Vi må slutte å bruke tid på å syte

Bjørg Eva Jensen ble olympisk mester på 3000-meter i Lake Placid i 1980.
Bjørg Eva Jensen ble olympisk mester på 3000-meter i Lake Placid i 1980. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som rollemodeller på 70- og 80-tallet måtte vi vise sportsånd, og sette høye krav til oss selv.

Stemmer
Bjørg Eva Jensen
Tidligere skøyteløper, cand.mag, politiker og forfatter

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg ser det skrives om en dalende interesse for skøytesporten.

Jeg konkurrerte på 70- og 80-tallet, da vi var en skøytenasjon. Det var en meget mannsdominert idrett på den tiden, og det var diskriminering mellom kjønnene. Som kvinne måtte man prestere mer enn menn for å bli akseptert. Det var ikke enkelt å være kvinne i en mannsdominert sport.

Den gang var det resultatene som var viktigst både for pressedekning og markedsføring av sporten. Som rollemodeller måtte vi vise sportsånd, og sette høye krav til oss selv. Vi måtte prestere selv om vi kombinerte eliteidrett og skole; vi måtte ha utdannelse å falle tilbake på. Som idrettsutøver er du ikke noe annet enn hva du presterer som spisskompetanse på et individuelt plan.

Det at man heller ikke tjente de store pengene på idretten, gjorde at man elsket det man man holdt på med. Idrettsgleden ble mer fremtredende og idrettsutøvere var reflekterte over gleden av å kunne gå på skøyter. Man gikk på skøyter fordi man synes det var moro, og da spilte det ingen rolle hvor mange timer man måtte legge ned for hver uke (35 timer).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man hadde også eget ansvar som utøver, noe som var bra for å oppnå toppresultater. Før hvert mesterskap slipte vi skøytene selv, og hadde mer ansvar for å ta egne grep. Dette var også synlig for media, og var positiv for interessen for skøyter.

Jeg kjenner meg ikke igjen i måten skøytesporten fremstilles i dag.

I dag er skøytesporten reflektert helt annerledes i media. I tillegg har skøytesporten endret konkurranse-struktur. Flere nye konkurranseformer har kommet, og innendørsbaner og nytt utstyr i form av klappskøyter har tatt skøytesporten inn i en ny tid. Det er bra med utvikling, men måten media dekker skøyter i dag tror jeg ødelegger mye for skøytesporten. Influensere burde begrense hva som legges frem for publisering. Skøytesportens grunnleggende iboende status som nasjonalsport er i ferd med å ødelegges. Det er både media og andre som oppfyller disse krav og som viser frem skøytesporten i dagens lys.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg kjenner meg ikke igjen i måten skøytesporten fremstilles i dag, med tanke på historien og og med tanke på hvordan sporten blir markedsført.

Jeg avsluttet min karriere allerede som 24-åring. Det hadde å gjøre med at jeg konkurrerte med utøvere som ikke oppfylte kravene til fair play i idretten (russere, østtyskere).

I 2020 skrev jeg min biografi «Mitt liv – Bjørg Eva Jensen» der jeg legger vekt på fair play i idretten. I tillegg til verdensmesterskap i allround, toppet jeg min karriere med OL-gull i Lake Placid, og er fortsatt eneste skøyte-kvinnen som har vunnet OL-gull for Norge.

Vi må slutte å bruke tid på å syte i media om å ikke være fornøyd med anlegg og så videre. Vi må slutte å bruke energi på å klage på TV-kanaler som ikke sender løp. Dette er fokus som ikke skaper engasjement for skøytesporten. Jeg kjenner meg ikke igjen i motivasjonen for å være skøyteløper med nåtidens premisser. Feil bruk av tid og energi gir ikke resultater på sikt.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).