Fra 29. oktober flyter norsk kraft enda friere inn i EUs energiunion
Arbeiderpartiet fikk jammen det verbalt stridbare Senterpartiet med på noe som skal fremme enda friere flyt av strøm i det nordeuropeiske kraftmarkedet.
Har du kommet til side 26 i Energidepartementets budsjett for 2025, som kom på mandag?
Ikke det, nei.
Der står en interessant liten notis om Norges neste skritt inn i det internasjonale markedet for norsk kraft. Et EØS-marked for kraft som til tider har gitt oss vanvittige priser på norsk strøm i Norge.
Arbeiderpartiet er jo for EUs energiunion, og med dette har de jammen fått det verbalt stridbare Senterpartiet med på noe som skal fremme enda friere flyt av strøm i det nordeuropeiske kraftmarkedet.
Målet er å utjevne prisene i Nord-Europa. Altså at Norges fordel på strømpris gradvis skal reduseres. I budsjettet varsler regjeringen at dette nye skal innføres i oktober.
Grepet blir ifølge Statnett innført fra og med 29. oktober, kalles «flytbasert markedskobling», og vil gi bedre utnyttelse av det eksisterende kabelnettet landene i mellom. Altså større kapasitet til krafthandel ut og inn av Norge uten at det fysiske kabelnettet økes.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDroppet å kjøpe billig
Da jeg i 2022 først skrev om planene som springer ut av dette initiativet fra EUs energmarkedsbyrå ACER, beskrev jeg det slik:
Til nå har kraft strømmet fra de billigste områdene til de dyrere. I testing av flytbasert markedskobling som har foregått de siste årene, opplevde vi absurd nok at kraft fra Sør-Norge tilsynelatende ble solgt til Sverige på et tidspunkt da kraftprisen i Sverige lå under den sørnorske. I stedet for at strømkundene på Østlandet kunne fått billigere strøm ved å importere fra Sverige, pøste «vi» ut strøm motsatt vei.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPussig:
Øker salgs-mulighetene
Poenget som det nye systemet benytter seg av, var at kraftnettet i Sør-Sverige hadde kapasitet til å sende krafta videre til Danmark, der prisene var enda høyere enn i Norge. Ren transitt, altså. Logikken gjenopprettes og på denne måten utnyttes det eksisterende internasjonale kraftnettet bedre.
Artikkelen fortsetter under annonsenEt interessant spørsmål Statnett ikke har svart meg på, er hva som skjer med de såkalte flaskehalsinntektene når kraft sendes fra et dyrere prisområde til et billigere. Blir de negative?
En pluss-effekt for Danmark kan være at de med sin nye, kraftige VikingLink-kabel til Storbritannia kan bruke eventuelt kraftoverskudd de får ved hjelp av import fra Norge, til å tjene penger på å selge kraft videre til britene.
Bedre utnyttelse av eksisterende kabler, som er tilfelle med systemet, framstår i seg selv som rasjonelt. Men kan i det lange løp slå ut i høyere priser i Norge, lavere i Danmark, Tyskland og andre land.
Likegyldig for stortings-flertallet
Denne delen av norsk internasjonalisering av kraftpolitikken smyger seg inn uten oppmerksomhet, og er et godt eksempel på at utviklingen i EUs energiunion er så teknisk komplisert at det snaut nok finnes noen politikere som har tid og krafter til å sette seg inn i det.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn smakebit kan være Statnetts informasjonsside om flytbasert markedskobling. Syns du denne teksten er vanskelig? Bare blåbær hvis du prøver å fordype deg videre. Og sjekk gjerne det europeiske transmisjons-nettet for kraft, og utviklingen av reglene for det gjennom EUs nettverk for "Statnett'er", Entsoe, driver.
Artikkelen fortsetter under annonsenEU har vedtatt nettkoder på ca. 1000 sider, lover forankret i sin grensehandelsforordning for el, med detaljerte spesifikasjoner for drift, marked, kapasitet og cyber-sikkerhet.
29. oktober er bare enda en merkedag for ytterligere innkorporering av norsk kraft i EUs marked – og deres styring av den. Et faktum selv om Arbeiderpartiets og høyrepartienes retorikk om at vi fortsatt har styring med norsk kraftproduksjon og avgjørelser om kabler, inntil videre er riktig.
Som om den internasjonale liberaliseringen av omsetningen på et internasjonal kraftmarked der betingelsene settes av EU, skulle være likegyldig for norsk energipolitikk.
Artikkelen fortsetter under annonsenEt viktig skritt var da et lykkelig flertall på Stortinget i 2019, mot store folkelige protester, vedtok å legge Norge under EUs energiunion administrert av energimarkedsbyrået ACER:
«Naturlig med prisstigning»
Omsetningen av norsk kraft blir underlagt også et nytt organ, et nordisk koordinerings-senter i København, Nordic RCC. EU har opprettet en rekke slike regionale styrings-sentre, som igjen skal samhandle med hverandre for et integrert europeisk kraftmarked. Det nordiske er eid av Statnett og deres kolleger i Danmark, Finland og Sverige, og må antas å operere under lovverket i EUs fjerde energimarkedspakke, som det er stor motstand mot i Norge, og Norge så langt ikke har sluttet seg til i EØS.
«Det er naturlig at i tilfelle med økt eksport fra de nordiske landene, vil prisnivået stige», skriver Nordic RCC i en rapport om dagens tema, flytbasert markedskobling.
Artikkelen fortsetter under annonsenOg fortsetter:
«Således forsårsaker bedre markedsintegrasjon i flytbasert at forbrukere i tilbuds-sonen får høyere priser på grunn av tettere forbindelse til høypris-områder, likevel vil noen forbrukere i tilstøtende områder få lavere priser».
Sånn går nu dagan.
Thomas Vermes skriver i ABC Nyheter på søndager. Les flere av hans kommentarer her.
( Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).