KrF har slitt med lederne i 20 år

Daværende nestleder, nå fungerende leder, Dag-Inge Ulstein og nestleder Ida Lindtveit Røse på vei inn til KrFs sentralstyremøte i Oslo 22. august.
Daværende nestleder, nå fungerende leder, Dag-Inge Ulstein og nestleder Ida Lindtveit Røse på vei inn til KrFs sentralstyremøte i Oslo 22. august. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget om Kjell Ingolf Ropstad som ny leder i KrF forteller om et parti som kjemper for livet – uten annet enn råtne taustumper å gripe etter.

Stemmer: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk måling utført av Opinion for Altinget og ABC Nyheter får Kristelig Folkeparti en oppslutning på fattige 2,5 prosent. Målingen kommer etter uker med uro i partiet, men forklaringen er større enn det.

I 2018 tapte daværende leder i KrF retningsvalget i partiet. De ville til høyre og ikke til venstre, og Hareide gikk av i januar 2019. Et marginalt nisjeparti som lå og vaket under sperregrensa var delt i to. Ikke noe godt utgangspunkt for partiets nye leder Kjell Ingolf Ropstad, som – i likhet med Hareide – manglet flere av de kvalitetene som kjennetegner en partileder som er i stand til å trekke til seg nye velgere.

Det ble også bare et par år som partileder for Ropstad. I september 2021 trakk han seg etter at det kom frem at han hadde jukset for å skaffe seg skattefri pendlerbolig.

Stortingsmåling fra Opinion for ABC Nyheter og Altinget september 2024

Endring fra sist måling, som var i august, i parantes:

Arbeiderpartiet: 21,1 (-0,1)

Høyre: 25,4 (-1,5)

Senterpartiet: 5,9 (+0,1)

Fremskrittspartiet: 16,8 (+1,8)

Sosialistisk Venstreparti: 8,8 (+1,8)

Rødt: 6,7 (+0,8)

Venstre: 5,6 (-1,3)

Miljøpartiet De Grønne: 3,2 (+0,1)

Kristelig Folkeparti: 2,5 (-2,1)

Andre: 2,5 (-2,1)
Størst av de andre er Konservativt (1,6), som nå har passert
Industri- og Næringspartiet (1,2).

  • Opinions partibarometer for september 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.
  • 75 prosent har avgitt svar om partipreferanse.
  • Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 27. august - 2. september.
  • Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» og Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»
  • Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,1 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Nå sto partiet uten leder. Løsningen ble Olaug «fru Larkins» Bollestad, daværende nestleder og Instagram-dronning. Koselig, jovial, familiekjær, gøyal og jordnær. Ingen politisk kraft, men med personlig popularitet og karisma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett ikke sett på som noen varig løsning.

Men Bollestad biter seg fast. Og KrF fortsetter å kjempe mot sperregrensa. Det går verken dårligere eller verre. Før det kommer frem at ikke alle syns det er så trivelig rundt Bollestad likevel. Det er noe med lederstilen. En sykmeldt Bollestad mener seg utsatt for utilbørlig press om å trekke seg. 22. august gjør hun dét. Hun har valgt det selv, forsikrer hun. Nestleder Dag-Inge Ulstein tar over som fungerende partileder. Men han fastholder at han ikke vil bli leder. Han bare vil ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
I stortingsvalget i 2001 fikk partiet 12,4 prosent oppslutning. Ved sist valg fikk partiet 3,8 prosent av stemmene.

Hva skal KrF gjøre nå?

Sentralstyremedlem og fylkespolitiker i Møre og Romsdal, Randi Frisvoll, peker på den gamle helten Kjell Ingolf Ropstad.

«Han har gjort en god jobb tidligere og det tror jeg han kan gjøre nytt. Så har Dag Inge Ulstein vært veldig tydelig på at han ikke ønsker gjenvalg», sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også valgkomiteen har uttalt at de ikke ville utelukke å innstille Ropstad som ny-gammel partileder.

Ringen er sluttet.

KrF har slitt med ledere siden Valgerd Svarstad Haugland ledet partiet frem til 2004 og ble etterfulgt av røykelovens far Dagfinn Høybråten, som hadde gjennomføringskraft, men var upopulær og aldri greide å kvitte seg med stempelet som mørkemann.

Det er 20 år med lederproblemer. I de 20 årene har oppslutningen vært begredelig. I stortingsvalget i 2001 fikk partiet 12,4 prosent oppslutning. Ved sist valg fikk partiet 3,8 prosent av stemmene.

Hvem som leder et lite parti som KrF har betydning. Det kan pekes på at tiden har gått fra religiøst grunnfestede politiske partier. Det kan pekes på at KrF ikke greier å bestemme seg for om de skal være konservative eller inkluderende, fordømmende eller kjærlighetsfulle, og dermed lekker til Venstre, Konservativt (Partiet De Kristne), SV og Frp. Det kan pekes på at de ikke griper lavthengende frukt, som å tørre å være tøffere om utvidelse av abortgrensen og tvillingaborter. Det kan pekes på at KrF i det store ligner for mye på de andre sentrumspartiene, og at det ikke er plass til dem alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt kan være riktig.

Men de trenger en sterk og karismatisk, tydelig og respektert leder. En som ikke er Kjell Ingolf Ropstad.

Har de ikke det, nytter ingenting.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).