Et varslet politisk væromslag

Fremveksten i Frankrike og Tyskland sett opp mot tilbakegangen for PiS i Polen kan vitne om at stemmene til ytre høyre i større grad er en stemme mot de sittende partiene, skriver Jette F. Christensen. I Frankrike ble Marine le Pen valgets suverene vinner.
Fremveksten i Frankrike og Tyskland sett opp mot tilbakegangen for PiS i Polen kan vitne om at stemmene til ytre høyre i større grad er en stemme mot de sittende partiene, skriver Jette F. Christensen. I Frankrike ble Marine le Pen valgets suverene vinner. Foto: Thomas Padilla / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-valget er over. Det er nå det begynner. Når EU-valget er overstått kan vi begynne å snakke om politikken til det nye EU.

Stemmer: Jette F. Christensen
Skribent og statsviter, leder av Riksvalgstyret

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Denne saken ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Det var et varslet politisk væromslag som kom i helgens Europaparlamentsvalg – og mandatene til ytre høyre regnet inn. De etablerte demokratiske partiene bør bruke årene som kommer på å kjøpe paraplyer.

De siste meningsmålingene før helgens valg viste at ID og ECR kunne bli like store som sosialdemokratene, med 143 mandater.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

I skrivende stund sent søndag kveld viste prognosene at sosialdemokratene kan se ut til å bli fem mandater større enn de ikke (ennå?) forente gruppen av ytre høyre-partigrupper, med henholdsvis 139 og 131 mandater i EU-parlamentet.

I Tyskland ligger Alternativ for Tyskland (AfD) an til å få 16,5 prosent av stemmene, mens de tyske sosialdemokratene kun fikk 14 prosent. Det vil gi AfD et byks til 16 mandater. Dermed besitter ytre høyre flere av setene enn sosialdemokratene i Europaparlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Ungarn er Fidez fortsatt klart største parti, selv om de har gått kraftig tilbake.

Flere har et avslappet forhold til rettsstatsprinsipper, de vil beholde landenes vetorett og et har et relativt syn på demokrati.

Hvem som vant EU-valget handler om hvordan man leser tallene. Det går an å si at sentrum-høyre gruppa EPP gjorde et godt valg med en økning på ti mandater. Men det går også an å si at ID økte med ett mandat mer enn Ursula von der Leyens partigruppe.

Ikke noe nytt

At ytre høyre har fått økt tilslutning, er ingen ny situasjon. Det nye er deres evne og vilje til samarbeid og til å bruke makt ikke bare for egen oppslutning i hjemlandet, men for å påvirke politikken i EU. Tidligere har de stort sett vært for opptatt til å vise motstand mot unionen til å snakke om hva de vil gjøre med den. Men nå vil de endre den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrepet «supergruppe», som ellers har blitt brukt som betegnelse på musikalske gaver som The Band, har begynt å feste seg om deres mulige forening. Fra et norsk perspektiv vil dette ikke være så supert. Flere har et avslappet forhold til rettsstatsprinsipper, de vil beholde landenes vetorett og et har et relativt syn på demokrati. Det vil kunne skade alle politiske og økonomiske områder de får påvirkning på, sett med norske øyne. At PiS gikk tilbake i Polen endrer ikke at partigruppen har nestlederen i ECR. Selv om man kan se tilbakeslag i flere andre land, som Danmark, er det summen på kassalappen som teller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De etablerte har skapt ytre høyre

Ytre høyre ser ut til å gå frem i land der de ikke har hatt videre påvirkning på politikken hjemme.

Fremveksten i Frankrike og Tyskland sett opp mot tilbakegangen for PiS i Polen kan vitne om at stemmene til ytre høyre i større grad er en stemme mot de sittende partiene. Stemmene er ikke for fremmedfrykt, rettsstatsnedbygging, eller mot mindretallsrettigheter, men mot manglende evne til å løse problemer.

Det ansvaret må de sittende partiene ta. Ikke velgerne, ikke ytre høyre, ikke Tiktok.

Det som ser ut til å være en økt valgdeltagelse, kan skyldes ytre høyres mobilisering gjennom å gjøre misnøye til politisk valuta.

Dette er noe de etablerte partiene kan nyte godt av dersom de behandler neste periode riktig. Dersom ECR og ID ikke klarer å innfri løftene, kan deres velgere ende med å snu seg mot dem i skuffelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men frem mot neste valg må de etablerte partiene gjøre mer enn å håpe på at ytre høyre gjør det dårlig i sine nye maktposisjoner. De må levere selv. Årsaken til at AfD, ECR og ID har styrket seg, ligger i at de etablerte partiene ikke har klart å levere på saker som påvirker folks hverdag og skaper begrunnet bekymring.

Det skyldes også normaliseringen som har skjedd gjennom at profilerte politikere har hattt maktposisjoner i medlemsland.

Slutte å bare snakke om farene

Etter tiår med snakk om ytre høyre, kan det kanskje denne gangen motivere til handling. Det er nødvendig med en total omlegging av politikkutforming og kommunikasjon hos både EPP og SD. Deres feilslåtte strategi om å snakke om farene ved ytre høyre, fremfor å ta tak i årsakene til deres fremvekst, må få konsekvenser.

Hvis noen hadde sagt at de etablerte partiene i EU trenger en politisk revolusjon for at EU skal overleve som en union for demokrati og rettsstat, ville jeg ikke vært uenig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den største spenningen i valget gjenstår: hvordan de etablerte partiene vil reagere på et styrket ytre høyre. Det valget tas i de kommende ukene og månedene. Det er nå det begynner.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).