Støres tabbe biter ham fortsatt

Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre fikk begge kritikk så det sved på stortinget onsdag.
Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jonas Gahr Støre fikk begge kritikk så det sved på stortinget onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen gir «sterk kritikk» til Erna Solberg, men komitélederens spark på leggen til Jonas Gahr Støre bør være vel så smertefullt.

Stemmer: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vanskelig å være uenig med Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités konklusjon å gi Erna Solberg «sterk kritikk» , den strengeste mulige reaksjon mot en politiker som ikke sitter i regjering. Konsensus er at hun ikke kunne fortsatt som statsminister om avsløringene rundt ektemannen Sindre Finnes tusenvis av aksjetransaksjoner hadde kommet i løpet av hennes regjeringsperioder. MDGs representant i kontrollkomiteen Lan Marie Berg sa sågar at det svekker tilliten til politikken at Solberg fortsatt er Høyres statsministerkandidat til valget i 2025.

Det er et forståelig standpunkt.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Peter Frølich stiller seg bak komiteens drepende kritikk av Erna Solberg, hans egen partileder. Samtidig passer han på å gi statsminister Jonas Gahr Støre et kraftig spark på leggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Jonas Gahr Støre overtok som statsminister i 2021 valgte han nemlig å gå bort fra Solberg-regjeringens praksis med å kreve høytlesninger av nye utnevnelser til styrer og verv.

Da Erna Solberg var statsminister fikk hun statsrådene til å lese opp nye navn til styrer og utvalg under regjeringens lunsjer. På den måten ble det enklere å fange opp om en utnevnelse skulle skurre av noen årsak, som for eksempel at en av dem rundt bordet visste at statsråden kjente en av dem som hadde fått en utnevnelse, og kunne spurt nærmere om det. Ordningen hadde også en mulig preventiv virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ville kunnet hindret habilitetsbrudd i sakene til Tonje Brenna og Anette Trettebergstuen , som begge utnevnte venner, mener Frølich.

Tabbe av Støre

Da dette forholdet var oppe i etterkant av avsløringene om Trettebergstuen sa Jonas Gahr Støre dette til Aftenposten:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Man kan ikke regne med at dette skal løses ved at det leses opp for en kollega som kanskje eller kanskje ikke kjenner statsrådens relasjon til den personen. Det er en falsk sikkerhetsklarering som vi ikke kan legge til grunn».

Det er delvis riktig svar på feil spørsmål.

For selvsagt er ikke slik høytlesning noen vanntett garanti for at habilitetsbrytende utnevnelser skal gå igjennom. Men det ville helt åpenbart ha kunnet hjelpe.

Det er intet kunststykke i ettertid å se at det var en real tabbe av Støre å gå bort fra praksisen.

Dårlig dag

Det er Erna Solberg som har begått det klart mest alvorlige habilitetsbrudd av statsrådene kontroll- og konstitusjonskomiteen har ettergått. Det er komiteen krystallklar på.

Det etterlatte inntrykket er likevel at Støre-regjeringen har vært svakere enn Solberg-regjeringen i arbeidet for å unngå at habilitetsbrudd kunne skje. At Støre-regjeringen har måttet håndtere en helt ras av habilitetssaker, historisk uovertruffent, er med på å underbygge dette inntrykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ble denne onsdagen en vel så dårlig dag for Støre som den ble for sjefsynderen Erna Solberg.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).