«De som tillater ukontrollert migrasjon, vil få ukontrollerbar vold»
To valg i Tyskland i dag blir et kappløp mellom ytre venstre og høyre etter knivstikkingen i Solingen. Sosialdemokrater og høyre-partier kommer luntende etter. Tyskland kan bli forandret. Europa også?
Delta i debatten
Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.
E-post: stemmer@abcnyheter.no
Spissformuleringen i tittelen stammer fra Tysklands politiske komet Sahra Wagenknecht etter at en syrisk asylsøker for en uke siden knivdrepte tre personer og såret åtte andre under en byfest i tyske Solingen.
Hun har fortid i det østtyske kommunistpartiet SED og deretter i SV/NKP-klonen Die Linke etter gjenforeningen av Tyskland. Men så sent som januar i år brøt hun ut og dannet sitt eget parti, ubeskjedent oppkalt etter seg selv som Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Med henne fulgte en god del av Die Linkes parlamentsmedlemmer, og ser det ut til, veldig mange velgere.
Ved valgene i to av Tysklands delstater i dag, Sachsen og Thüringen, kan Wagenknechts politikk på to ømtålige temaer som vibrerer i mange europeiske land, immigrasjon og Russlands angrep på Ukraina, gi gjenlyd i hele Tyskland og Europa.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet utrolige er nemlig at nykomlingen som snaut nok har noe partiapparat, ser ut til å få opp mot 20 prosent av stemmene i Thüringen og 10 prosent i Sachsen. Det betyr ifølge tyske Deutsche Welle at den venstreorienterte BSW-gjengen, trass sine kontroversielle standpunkter kan komme i maktposisjon der.
For det kristeligdemokratiske CDU må bite i det sure eplet og regjere sammen med dem hvis man skal unngå det ekstreme høyrepartiet Alternativ for Tyskland, AfD, i regjering. AfD ligger an til å bli størst med 30 prosents oppslutning i Thüringen og dele førsteplassen med CDU i Sachsen. Men alle de andre partiene har lovet å holde det brunsvidde AfD utenfor maktposisjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvordan er det mulig?
I de to delstatene får sosialdemokratene i SPD en alvorlig smekk og kommer ifølge målingene bare litt over sperregrensa på 5 prosent. De Grønne og Fridemokratene risikerer å ramle under og ikke bli representert i det hele tatt.
Artikkelen fortsetter under annonsenDisse to østlige delstatene har bare 6,5 av Tysklands over 82 millioner innbyggere. Signalene vil likevel ryste koalisjonsregjeringen sentralt i Berlin, bestående av CDU, SPD og Fridemokratene FDP (tilsvarende Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre hos oss) og kan gjøre at de justerer sin politikk overfor
Ukraina og i migrasjons-spørsmålet. For de sliter innmari også på de landsomfattende meningsmålingene og kan derfor bli mer lydhøre for folkelige strømninger.
AfD og BSW står i hvert sitt ytterpunkt på den politiske skalaen, men er i prinsippet enige om å avslutte bistanden til Ukraina og rope om forhandlinger og fred. BSW vil ha slutt på sanksjonene mot Russland som de mener rammer tyskere flest, stoppe militariseringen av Tyskland og protesterer mot utplasseringen av amerikanske mellomdistanseraketter i landet.
Artikkelen fortsetter under annonsenOg ikke minst vil de ha kraftige mottiltak mot immigrasjon. Drapene i Solingen gir dem blod på tann. Ugjerningen ble begått av en syrisk asylsøker som for lengst hadde fått avslag og beskjed om å komme seg ut. Men som med så mange asylsøkere med avslag i Europa, kan de i praksis bare forbli der. Akkurat som afghaneren som i juni knivdrepte en politimann i Mannheim.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Solingen-angrepet er forferdelig og mange spør med rette: Hvordan er det mulig at folk her i landet gjentatte ganger blir myrdet av mennesker som ikke har lov til å være her?» spør Wagenknecht i et facebook-innlegg, og legger til:
«Men de som tillater ukontrollert migrasjon, vil få ukontrollerbar vold».
Vil de deportere?
De tradisjonelt store styringspartiene, kristeligdemokratene CDU og sosialdemokratene SPD har vært åpne for innvandring. Ja, forrige CDU-regjeringssjef Angela Merkel opphevet i 2015 personlig EUs eget lovverk og lot migrantene strømme inn i EU.
Artikkelen fortsetter under annonsenNå føler også de at liberal innvandring ikke er så populært i befolkningen. CDU-leder Friedrich Merz skrev sist søndag et åpent brev til regjeringssjef Olaf Scholz med krav om å avvise alle asylsøkere fra Syria og Afghanistan, og at avviste asylsøknader skulle følges opp med faktiske deportasjoner.
Scholz forsikret allerede i juni, etter den afghanske asylsøkerens drap på politimannen, at afghanske og syriske asylsøkere som begikk kriminalitet, skulle deporteres.
Vil det skje? Faren dersom politikerne ikke gjennomfører det de sier, er at tilliten svekkes og ytterliggående partier får enda mer vind i seilene.
Rundt i Europa begynner bekymring for ukontrollert immigrasjon å spre seg også til tradisjonelle partier. I Storbritannia jobbet den avgåtte konservative regjeringen for å sende asylsøkere til Rwanda for å behandle deres søknader der.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet har den ferske Labour-regjeringen satt en stopper for. Dermed fortsetter migranter å krysse Den engelske kanal i småbåter. 20.000 hittil i år. Det kan ankomme over 600 på én dag.
I Danmark argumenterer sosialdemokraten Rasmus Stoklund i en bok for ikke lenger å høre på Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i slike saker. Han vil at Folketinget skal ha myndigheten.
«Naturligvis kæmper NGO'er, forskere og ansatte med tilknytning til miljøet omkring Institut for Menneskerettigheder for at bevare det system, som tvinger de europæiske demokratier til at føre en politik, som de selvsamme NGO'er, forskere og ansatte aldrig kunne opnå bred folkelig opbakning til eller overbevise et flertal i Folketinget om», skriver han på altinget.dk i den store debatten som pågår om boka.
Sist ut var nyheten i Aftenposten torsdag om at Arbeiderpartiet i utkast til nytt partiprogram vil innføre en strengere innvandringspolitikk og bli tøffere mot gjengene.
Artikkelen fortsetter under annonsenI dag kappløper de politiske ytterpunktene i Tyskland for å nå først fram til innvandrings-skeptikerne i befolkningen. Og rundt i Europa kommer de tradisjonelle partiene luntende etter. Vil det forandre Europa?
Thomas Vermes skriver i ABC Nyheter på søndager. Les flere av hans kommentarer her.
( Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).