Fremskrittspartiet vinner på innvandring
Men handler det om rasisme?
Det er mulig å hevde at Fremskrittspartiet vinner på fremmedfrykt og hat. Det er også mulig å hevde at de vinner på tydelighet på at vi som samfunn ikke skal akseptere gjengkriminalitet og æresvold.
Partiet ønsker å avvikle dagens asylordning og ta imot færre kvoteflyktninger. De vil ha raskere og mer effektive hjemsendelser av personer uten lovlig opphold, deriblant utviste kriminelle. De har fokus på det de kaller «norske verdier», og forventer at innvandrere forholder seg til disse.
Det er ikke sikkert det handler om rasisme.
Stortingsmåling fra Opinion for ABC Nyheter og Altinget oktober 2024
Endring fra sist måling, som var i august, i parantes:
Arbeiderpartiet: 18,5 (-2,6)
Høyre: 23,6 (-1,8)
Senterpartiet: 5,9 (0,0)
Fremskrittspartiet: 20,3 (+3,5)
Sosialistisk Venstreparti: 8,1 (-0,7)
Rødt: 7,0 (+0,3)
Venstre: 6,0 +0,4
Miljøpartiet De Grønne: 3,5 (+0,3)
Kristelig Folkeparti: 3,6 (+1,1)
Andre: 3,5 (-0,5)
(Størst av de andre er Industri- og Næringspartiet (1,6)).
Opinions partibarometer for oktober 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
70 prosent har avgitt svar om partipreferanse.
Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 23. september - 30. september.
Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» og Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,1 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.
Hardere Ap
Akkurat som det ikke er sikkert det dreier seg om rasisme når Arbeiderpartiet nå vil stramme inn på innvandringen til Norge gjennom flere tiltak. Når det heter i Aps nye partiprogram at partiet vil:
«Opprettholde tilliten til asylordningen gjennom et effektivt returarbeid».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenOg at de skal:
«Skjerpe tilknytningskravet til Norge ved familiegjenforening for flyktninger, slik at det kan nektes familiegjenforening i tilfeller hvor familien kan bo sammen i et annet trygt tredjeland som de har sterkere tilknytning til».
Kanskje det ganske enkelt dreier seg om å sikre at Norge forblir et trygt land, bygget på humanistiske og demokratiske verdier.
For selv om de krangler om det, er det ikke veldig stor forskjell på Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i innvandringspolitikken.
Retorikken
I måten de snakker om innvandring og innvandrere på skiller partiene seg imidlertid mer, i hvert fall historisk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSylvi Listhaug sier at det «er på tide å kalle en spade for en spade», og være ærlige om at innvandrere og mennesker, spesielt ungdom, med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i flere former for kriminalitet.
Artikkelen fortsetter under annonsenNå går de for tydelighet fremfor småbrun retorikk. Det er klokt.
Frp-lederen vil loggføre «kriminelle innvandrere» opp til tredje generasjon, altså mennesker som har besteforeldre som var innvandrere, med hvilken spesifikk landbakgrunn de har. For noen innvandrergrupper er lovlydige og tar utdannelse og jobber, mens andre ikke greier seg like bra.
Dette er det viktig at vi har kunnskap om, mener Listhaug.
Om ungdomskriminaliteten sier hun: «Klart det handler om innvandring».
Støres jungel
Frp-lederen snakker likevel om innvandring med større alvor, mindre sleivete, enn hun gjorde før hun ble partileder, da hun snakket om imamsleiking og om innvandrere som blir «båret på gullstol inn i Norge ». (Hun hadde riktignok et feilskjær i sommer, da hun og partikollega Erlend Wiborg under et påtatt og pinlig besløk på Grønland i Oslo, fastslo at her ville de ikke turt å gå alene).
Artikkelen fortsetter under annonsenJonas Gahr Støre virker å ha gått motsatt vei. Mange stusset da statsministeren og Arbeiderparti-lederen sist måned uttalte at «machete er noe man bruker i jungelen, ikke i Oslo».
Men Støre blir tatt i beste mening. Det var liksom pussig at han ordla seg slik, men henvisningen til jungelen var nok likevel ikke rasistisk ment.
En undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fra juni, om «holdninger til innvandrere og innvandring» viser at nordmenn i liten grad er skepisk til innvandrere, de fleste ser på innvandrere som en berikelse til samfunnet. Samtidig er det flere som mener flyktninger og asylsøkeres adgang til opphold i Norge bør bli vanskeligere enn den er idag, enn de som mener den bør bli lettere.
Artikkelen fortsetter under annonsenUndersøkelsen illustrerer at retorikken er viktig. Det lønner seg ikke å snakke ned innvandrere, når nordmenns holdning er positive til innvandrere. Og så lønner det seg å snakke saklig om ført innvandringspolitikk, der det finnes skepsis blant nordmenn.
Artikkelen fortsetter under annonsenKan Ap hente fra Frp?
Innvandring kommer til å være et viktig tema i valgkampen neste år. Fremskrittspartiet har posisjonert seg godt. Nå går de for tydelighet fremfor småbrun retorikk. Det er klokt.
Arbeiderpartiet kan miste velgere til partier til venstre for seg når de strammer inn i innvandringspolitikken. Oppsiden er at de kanskje kan ta tilbake noen av dem som stemmer Frp kun fordi de opplever at ingen andre partier tar utfordringene med innvandring på alvor.
De som er skeptisk til innvandring, men likevel ønsker et samfunn med små forskjeller, human straffepleie, gode velferdsordninger og arbeiderrettigheter, miljøbevissthet, kultursatsinger og et sterkt fellesskap.
Dét kan være ganske mange av de 20,3 prosentene som nå sier de vil stemme Frp.
(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).