Her er EUs lille overraskelse til huseieres lommebok
EUs klima-kvern er snart i mål med nye lover med et godt formål – og en drøy prislapp for dem som eier bolig.
Delta i debatten
Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.
E-post: stemmer@abcnyheter.no
Som så mye annet som kommer fra Brussel, her er en ny forkortelse du bør lære deg: EPBD. Og så må vi begynne å spare til investeringer i huset.
Et nytt EU-lovverk for EPBD, den engelske forkortelsen for energitilstanden i bygninger, innebærer at energiforbruket i boliger skal reduseres med gjennomsnittlig 16 prosent innen 2030, altså i løpet av seks fattige år.
Innen 2035 skal det gå med 20-22 prosent mindre energi til boligsektoren. Litt av et ENØK-løft, alt som ledd i EUs klimapolitikk.
Har du en trekkfull kåk? Vær obs på at mer enn halvparten av tiltakene for å redusere energibruken skal skje ved at de dårligste boligene renoveres.
Fra 2030 av skal alle nye boliger stå for netto null klimautslipp, og skal ha solceller på taket. I 2050 skal alle bygninger være nullutslips!
Dette og mer til kommer fram av en foreløpig avtale mellom EU-parlamentet og medlemslandene 7. desember i fjor.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForslagene var oppe til komitébehandling i EU-parlamentet 15. januar, der de fikk tilslutning med 38 mot 20 stemmer. Nå gjenstår bare en behandling i plenum i parlamentet, noe som skal skje i mars.
Og da kan direktivet komme seilende til oss via EØS.
Les om EUs bygningsenergi-direktiv:
Har vi sagt A, ...
Men hvem skal betale?
Blir det så ille i Norge, som parlamentarikeren fra Nick Zimmermann (Dansk Folkeparti) sier, at bygningsenergi-direktivet blir «en bombe under danske huseiere» fordi det blir dyrt å innfri kravene?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan hadde heller sett at forslaget strandet i EUs «evighetsmaskin». Men det skjer ikke. Blir det nye direktivet så en del av EØS-avtalen og dermed norsk lov?
Fra før har Norge overtatt EUs bygningsenergi-lovverk av 2010. Det skjedde så sent som på forsommeren i fjor. Men det er ingen automatikk i at vi skal gjøre det samme med oppdateringen av lovverket som kommer nå, bedyret energiminister Terje Aasland da han fikk spørsmål fra Frp's Terje Halleland. Halleland ville vite kostnadene ved å innføre de nye kravene. Det hadde ikke ministeren svar på.
Artikkelen fortsetter under annonsenDirektivet blir en forpliktelse for staten, og ikke den enkelte innbygger. Men myndighetene står fritt til å pålegge huseierne å gjennomføre hele eller deler av forpliktelsene dersom de blir en del av EØS-avtalen. Og det er det jo grunn til å tro. Har vi sagt A, pleier vi å si B.
Kan koste hundretusener
Så da blir det etterisolering og skifte av dører og vinduer. Fornuftige tiltak uansett. Ikke minst med de skyhøye strømprisene regjeringen og stortingsflertallet belaster Norge med, er det smart å få ned strømforbruket.
Problemet er at vi står ikke alle klare til å punge ut med hundretusener av kroner til å oppfylle EUs klimaplaner i vår egen leilighet eller hus.
Faktisk har vi fått dårligere råd til det nettopp på grunn av strømprisene politikerne utsetter oss for, ved å la internasjonale børser selge oss norsk strøm produsert for 12,31 øre per kWt, for opptil flere kroner.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet igjen har bidratt til kraftig prisstigning som har svekket krona og fått Norges Bank til å mangedoble renta. Regjeringenes markedspris-tenkning har med andre ord fått oss dit vi er nå, der den økonomiske situasjonen for husholdningene er den svakeste på ti år, og kan bli verre, ifølge inkassokonsernet Kredinor.
Det er dyrt å være fattig. Mange har rett og slett ikke penger til å oppgradere energistandarden.
Det hører med til historien at bankene ventes å skru opp boliglåns-rentene for dem som har hus med dårlig energi-standard.
Ønske: Realisme og fordeling
Det store spørsmålet er om staten vil bidra med tilskudd til å oppgradere private boliger til å bli mer energi-effektive. Men regjeringen skyver spørsmålet om finansiering foran seg.
Hittil har det vært omvendt, at det er husholdningene som blir pålagt å finansiere subsidier som Enova deler ut til næringslivet for deres energi- og klimatiltak.
Artikkelen fortsetter under annonsenStaten lar gjerne skattebetaleres milliarder rulle til store industrielle klimatiltak som fangst og lagring av CO2, og vi har en lang periode der vi som strømkunder subsidierer vindkraft-utbygging i Norge og Sverige gjennom en elsertifikat-ordning. Slik at ukjente vindkraft-investorer i skatteparadiser kan gni seg i hendene.
Staten har vært mindre interessert i å subsidiere vanlige folks energispare-tiltak, enda energisparing, ENØK, kan lette trykket for mer utbygging og ødeleggelse av natur.
Artikkelen fortsetter under annonsenDette må på plass. Oppslutning om klimatiltak krever at man har et fornuftig forhold til gjennomføringen – ikke minst fordelingen av byrder. Vi ser den manglende realismen i EU, der makthaverne forrige uke avblåste klimatiltak i landbruket som følge av store bondeprotester. Og samtidig som en hel sektor tas ut av planene, skjerper de klima-målene til 90 prosents kutt i sine samlede utslipp innen 2040!
Artikkelen fortsetter under annonsenSkal vi få schwung på EPBD-en vår, må staten ta skjea i en annen hånd og avklare at den vil bidra i et spleiselag for folk flest, selv om Arbeiderpartiet i det siste har funnet det opportunt å nedtone fokuset på den delen av befolkningen.
Og selv da kan det røyne på for økonomien til husholdningene når ENØK-tiltakene bankes gjennom.
Frykt for framtida ødelegger for oppslutningen om klimapolitikk.
Les flere av Thomas Vermes sine kommentarer her.
( Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).