Feil side i Debatten?
Var det Unio eller Fredrik Solvang som sto på feil side i Debatten på NRK da de diskuterte sykelønn?
Da Fredrik Solvang inviterte partene i arbeidslivet til å diskutere sykelønn i Debatten denne uka, stilte han spørsmål ved om ikke arbeidstakerorganisasjonen Unio valgte feil side da de ikke var enige med LOs ultimatum om å frede sykelønnen for endringer de neste fire årene. Feil side?
Debatten om sykelønnsordningen har ulmet lenge, men eksploderte da LO brøt forhandlingene om IA-avtalen i høst. Avtalen handler egentlig ikke om sykelønn, men om virkemidler for å flere inn i arbeidslivet, samt å få ned det særnorske høye sykefraværet. Da den første avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv kom i 2001 fikk til å begynne med gode resultater. Men til tross for flere oppdateringer og fornyelser har resultatene etter hvert uteblitt. Sykefraværet i Norge fortsetter å øke og ligger langt høyere enn i land det er naturlig å sammenligne oss med. Både forskere ved det norske Frischsenteret og OECD mener det er en sammenheng mellom den norske sykelønnsordningen og det høye sykefraværet i Norge. Derfor mente NHO denne gangen at det ikke var aktuelt å binde seg til nye fire år uten at sykelønnsordningen også ble diskutert. Mens LO har stilt ultimatum om å frede sykelønnsordningen de neste fire årene for å gjenoppta dialogen om IA-avtalen har de andre hovedorganisasjonene ønsket å fortsette forhandlingene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFor å synliggjøre stillingskrigen i sykelønnsdebatten, måtte de seks andre hovedorganisasjonene velge hvor de ville stå i studio på NRK Debatten. Sammen med LO-lederen og hennes ultimatum om fire års fredning eller sammen med NHO-lederen og hans ønske om en kortere fredning samtidig med en utredning av tiltak som faktisk vil fungere for å få ned sykefraværet?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBåde arbeidstakerorganisasjonene YS, Unio og Akademikerne stilte seg sammen med arbeidsgiverorganisasjonene Virke, Spekter og KS på NHOs side, mens LO-lederen stående alene på sin side i studio. Det var da Fredrik Solvang stilte spørsmål ved om ikke Unio sto på feil side.
I Fredrik Solvangs hode var det altså en riktig og en feil side i debatten. Kan det være at NRK Debatten er på feil side?
Det er to ting som er problematisk med spørsmålet. For det første at Solvang dermed legger til grunn at det er en riktig side i sykelønnsdebatten og at det er LO som har rett. Steffen Handal fra Unio avviste påstanden kontant, men YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sa at samrøren mellom LO og Arbeiderpartiet var udemokratisk. Akademikernes Lise Lyngsnes Randeberg la til at LO faktisk risikerer sykelønnsordningen ved å stille et ultimatum som har gjort at sykelønnsordningen nå står helt åpen.
Artikkelen fortsetter under annonsenYS, Unio og Akademikerne representerer flere arbeidstakere i yrkesaktiv alder enn LO. At de skulle stå på feil side i arbeidslivspørsmål eller la seg diktere av LO er derfor urimelig. Både LO, YS, Unio og Akademikerne har fellestrekk, men de har ulike prioriteringer og er uenige også seg imellom. Det samme kan sies om arbeidsgiversiden. Men i Fredrik Solvangs hode var det altså en riktig og en feil side i debatten. Kan det være at NRK Debatten er på feil side?
Bare det at jeg kan stille det spørsmålet viser hvor enkelt det er å undergrave NRK som en uavhengig medieinstitusjon i en tid der vår tillitt til sentrale samfunnsinstitusjoner er viktige for demokratiet vårt. Dette underbygger NRK som det utskjelte ARK fra høyrepopulister og devaluerer den uavhengige journalistikken som skal være demokratiets vaktbikkje som informerer om det som skjer i samfunnet og avdekker kritikkverdige forhold. Var det bare en hendelig glipp fra Solvang, eller var det en såkalt freudiansk glipp, en forsnakkelse som avdekker egentlige, underliggende holdninger?
Artikkelen fortsetter under annonsenJeg tror ingen av delene. Jeg tror det var et planlagt spørsmål som tar utgangspunkt i at ofte står arbeidstakerorganisasjonene samlet mot arbeidsgiverorganisasjonene – eller omvendt – i arbeidslivsspørsmål. Likevel er spørsmålet uheldig stilt, da Fredrik Solvang stiller NRK som institusjon laglig til for hogg fra de som kritiserer mainstream media.
Det mest interessante med Debatten var at ingen sa at de ville kutte i sykelønning. Verken arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, Spekter eller KS. Høyre-leder Erna Solberg holdt fast at hun i likhet med LO ville frede sykelønnsordningen, mens Frps Hans Andreas Limi gjorde sitt for å tråkke i vannet frem mot partiets landsmøte. Frp værer på hvor vinden går i folkeopinionen for å kunne snu kappen etter hva folk flest vil ha. Dermed står sykelønnsdebatten egentlig der den har gjort veldig lenge – stille.
(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).