Du kan spare penger på å sjekke skattemeldingen

Illustrasjonsfoto: Er du sikker på at alle fradragene dine er med?
Illustrasjonsfoto: Er du sikker på at alle fradragene dine er med? Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du sikker på at alle fradragene dine er med? Kanskje er det nettopp disse som gjør at du går fra baksmell til å få igjen. Eller bare får en enda hyggeligere utbetaling. 

Stemmer: Kjell Magne Ryland
Skatterådgiver i Skattebetalerforeningen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange er skattemeldingen et av vårens vakreste eventyr. De vet at skattekortet var riktig justert og at de går i pluss. For andre kan utsendelsen fra Skatteetaten derimot være en langt vanskeligere affære. Kanskje er frykten for regningen fra staten større enn det egentlig trenger å være.

Om vi ser på tallene fra Skatteetaten viser det seg at 3,5 millioner skattemeldinger av i alt 5,1 millioner ble åpnet allerede den første utsendelsesuken. Det er veldig bra, men det er ennå 1,6 millioner som ennå ikke er åpnet. Kanskje er de ennå ikke kommet fram til skattebetalerne. I fjor var en halv million skattemeldinger uåpnet bare et par dager før leveringsfrist. Disse skattebetalerne kunne trolig redusert regningen, eller økt utbetalingen.

For selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, innebærer ikke det at den er ferdig utfylt. Skatteetaten henter informasjon om oss fra mange kilder, men glipper skjer og derfor er det smart å sjekke skattemeldingen. Kanskje til og med bruke en rolig stund i påsken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er lett å tenke at alle biter faller på plass av seg selv.

I år ligger 2,7 millioner skattebetalere an til å få igjen på skatten. I fjor var tallet 2,9 millioner. Men dette er bare foreløpige tall. Da alle skatteoppgjør var sendt ut hadde tallet økt til 3,2 millioner. Altså er det mildt sagt bryet verdt å bruke noen timer en rolig dag på skattemeldingen.

Skatterådgiver Kjell Magne Ryland. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Skatterådgiver Kjell Magne Ryland. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Så mange som 1,2 millioner ligger an til å få skatteregning i år. I fjor var dette tallet 900.000. Det kan oppleves tungt å åpne og mange vil nok bare heller avvente at regningen kommer. Men antall skattebetalere som fikk restskatt ble redusert til 740.000 da skatteoppgjøret var gjennomført. Altså kan det å sjekke at alt er med i skattemeldingen, snu sluttsummen fra minus til pluss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi i Skattebetalerforeningen er opptatt av å hjelpe folk med skatten. For selv om skatt er enklere nå enn den gang vi fylte ut skattemeldingen med penn, og fylte spisestuebordet med bilag, kan det være komplisert for mange. Og det er lett å tenke at alle biter faller på plass av seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse opplysningen kan være blant postene som er aktuelle å korrigere eller supplere for at skatterapporteringen blir korrekt:

  • Sjekk at formuesverdien på dine faste eiendommer ikke er satt for høyt. Det kan påvirke både formuesskatten og eiendomsskatten.
  • Sjekk ut hva du kan motta skattefritt fra arbeidsgiver i forbindelse med hjemmekontor.
  • Pass og stell av barn er fradragsberettiget. Pass på at du får fradragsført utgifter.
  • Aksjeutbytter og aksjegevinster er skattepliktig for personlige skattebetalere. Sjekk at inngangsverdi og skjermingsfradraget er korrekt.
  • Reise til og fra arbeid, uavhengig av reisemåte, er fradragsberettiget hvis reiseveien er minst 18,41 kilometer en vei.
  • Pass på at du som alders- eller AFP-pensjonist får nyttiggjort pensjonsfradraget.

Lykke til!

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).