sammen med de som har den løpende oppfølgingen av pensjonsområdet. Nav ligger allerede langt fremme innen digital produktutvikling. Nå vil digitale produkter utvikles i de samme avdelingene som har ansvaret for fysiske brukermøter, saksbehandling, og så videre. Det vi ønsker å oppnå, er at de digitale løsningene blir enda bedre tilpasset brukerne våre og arbeidshverdagen til de Nav-ansatte.
I tillegg oppretter vi en ny avdeling for brukeropplevelse. Det har allerede fått oppmerksomhet og kritikk fra enkelte i mediene. Kanskje har kritikken også bidratt til ekstra stor interesse for stillingen som leder av ny avdeling. I disse dager rekrutterer jeg leder for avdelingen, med snaut 150 søkere på listen.
Trenger vi en avdeling for brukeropplevelse i Nav? Jeg mener ja. En av de grunnleggende utfordringene nevnt innledningsvis, er å gi mennesker bedre opplevelser og bedre støtte i møte med oss. Det skal avdelingen bidra til, gjennom god innsikt i hvordan det er for et menneske, kanskje i en kritisk situasjon, å få hjelp fra oss.
Avdelingen vil blant annet ha tjenestedesignere og andre typer designkompetanse, og ansvaret for hvordan Navs brukerorganisasjoner kan medvirke til at vi finner de gode løsningene. Fagfolk som både ser hvordan det kan svikte, og hvordan vi kan bli bedre. Er det noe jeg virkelig tror på, så er det at Nav blir bedre hvis vi får mer av den innsikten, og virkelig klarer å bruke den.
Det koster å skru på en såpass kompleks organisasjon som Nav, og det er ikke uten risiko
Vi oppretter også en Velferdsavdeling. Det lokale Nav-kontoret er et partnerskap mellom stat og kommune. Å få partnerskapet til å fungere, og gi gode faglige rammer for sosialområdet, løfter vi nå fram i en egen avdeling med en egen direktør som har dette som hovedansvar. I tillegg vil aldringen i befolkningen gjøre at hjelpemiddelområdet blir enda viktigere enn i dag, og det ansvaret er også plassert her.
Det koster å skru på en såpass kompleks organisasjon som Nav, og det er ikke uten risiko. Utviklingsjobben skal gjøres uten at det går utover det vi skal levere av tjenester og støtte hver eneste dag.
Det kan føles som å bygge om bilen i det du manøvrerer deg gjennom et trafikkert Sinsenkryss. Samtidig mener jeg det er verdt det, hvis vi klarer det som er målet: Bedre møter med brukerne våre. Bedre digitale løsninger. Bedre faglige råd til politikerne.
Det er lett å tenke at jobben er gjort, ledere plassert og rekruttert, og alle ansatte har flyttet inn i sine nye organisatoriske bokser. Men den tanken er en kortslutning.
1. mai begynner den egentlige jobben – jakten på effekten av den nye organisasjonen. Vi bør kunne gjøre opp status i 2027 – stille spørsmålet «møter Nav menneskene som trenger oss på en bedre måte enn tidligere»? Vi bør ha evnen til å svare dokumentert og godt på spørsmålet.
Og svaret bør være «ja».
- Les også på Altinget: Folk lever av lønna de får, ikke av idealisme
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.