Flere kan dø av sult og sykdom enn av kuler og raketter på Gaza

Palestinere sørger over drepte slektninger ettet bombeangrepet på Al Aqsa-sykehuset torsdag.
Palestinere sørger over drepte slektninger ettet bombeangrepet på Al Aqsa-sykehuset torsdag. Foto: Abdel Kareem Hana / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen har tre velkjente følgesvenner: døden, hungersnøden og pesten. Mens vi venter på en våpenhvile, herjer de fritt på Gaza.

Stemmer: Ingrid Rosendorf Joys
Generalsekretær i Caritas (tidl. generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn)

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

At døden rir i følge med krigen er noe alle som arbeider med hjelpearbeid i konfliktsoner jevnlig får brutale påminnelser om. Siden krigen i Gaza begynte for et halvt år siden, har vi i Caritas mistet tre medarbeidere.

Hjelpearbeiderne som er til stede i Gaza er omgitt av død på alle kanter. Som oftest har den kommet i form av luft- eller bakkeangrep. Det kan være i ferd med å endre seg. Nylig fikk vi høre om skjebnen til en kvinne, Lara Jiries Al Sayeghes, som hadde fått hjelp ved den latinske kirken i Gaza. Hun forsøkte deretter å flykte til Egypt med sin familie, men så langt kom hun aldri. Lara ble imidlertid ikke skutt eller bombet i hjel. Hun døde av dehydrering og utmattelse i den brennende solen ved grensen.

For oss i Caritas er Laras død både en dyp tragedie, men også et kraftig varsku. Mer enn 35 000 mennesker er blitt drept på Gaza så langt i denne krigen. De fleste av dem som følge av selve krigshandlingene. Etter et halvt år med ekstremt intens krigføring, begrenset til et område på størrelse med Sørreisa kommune, er kuler og raketter imidlertid langt fra de eneste farene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pest og hungersnød

Forholdene kan knapt bli mer optimale for skadelige virus og bakterier enn på Gaza. På Rafah, helt sør i Gaza, bodde det før krigen 270 000 mennesker. Nå er 1, 4 millioner mennesker presset sammen i dette området. Det er rapportert om utbrudd av diaré, hepatitt A og hjernehinnebetennelse. Vannbårne sykdommer sprer seg som følge av mangel på rent drikkevann. Det utgjør et stort og alvorlig problem i dag, men det kan raskt ende opp med å bli en katastrofe av enorme dimensjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er som å bruke fingrene for å tette sprekker i et dike, samtidig som noen hamrer løs med slegge og lager store nye hull.

Den medisinske krisen er imidlertid ikke begrenset til «pest». Mangelen på alminnelige medisiner og rutinemessig behandling, er nå også desperat. Dermed blir medisinske tilstander, som under normale forhold er enkle å håndtere, ofte fatale. Laras far, som hadde hjerteproblemer, døde kort tid før sin datter. Ikke i et luftangrep, men fordi han ikke fikk den medisinske behandlingen han behøvde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sulten er nå en del av hverdagen for befolkningen på Gaza. The Integrated Food Security Phase Classification (IPC) advarte alt desember om at dersom det ikke ble en våpenstillstand og forsyningssituasjonen på Gaza ble radikalt forbedret, ville det oppstå hungersnød i mai. Nå er vi der. Våpenhvilen lar vente på seg, og forsyningssituasjonen er like kritisk.

Hungeren og pesten spiller på lag. Underernæring fører til svekket immunforsvar, noe som gjør sykdommer som meslinger og lungebetennelse mer dødelige enn normalt. Morsmelken er spedbarns viktigste beskyttelse, men det forutsetter at mødrene får i seg nok næring.

Tørste og utmattelse

Våre hjelpearbeidere har delt ut hundretusenvis av matpakker, titusenvis av sengetøy og presenninger og tusenvis av telt. Andre organisasjoner fra hele verden bidrar med alt de kan, men det er fortvilende utilstrekkelig. Det er som å bruke fingrene for å tette sprekker i et dike, samtidig som noen hamrer løs med slegge og lager store nye hull. Det monner ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste som kan avverge en fullstendig katastrofe nå, er våpenstillstand. Fulgt av fred. Gaza har behov for enorme mengder forsyninger, ikke «plasterlapper». Det må skje nå. Ellers kan vi oppleve at flere blir drept av hungersnød og sykdommer enn av militære angrep. Og at mange flere vil lide Laras skjebne, og dø av tørste og utmattelse.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).