Bjørnar Moxnes er tilbake

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, tilbake på Stortinget var han allerede i mai, men med intervjuet på NRK Dagsrevyen onsdag er han også tilbake som en politiker å regne med.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se utdrag fra Moxnes-intervjuet i videovinduet over!

Bjørnar Moxnes ønsker fire nye år på Stortinget for Rødt. Det kan synes friskt, etter først å ha blitt tatt for solbrilletyveri på Gardermoen tidlig i fjor sommer, så løyet om det i flere omganger, så lovet bot og bedring, for deretter å bli tatt for fem nye tyverier på matbutikken. Og alle skjønner jo at det har vært mye mer; ingen tyver er så talentløse at de blir fersket hver gang de stjeler.

Jeg har tidligere etterlyst en ordentlig forklaring, og en forsikring om at han får behandling for kleptomanien sin og en ærlighet rundt hvordan det egentlig går med ham og den psykiske helsen hans. Det må ligge til grunn for den gjenvinning av tillit han er avhengig av for å være folkevalgt og en politiker vi kan ta på alvor og stole på intensjonene til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uka kom den endelig – først i et intervju i Klassekampen tirsdag, og med den eminente Tom Nilssen på Dagsrevyen onsdag.

«Hvordan opplevde du den dagen i juni?», spør Nilsen, med henvisning til da han ble tatt med et par Hugo Boss-solbriller i sekken på Gardermoen.

«Følelsen av at alt raser og at jeg blir veldig redd. For konsekvensene, meg selv, de rundt meg og partiet».

Moxnes ble, som mange vil huske, deretter tatt i løgn etter løgn. Han hadde slett ikke bare tatt med seg solbrillene ut av butikken i vanvare, han hadde stjålet dem med det fulleste overlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst ble det kjent at han i god tid etter tyveriet på Oslo lufthavn hadde blitt tatt for fem nye tilfeller av nasking – av mat. Ost og laks.

Jeg har selv sett reaksjonene til sikkerhetsfolk og medarbeidere på Meny, en gang Moxnes gikk inn i butikken.

«I sommer prøvde jeg egentlig bare å overleve og komme meg igjennom. Jeg er flink til å skyve unna og fortrenge det som er vondt og vanskelig. Men i høst, etter den siste runden, så skjønte jeg at jeg måtte ta tak i problemene mine og få hjelp».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes er rolig og virker litt nervøs. Han ser sliten ut. Han fremstår sannferdig.

«Hva slags hjelp har du fått?» spør Nilssen.

«Jeg har fått hjelp via det offentlige, psykolog. Og begynt å snakke om ting. Det har jeg ikke vært så god på tidligere. Jeg syns jo det har vært skamfullt å slite med ting».

«Du har følt mye skam?»

«Ja, veldig nye, og det gjør jeg fortsatt».

Moxnes er hudløs der han sitter.

«Jeg tror jeg så på det som en form for svakhet å ikke takle alt psykisk. Det har jeg fått et annet syn på nå. Jeg håper jeg har lært en del, men det har nok sittet dypt, det at man skal tåle ting og kanskje prøve å ikke gå så mye inn i det».

Ute blant folk forteller Moxnes om folk som snikfilmer. Folk som kommer med tilrop. Det har vært slitsomt og tungt. Spesielt når han har vært sammen med andre, sammen med familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har selv sett reaksjonene til sikkerhetsfolk og medarbeidere på Meny, en gang Moxnes gikk inn i butikken. Hvordan de har snakket med innestemmer på samband og laget en liten formasjon bak hyllene rundt ham. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor belastende det må oppleves.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil den tidligere Rødt-lederen – han som løftet partiet fra et irrelevant miniparti til et alle må regne med – restitueres på ordentlig. Han vil gjerne få være i fred på privaten, og han vil jobbe med de viktige politiske sakene fra sin posisjon som medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Han er opptatt av Palestina-spørsmålet. Han er opptatt av arbeider-rettigheter. Han er opptatt av at fellesskapet skal eie krafta. Han vil være Rødt-politiker.

«Det er også mye hyggelige folk på Stortinget, og også der ute», sier Moxnes i intervjuet med Dagsrevyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For hans politiske kolleger, i alle partier, har fart varsomt med 42-åringen. Fordømmelsene har vært få, det har vært preget av sympati. Moxnes er godt likt, og selv etter andre runde med tyverier – kanskje spesielt etter andre runde – har det vært konsensus at dette er psykisk sykdom. Ikke moralsk fordervelse.

Blant folk utenfor politikken har tonen vært hardere. Han er en typisk politiker: uærlig og tyvaktig. Han er typisk kommunist: ser ikke forskjell på ditt og mitt. Han bør pelle seg ut av politikken og aldri få komme tilbake.

Dét hadde vært trist. Om det var slik at om du gjorde feil, med helt minimalt med skadelidende, fordi du slet psykisk, så skal du for all tid fordømmes og ekskluderes.

Dét er ikke et samfunn jeg vil leve i. Bjørnar Moxnes er en uhyre dyktig politiker. Dette er bredt anerkjent også blant de av oss som ikke deler alle hans politiske syn. Han har gjort jobben med å ta tak i problemene sine. Han har anerkjent skaden han har påført de rundt seg, partiet sitt, norske politikeres ry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velkommen tilbake i manesjen på ordentlig, Bjørnar. Jeg håper det går bra for deg.

Selv om tabbekvota di er nok er full nå.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).