Derfor er det ikke prinsesse Märtha Louises rett å nekte å snakke med pressen

Så lenge hun er prinsesse, er ikke Märtha Louise bare en dame på 52 som tror på engler og ånder og skal gifte seg med en selverklært sjaman fra USA, skriver ABC Nyheters redaktør David Stenerud.
Så lenge hun er prinsesse, er ikke Märtha Louise bare en dame på 52 som tror på engler og ånder og skal gifte seg med en selverklært sjaman fra USA, skriver ABC Nyheters redaktør David Stenerud. Foto: Tuva Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest nordmenn, i en fersk spørreundersøkelse gjort av InFact på vegne av ABC Nyheter, mener prinsesse Märtha Louise ikke kan boikotte pressen og fremdeles være prinsesse. Det er det gode grunner til å mene.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november i 2022 frasa prinsesse Märtha Louise seg sine offentlige oppdrag for kongehuset . Det var på høy tid. Hun lovet samtidig ikke å bruke prinsessetittelen i sammenheng med sin og forloveden Durek Verretts næringsvirksomhet.

Det var en viktig avklaring.

Men hun beholdt prinsessetittelen.

Det er vesentlig. Hun er en del av den norske kongefamilien, og hun insisterer på å være norsk prinsesse. Det ligger forpliktelser og forventninger i dette.

Det sier seg selv i et land med fri presse, at en person som søker offentlighetens oppmerksomhet også må påregne å forholde seg til offentlighetens søkelys. Samtidig kan det også ses på som en objektiv rettighet at en person uten offentlig verv, tittel, gitt tillit eller offentlige begunstigelser, selv kan avgjøre hvorvidt den ønsker å svare pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Märtha Louise er prinsesse. Hun har denne tittelen på nåde fra Det norske kongehuset, som igjen kan avgjøre dette på nåde fra Stortinget, altså de som representerer oss alle. Hun er en offentlig person. Hun kan ikke uten videre velge å slutte å forholde seg til offentlighetens søkelys. Det tilflyter ikke en prinsesse noe slikt prerogativ.

Likevel forbeholdt prinsesse Märtha Louise seg en slik særrett da hun 18. april postet følgende på sin Instagram-konto (i ABC Nyheters oversettelse fra engelsk):

«I dag setter vi en strek. Vi vet at deler av pressen vil intensivere løgnene om oss, idet bryllupet vårt kommer nærmere. Mens vi forbereder vår store dag, er vi dedikert til å ta vare på hverandre, prioritere vårt mentale velbefinnende og kjærlighet til hverandre, og har derfor bestemt at vi, fra denne dagen av, ikke lenger vil kommentere noe av det pressen kaster mot oss».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mye patos her. Raust med offerposisjon. Men det er tydelig.

Märtha Louise, privilegert med en kongelig tittel, vil ikke lenger svare pressen på noe som helst. Ingenting. Det skal være helt taust. Det er boikott. Hvorfor? Fordi hun ikke liker deler av den, og forutser at denne delen vil lyve mer og mer om dem ettersom bryllupet i Geiranger 31. august kryper nærmere.

Det er mulig å innvende at Märtha Louise er en litt svevende skikkelse på utsiden av kongehuset som bør få gjøre hva hun vil, også boikotte pressen.

Den delen av pressen hun snakker om er Se og Hør. De nekter å gjøre som hun og forloveden Durek Verrett vil. De nekter å slutte å publisere utsagn fra Dureks mor. Det hevdes moren lyver og er kjøpt og betalt av ukebladet.

Det er uklokt av prinsessen å boikotte presse hun ikke liker. Hun bør være for stor for det. Hun bør ta innover seg at hun er hele Norges prinsesse. Ikke bare følgerne hennes på Instagram sin.

Likevel går hun mye lenger. Hun går for ideen om kollektiv avstraffelse. Hun bestemmer seg for å «straffe» Aftenposten og Bygdeposten og ABC Nyheter og P4 og alle – for løgner hun mener Se og Hør har fremsatt. Det er en drøy rettsforståelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om undersøkelsen

Et representativt utvalg av 1382 personer i Norge ble 26. april 2024 stilt følgende spørsmål med tre svaralternativer:

Støtter du prinsesse Märtha Louise og Durek Verretts valg om å kutte kontakt med pressen?

Svarene fordelte seg slik:

Jeg mener det er deres rett – 28,7 prosent
Jeg mener det er upassende så lenge hun bruker sin prinsessetittel – 37,6 prosent
Usikker – 33,7 prosent

Utfører: InFact AS
Populasjon: Landsdekkende, innbyggere +18 år
Feilmargin: +/- 2,4 – 2,6 prosentpoeng
Metode: InFact automatiske telefonintervjuer

I et demokratisk perspektiv er det fullstendig uhørt. Det mener også 37 prosent av de spurte i en undersøkelse utført av InFact på vegne av ABC Nyheter (se mer om undersøkelsen i faktaboksen til høyre).

Så er det mulig å innvende at Märtha Louise er en litt svevende skikkelse på utsiden av kongehuset som bør få gjøre hva hun vil, også boikotte pressen. Hvorfor bry oss, liksom. Hun er bare en dame på 52 år som tror på engler og ånder og skal gifte seg med en selverklært sjaman fra USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men før den norske offentligheten, norsk presse, kan vurdere henne slik, må hun i det minste be om det selv.

Jeg har tidligere forsvart Märtha Louises ønske om å beholde prinsessetittelen. Hun er født med den. Den er en del av hennes navn. Hennes identitet.

Men den går ikke godt sammen med en boikott av norsk offentlighet.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).