Når nordmenn setter bort makta til andre

Fredrik Mellem går i rette med ABC Nyheters kommentator Thomas Vermes (bildet).
Fredrik Mellem går i rette med ABC Nyheters kommentator Thomas Vermes (bildet). Foto: ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først trodde jeg overskriften var feil, men så viser det seg faktisk at ABC Nyheters Thomas Vermes virkelig har misforstått helt fundamentalt.

Stemmer: Fredrik Mellem
Generalsekretær, Europabevegelsen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thomas Vermes skriver i sin kommentar «Når europeere setter bort makta til andre» 2. juni at medlemslandene i EU setter bort makta til andre, altså Europaparlamentet. Her har Vermes både misforstått og i tillegg satt saken fullstendig på hodet.

Norges ambassadør til EU uttalte nylig at 90 prosent av vedtakene i Europaparlamentet ender opp i det norske lovverket. I motsetning til Norge er selvfølgelig alle medlemslandene i EU representert med egne folkevalgte i dette parlamentet. De har altså ikke satt bort makta til andre, Europaparlamentet er deres eget parlament. Ved siden av har de selvfølgelig sine nasjonale parlamenter som har samme makt som det norske Stortinget.

Det vil si:

Det er nok riktig å si at de nasjonale parlamentene i EU-landene har mer makt enn Stortinget. Dette fordi de har naturligvis både innpass og innflytelse på «sine» europaparlamentarikere, samtidig som de også kan holde sine egne regjeringsmedlemmer ansvarlige for hva de fremmer av saker og hvordan de stemmer i sakene som er til behandling i EUs ministerråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er derimot ikke representert i noen av disse organene og tar bare passivt imot den politikk EU til enhver tid beslutter. Den blir gjeldene for hele EØS.

Vi har valgt å stå på utsiden av EU fordi vi har gjort det til en nasjonal myte at dette gir oss mer sjølråderett.

EØS-avtalen er kort og godt en avtale om at Norge er med i det felles indre marked i Europa, mot at vi implementerer den politikk EU til enhver tid vedtar for dette markedet. EØS-avtalen dekker riktignok ikke alle sider ved et EU-medlemskap, men hver gang EU lager politikk som faller utenfor EØS-avtalen styrter Norge til og tilslutter oss dette også gjennom egne avtaler. Etter at vi har satt bort til andre å lage den aktuelle politikken selvsagt. Det er nå blitt 103 avtaler. Det vil bli flere slike, ikke færre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har valgt å stå på utsiden av EU fordi vi har gjort det til en nasjonal myte at dette gir oss mer sjølråderett. Det er ikke rart at denne myten lever, når kommentatorer som Thomas Vermes dyrker denne myten ved å hevde at det er de andre som har gitt fra seg makt. Saken er at det er vi som i 30 år har satt makta bort til andre. Vi fortsetter å gjøre det i stadig større grad.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).