Ny USA-rapport bør få betydning for norsk kjernekraftdebatt

«Vi har nå en unik mulighet til å ta en ledende rolle i utviklingen av en grønn energifremtid, men det fordrer at kjernekraft er en del av den diskusjonen», skriver Jonny Hesthammer og Sunniva Rose i Norsk Kjernekraft. Bildet er av Ringhals Kjernekraftverk i Sverige.
«Vi har nå en unik mulighet til å ta en ledende rolle i utviklingen av en grønn energifremtid, men det fordrer at kjernekraft er en del av den diskusjonen», skriver Jonny Hesthammer og Sunniva Rose i Norsk Kjernekraft. Bildet er av Ringhals Kjernekraftverk i Sverige. Foto: Bjørn Larsson Rosvall / TT / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA skal tredoble sin mengde kjernekraft for å nå klimamålene. En ny rapport fra Det amerikanske energidepartementet viser at kjernekraft står sentralt i en bærekraftig energifremtid. Rapportens innhold er viktig for den norske energidebatten.

Stemmer
Jonny Hesthammer
Administrerende direktør i Norsk Kjernekraft AS
Sunniva Rose
Kommunikasjonsdirektør, Norsk Kjernekraft AS, kjernefysiker, forfatter og blogger

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Kjernekraftdebatten går høyt i Norge og en rekke partier inkluderer nå kjernekraft i en eller annen form i kommende partiprogram. Samtidig har regjeringen nedsatt et kjernekraftutvalg som skal vurdere energikilden som en mulighet i Norge.

Men det er ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt. Vi kan høste erfaring fra andre land som har arbeidet med dette i lang tid:

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Blant annet har det amerikanske energidepartementet (DOE) analysert hvordan kjernekraft kan bidra i en bærekraftig energifremtid. De har nå kommet med en ny rapport, Pathways to Commercial Liftoff: Advanced Nuclear , som understreker hvilken avgjørende rolle kjernekraft vil ha for å oppnå nullutslippsmålene og samtidig sikre en pålitelig energiforsyning. Dette er sentralt for debatten om kjernekraft i Norge, og gir oss konkret og robust kunnskap å støtte oss på når vi vurderer fremtidens energivalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bærekraftig løsning

DOE viser at kjernekraft ikke bare kan bidra til å redusere klimagassutslippene, men også gjøre overgangen til et nullutslippssamfunn både billigere og enklere. Helt konkret viser de at et system bestående av kun fornybart og batterier blir 60 prosent dyrere enn et system bestående av fornybart, batterier og kjernekraft.

Rapporten er tydelig på at kjernekraft ikke erstatter eller konkurrerer med fornybart. I stedet fremhever den behovet for begge deler for å nå nullutslippsmålet. Energikildene spiller på samme lag og vi trenger alle spillerne på banen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Norge kan dra nytte av disse teknologiene for å møte fremtidens energikrav på en bærekraftig og kostnadseffektiv måte.

Rapporten understreker rett og slett at kjernekraft er sentralt for å sikre stabilitet i kraftnettet og redusere kostnader ved avkarbonisering i et energisystem med fornybare energikilder som er avhengige av naturens luner. Norge har rikelig med fornybare ressurser, men vi trenger mer stabil kraft enn bare vannkraften for å elektrifisere industrien og møte fremtidens energibehov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arealeffektivitet og naturbevaring

Et annet viktig bærekraftsargument som DOE-rapporten trekker frem, er kjernekraftens overlegne arealeffektivitet. Et kjernekraftverk produserer enormt mye energi for på lite areal, mye mer enn for eksempel vind- og solkraft. Samtidig konkluderer rapporten med et annet poeng som er viktig, både når det gjelder utbygging av natur og økonomi; kjernekraft reduserer behovet for nettutbygging. Med et økende behov for strøm i Norge, og samtidig et sterkt ønske om å bevare våre naturområder, gir kjernekraft oss altså en unik mulighet til å møte fremtidens energikrav uten å ødelegge verdifull natur. Dette er bærekraft i praksis.

Læringseffekter gir billigere kjernekraft

Mange er, ikke helt ubegrunnet, skeptiske til kostnadene ved kjernekraft, men DOE gir oss et svar: Den første enheten vil riktignok bli dyr, men så konkluderer de med at kostnadene vil synke drastisk når det blir produsert flere enheter av samme type, såkalte «nth-of-a-kind»-utbygginger. Dette gjelder ikke minst små modulære reaktorer (SMR), hvor de forventer en kostnadsreduksjon på opptil 60 prosent fra den første til den tredje reaktoren. Da vil kjernekraft kunne bli konkurransedyktig med både sol- og vindkraft på pris, spesielt når behovet for batterilagring inkluderes. DOE poengterer at prisen på kraft alene ikke reflekterer verdien kjernekraften bidrar med i et kraftsystem preget av økende mengde væravhengig kraft. Verdien av å kunne levere strøm når det trengs har stor verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SMR – en del av fremtidens bærekraftige energimiks

DOE fremhever at små modulære reaktorer (SMR) har en fordel overfor store reaktorer fordi de koster mindre å bygge, i tillegg til å være fleksible i plassering, noe som gjør at de er lettere å finansiere, og de kan tilpasses lokale behov. Norge kan dra nytte av disse teknologiene for å møte fremtidens energikrav på en bærekraftig og kostnadseffektiv måte.

DOE ser rett og slett på fremveksten av SMR som et viktig skritt mot et mer fleksibelt og bærekraftig energisystem. Disse reaktorene, som skal være kommersielt tilgjengelige innen 2030, kan raskt implementeres og er en ideell løsning for Norge, hvor det er behov for mindre, lokale kraftverk som kan integreres i eksisterende infrastruktur. SMR-teknologien vil være en viktig del av overgangen til et utslippsfritt samfunn, og bidra til å sikre at Norge holder seg i fronten av den globale bærekraftsutviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygghet og stabilitet

Moderne kjernekraftteknologi, slik DOE-rapporten understreker, er tryggere enn noensinne. Dette er viktig for å sikre både befolkningens tillit og en stabil energiforsyning.

Rapporten gir oss også et solid grunnlag for å argumentere for trygg og bærekraftig lagring av brukt kjernebrensel, noe som eliminerer mange av de gamle bekymringene rundt kjernekraft.

Rapporten fra DOE etterlater ingen tvil: Kjernekraft må være en del av løsningen for å nå våre klimamål. Fornybare kilder som sol og vind vil spille en viktig rolle, men alene vil de ikke være nok. Kjernekraft gir oss den nødvendige stabiliteten i energiforsyningen, samtidig som vi beskytter våre naturområder og reduserer klimagassutslippene.

Norge kan ikke ignorere dette solide grunnlaget som DOE-rapporten gir oss. Vi har nå en unik mulighet til å ta en ledende rolle i utviklingen av en grønn energifremtid, men det fordrer at kjernekraft er en del av den diskusjonen.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).