2025: Skjebnevalg for de svakeste pleietrengende?

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fotografert i stortingssalen før presentasjonen av statsbudsjettet 7. oktober.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fotografert i stortingssalen før presentasjonen av statsbudsjettet 7. oktober. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har Arbeiderpartiet og Høyre hovedansvar for manglende sykehjemsplasser i mange kommuner?

Folkets stemmer
Arnfinn Larsen
Medlem i Pensjonistforbundet

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

I september var helseminister Jan Christian Vestre (Ap) i Ålesund, og der ble utfordringene innen eldreomsorgen med den aldrende befolkning omtalt.

Dersom sannheten i denne situasjonen ikke erkjennes, finner man heller ikke løsningene.

Vestre kommenterte ikke at politikerne har hatt mer en 50 år til å forberede seg, aldersutviklingen er gammelt nytt. Utfordringene gjelder spesielt kapasitet for de svakeste pleietrengende, de som av medisinske årsaker har behov for 24 timers pleie og omsorg. Jeg må presisere at de aller fleste pleietrengende får den hjelp loven beskriver og stortinget har vedtatt, men altfor mange får ikke den lovpålagte hjelpen. Manglende fagpersonell er et kjent problem, men en konsekvens av mange kommuners vanskelige økonomi. De bruker deltidsstillinger som gjør at fagpersonale har opptil fire deltidsjobber per dag, og da slutter mange. Det er antydet at mer enn 10.000 årsverk er tapt av denne grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem har ansvaret for denne dramatiske situasjonen, manglende sykehjemsplasser for de aller svakeste pleietrengende?

Regjeringen viser til kommunenes ansvar, og kommunene viser til stadig økende oppgaver som stortinget vedtar, uten at det følger nok penger.

De svakeste pleietrengende blir derfor brukt som «gissel» mellom partene i dette dramaet fra virkeligheten.

Etter å ha vært engasjert for de aller svakeste pleietrengendes rettigheter i snart 20 år, mener jeg å kunne dokumentere følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB

Stortingets to styringspartier gjennom mange år, Arbeiderpartiet og Høyre, er godt informert om de dramatiske situasjoner som mange pleietrengende i vårt land opplever. I vårt nærmiljø, senest i Sunnmørsposten mandag 23. september, fikk vi en pleiesituasjon beskrevet, men kommunen mener at de handler etter dagens lovverk. For noen år tilbake opplevde familien til Jan Svinø i Ålesund en dramatisk situasjon over lang tid. Rapporter fra Kommunens egne arkiv viste at både kommunens tjenester for hjemmesykepleien , Jan Svinøs fastlege og også sykehuset hvor Svinø var innlagt, mente at han burde ha langtidsplass på syke hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunen ved kommunalsjef Synnøve Vasstrand Synnes informerte den gang om at partene og pårørende kan kommen med innspill, men at det er kommunen som til enhver tid bestemmer type helsehjelp og hvor helsehjelp skal gis (fra Sunnmørsposten 29. november 2022). Jan Svinø ble i juli 2021 nok en gang tildelt korttidshjelp for ny utredning, men døde 6 dager senere på sykehuset.

Noen situasjoner kommer frem i media, men det store antallet av uverdige situasjon for de svakeste, blir aldri offentlig kjent.

AP og Høyre er imidlertid godt kjent med slike uverdige situasjoner på nasjonalt plan. Det må også være kjent for politikerne at lovverket er uklart når kommunene kan henvise til lovverket og likevel gi mange av de svakeste et uverdig medisinsk pleietilbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dersom forbedringer ikke kommer i løpet av få år, blir det snart panikk i rekkene, utfordringene lar seg ikke løse over natta.

Med kunnskapen om situasjoner beskrevet ovenfor, viser de to partiene manglende ansvar og handling for et mer presist og klart lovverk. De vil ikke tilby mange av de svakeste eldre den retten til verdig eldreomsorg som stortingets intensjon og lovverk og beskriver, dette vil øke kostnadene på helsebudsjettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjonen er derfor klar:

Arbeiderpartiet og Høyre mener tydeligvis at det blir for dyrt for Norge å gi de svakeste pleietrengende den nødvendige helsehjelp som lovens intensjon beskriver.

Fra stortingets talerstol og ved stortingsvalg hvert fjerde år fremhever de noe annet om de uverdige situasjonene: Slik kan vi ikke ha det!

Styreleder i Kommunesektorens organisasjon (KS) Gunn Marit Helgesen uttalte den 16. august 2024 til Altinget blant annet følgende:

«Norge trenger nå partiledere som i den lange valgkampen har ryggrad til av og til å dempe forventningene, Ikke bare komme med løfter».

Videre skriver Helgesen i sitt innlegg:

«Helsepersonellkommisjonen ga alle parter et ansvar for å dempe forventningene til stadig økt kvalitet på helse og omsorgstilbudet.» KS har satt dette på dagsorden i debattserien «Grenser for offentlig velferd». Hun sier at en del rikspolitikere forstår alvoret, men altfor mange fortsetter å gi velgerne løfter som om det var ubegrenset tilgang på arbeidskraft og penger».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er sterke ord fra KS.

Jeg må understreke at jeg antar at KS mener at de aller svakeste må prioriteres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med de mange situasjonene som er beskrevet i riksmedia de siste årene , bl. annet i Sunnmørsposten 23. september i år , må det være riktig å omtale politikernes valg og avgjørelser for de svakeste eldre pleietrengende, som et skjebnevalg. Hjelpebehovet øker, men pleietilbudet begrenses, det blir for kostbart for Norge.

I valgåret 2025 må politikerne erkjenner at vi må forbedre kvalitet og kapasitet for de svakeste i vårt samfunn. Dersom forbedringer ikke kommer i løpet av få år, blir det snart «panikk» i rekkene, utfordringene lar seg ikke løse «over natta». De svakeste og deres pårørende blir de som må bære byrden. Hvem av oss aksepterer det?

Politikerne må ikke bare erkjenne problemene, men i valgkampen også erkjenne og offentlig bekrefte konkrete løsninger og finansiering for de nødvendige forbedringer. lovnader kombinert med valgløfter, nye utredninger og stortingsmeldinger, vil ikke bli akseptert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som styreleder i KS sier det, nå må politikerne våge å gi korrekt og sannferdig informasjon innen helse og omsorgssektoren om dagens og fremtidens løsninger for denne krevende situasjonen.

Det blir avgjørende at velgerne, opinionen, får frem sitt krav til politikerne.

Pensjonistforbundet med sine snart 300.000 medlemmer er en maktfaktor i samfunnet, jeg håper de vil styrke sitt arbeide for de svakeste pleietrengende i vårt samfunn.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).