Først ble vi skamlagt for å ha sex, nå er problemet at vi ikke vil

Simen Velle (FpU) ankommer Sentralbanksjefens årstale 2023.
Simen Velle (FpU) ankommer Sentralbanksjefens årstale 2023. Foto: Hanna Johre / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner kan ikke vinne, men menn er fortsatt de største taperne. Simen Velle og resten av gutta må snart se hvilken rolle de selv spiller i dette.

Stemmer: Inga Vinje Engvik
Redaksjonssjef, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner, menn og sex.

Kvinner kan velge og vrake, mens bare en liten gruppe menn har tilgang til alle jentene.

Det er i alle fall det Simen Velle i Fremskrittspartiets Ungdom mener. Eller mente?

Han sa det i en videokronikk på TV 2. Men etter at det ble påpekt at utsagnet fremstår som at kvinner er et objekt eller en ressurs menn har krav på å få ligge med, la Velle seg flat.

«Selvfølgelig er ikke kvinner noen form for vare. Det jeg litt klønete forsøkte å påpeke, er en kultur hvor vi dessverre ser at stadig flere menn forblir enslige, og at dagens datingapper sannsynligvis bidrar negativt til det».

Og:

«Jeg må være klinkende klar om det inntrykket en del folk hadde etter den første videokronikken: Jeg fortalte dette på en annen måte enn jeg ønsket å formulere meg, og det beklager jeg for », sa han til TV 2 etter at kritikken begynte å hagle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
I det ene øyeblikket prøver menn å skamlegge jenter og kvinner som har lyst på sex, og i det andre klager de over at de ikke vil ligge med dem.

Litt paradoksalt kommer denne debatten etter at en «bodycount»-debatt har rast blant unge på Tiktok. «Bodycount» er hvor mange folk noen har ligget med.

På Tiktok florerer det av videoer hvor unge gutter og jenter blir intervjuet av unge mannlige «Tiktok-influensere», og må svare på spørsmål om hvor mange de har ligget med, og hva de synes er for mye – for jenter.

Og hva er svaret? «Hvis hun blir bretta én gang, er hun en ‘hoe’, bro!», mener en.

For å forsvare meningene sine prøver en av influenserne å tegne et bilde, hvor han sammenligner kvinner – eller jenter, da – med en flaske Coca-Cola.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Man foretrekker jo å drikke første slurken av en Cola-flaske, over en Cola som har hatt 100 pikker i seg».

Det gjør jeg også. Men det har ingenting med saken å gjøre.

Det er også en debatt jeg føler jeg har hørt før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis en kvinne har hatt sex med «mange», er hun en hore og løssluppen. «Oppbrukt» og mindre verdt på en måte. Mens en mann gjerne blir hyllet om han har gjort det samme.

Så i det ene øyeblikket prøver menn å skamlegge jenter og kvinner som har lyst på sex, og i det andre klager de over at de ikke vil ligge med dem.

Og argumentene går gjerne tilbake til «problemet» Velle tar opp. Det er jo så enkelt for en kvinne å få sex. Alt hun trenger å gjøre er å si ja, mens en mann må jo jobbe for det. Kanskje ikke den lille gruppen som har eksklusiv tilgang til alle kvinnene da, men de er fortsatt «legender».

Det ser ikke ut til at kvinner kan vinne. Men menn er fortsatt taperne. De får jo ikke pult.

Se video: – Jeg har ligget med mange menn

Jeg skal ikke tulle bort menns utfordringer når det kommer til ensomhet og utenforskap. De er reelle. Og ja, Simen Velle, det er et samfunnsproblem, men skal du blande inn sex så må dere gutta også se deres egen rolle i det hele.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutt å skamlegge kvinner for å ha sex, men for guds skyld slutt også å idealisere menn som har mye av det, og å skamlegge menn som ikke har det.

Så kan en eventuell ny sexkjøpslov heller være noe å debattere når det kommer til dette problemet, enn kvinners valg av sexpartnere.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).