Virkelighetsfjern kritikk av pressens dekning av Frank Løkes loking i Nepal

Det finnes ingen realisme i ideen om en presse som bare handler om det som er vesentlig.

Frank Løke og kjæresten Helén Oterhals direkte på God Morgen Norge på TV 2.
Frank Løke og kjæresten Helén Oterhals direkte på God Morgen Norge på TV 2. Foto: TV 2
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag hadde VG en sak på topp lenge – om en relativt ung kvinne som hadde kjøpt seg en skikkelig dyr bolig . Den saken er ikke vesentlig, men noe folk vil lese om. De vil se bilder. I dag har Dagbladet kjørt hardt på et ungt foreldrepar som plantet morkaka i hagen. Fint lite vesentlighet her heller. Samtidig er det aller flest vesentlige og viktige artikler på begge avisenes nettforsider. Det er disse sakene som bærer avisenes berettigelse.

Derfor forstår jeg ikke helt den opphissede kritikken av pressedekningen av tidligere håndballspiller Frank Løkes trøblete og, skulle det vise seg, mislykkede rekordforsøk i Himalaya. Kritikken av Løke forstår jeg, han kom ikke så veldig heldig ut av dette.

Men det hevdes at han har spilt media, og at media har «gått rett på limpinnen» og «latt Løke promotere den nye boka si». At pressen «ukristisk svelger hele agnet rått», som kommentator Egon Holstad formulerte det på NRK Nyhetsmorgen fredag. Eller i tidligere kulturminister Trine Skei Grandes språkdrakt: «Det eneste som er fascinerende er at pressen biter på (....) Jeg synes det er helt ubegripelig».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, altså, Trine, så dumme er vi faktisk ikke i dette yrket. Avisene som har dekket Løkes nedturer på veien til toppen av Mount Everest, har visst nøyaktig hva de gjorde. Sakene og historien har skapt voldsomt engasjement. VG og Nettavisen skaffer seg nye brukere, de skaper lojalitet hos eksisterende brukere og de får eksponert den viktige journalistikken sin for flere, gjennom historien om Frank Løke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ikke rakettforskning.

Pressen har dekket Løkes loking i Nepal av samme grunn som de skriver om menn som går fort på ski i skogen, som krangler i Ole Ivars – eller om Tone Damli
eller Gaute Grøtta Grav.

Hvis folk ville ha aviser med bare vesentlige nyheter, hadde vi hatt aviser med bare vesentlige nyheter.

Det vesentlige – de viktige nyhetene, meningene og historiene – er selve ideen med pressen. Det er dette som gjør den til den fjerde statsmakt.

Men hvis folk ville ha aviser med bare vesentlige nyheter, hadde vi hatt aviser med bare vesentlige nyheter. I stedet har vi aviser med vesentlige nyheter og uvesentlige nyheter – i et blandingsforhold som selvsagt varierer i både kvantitet og kvalitet; det er forskjell på Klassekampen og Nettavisen, eller Aftenposten og Dagbladet, Morgenbladet og ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så får det heller være at det ligger muligheter for å promotere seg selv når media gir en plass. Det byr vi på.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).