Jeg vil ha frihet til å være en basic bitch

Artikkelforfatteren mener det er kvinnefiendtlig av ABC Nyheters redaksjonssjef Inga Vinje Engvik å kalle justisminister Emilie Enger Mehl (bildet) for en «basic bitch»-
Artikkelforfatteren mener det er kvinnefiendtlig av ABC Nyheters redaksjonssjef Inga Vinje Engvik å kalle justisminister Emilie Enger Mehl (bildet) for en «basic bitch»- Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentar 7. juni skriver ABC Nyheters Inga Vinje Engvik at justisminister Emilie Enger Mehl er en «basic bitch». Problemet med bruken av dette begrepet er at det er kvinnefiendtlig og marginaliserende.

Stemmer: Olga Abilova
Statsviter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er en «basic bitch» og hvor kommer det fra? I følge Wikipedia er dette et begrep som brukes om personer, som oftest kvinner, som har mainstream smak, og er generelt ueksepsjonelle og uinteressante. Begrepet ble først brukt i 2009 av den amerikanske komikeren Lil’ Duval som har fått mye kritikk for sine kvinnefiendtlige ytringer og transfobi. Begrepet ble raskt popularisert i sanger av kjente rappere som Lil Wayne og The Game, som dessverre også er kjent for å promotere et negativt kjønnet språk.

Det får meg til å lure på hvordan en ung kvinne egentlig kan lykkes i 2024.

Vinje Engvik promoterer seg selv som opptatt av likestilling - en pågående politisk og sosial kamp som historisk har vist hvor viktig det er å tenke på hvilket språk det er vi bruker i samfunnet - så hun tenkte seg kanskje ikke om, da hun valgte å fremme et begrep fra undertrykkernes språk?

Bitch forblir problematisk

Vinje Engvik er kvinne selv. Er det mer greit for en kvinne å kalle en annen bitch, enn det er for en mann? Artister som Britney og Beyonce prøvde i sin tid å ta ordet tilbake, men som med alle segregerende ord, er det annerledes når en person selv identifiserer seg selv som det, enn når det blir brukt av andre på en nedsettende måte. Å kalle noen andre bitch - er å gi støtte til kulturelle kvinnefiendtlige stereotypiene. «Ikke vær så seriøs da!», tenker du kanskje. Slik «basic bitch» blir brukt i dag, så er det ofte med humoristisk undertone (for eksempel med TV-serien «Basic Bitch» som gikk på TV Norge). Da må jeg nesten spørre: Å komme med rasistiske utsagn er ulovlig i 2024, men kjønnssegregerende termer blir spilt ned til humor?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det greit å si basic da?

Vinje Engvik prøver å redde seg inn ved å si at hun hadde kritisert menn på samme måte (selv om det er vondt å legge merke til at hun beskriver kvinner med det seksualiserte, negativt ladede ordet «bitch» mens menn bare er «gutta»). Det å kritisere noen for å være basic, er faktisk lite originalt. Det tyder på lite selvbevissthet rundt sin egen «white privilege», for det som kan virke basic for deg, er en frihet som millioner av kvinner i andre land ser opp til og drømmer om, i en verden hvor kvinner ofte har dårligere råd, færre muligheter på arbeidsmarkedet og mindre kontroll over sin egen og familiens økonomi enn menn.

Øvremiddelklassens elitisme

Men selv hvis vi holder oss til Norges grenser, hvor kvinner forsåvidt fortsatt tjener mindre og er i mindre politiske- og lederstillinger enn menn, hva er poenget med å peke ut at en kvinnes smak og vaner er mainstream og hvorfor er det negativt? I begrepet «basic» som handler om å like kommersielle ting, så ligger det en antagelse om at du med det er en taper. Du har en smakløs personlighet som bare følger trender. Du er alminnelig. Med sosiale mediers rådighet over våre liv, streber vi alle etter å føle oss unike og det er mye kulere å være annerledes, enn det er å være vanlig. Hvorfor det? Kanskje kan det virke som at ved å understreke hvor vanlige andre er, kan du virke mer unik selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke vær en kvinne som holder andre kvinner tilbake!

Og sist, og det er kanskje dette som plager meg mest med en slik kritikk skrevet av en kvinne om en annen kvinne: Hvorfor skal vi bry oss om hvordan en kvinne velger å kle seg eller hva hun velger å gjøre i fritiden sin? Vi burde ikke anta ting om kvinner basert på deres interesser, smak og stil. Det får meg til å lure på hvordan en ung kvinne egentlig kan lykkes i 2024. Hvis hun skiller seg ut, så er hun spesiell, og blir kalt bitch. Hvis hun ikke skiller seg ut, så blir hun kalt basic, og fortsatt en bitch. Kombinerer hun å skille seg ut profesjonelt med en alminnelig smak, så er hun «basic bitch». Jeg synes det er forfriskende at Emilie Enger Mehl i tillegg til sine beinharde profesjonelle prestasjoner, liker å gå med fine kjoler i Paris og kan være en Swiftie for en dag. At hennes Instagram-profil viser at det er greit å være feminin, det er greit å være ung, og mest av alt at vi bor i et land hvor du kan ha en av landets tøffeste jobber og fortsatt ha tid til å være, i Vinje Engviks egne ord, en «hvilken som helst annen 30-åring som bare «lever livet med de beste jentene»». En god figur, spør du meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er glad for at Vinje Engvik sier hun blir flau av det som støtter opp stereotypiene knyttet til unge kvinner. For å kalle noen basic bitch - er nettopp å gjøre det. Å kalle noen basic - er basic. Å kalle noen bitch, er kvinnefiendtlig. Men hvis det å være en basic bitch betyr å leve sitt beste liv, så vil jeg også være det.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).