Erna står like støtt – som om Sindre ikke Finnes

Sindre Finnes er fortsatt gift med, mange vil mene for, Erna Solberg.
Sindre Finnes er fortsatt gift med, mange vil mene for, Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sindre Finnes har prøvd og prøvd og prøvd. Og prøvd. Men velgerne nekter å forlate Erna Solberg.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Erna Solberg brøt sine egne coronaregler på Geilo i februar 2021 – i forbindelse med at hun hadde rundet 60 år – fikk vi en forsmak på Ernas vanvittige robusthet. Hun var lei seg, men det etterlatte inntrykket var likevel at det var aller mest Sindre Finnes’ skyld. Erna selv hadde jo også måttet melde avbud til restaurantbesøket 26. februar. Dessuten: «De praktiske avtalene for alle gjestene ble gjort av Solbergs mann», konstaterte politimester Ole B. Sæverud ved Sørøst politidistrikt, da han i ettertid redegjorde for hvordan politiet hadde vurdert saken mot ekteparet.

Erna Solberg ble bøtelagt, men sto likevel like støtt etter regelbruddet som før. Det var smått utrolig, men ingenting mot det som skulle komme.

Askjebonanza

Rett etter kommunevalgdagen i september 2023 kom de første store avsløringene rundt Sindre Finnes' aksjehandler mens kona var statsminister. Det ble etter hvert klart at Finnes hadde gjennomført over 3000 aksjehandler i løpet av de åtte årene Solberg styrte Norge, mange av dem fra gutterommet i statsministerboligen. Aksjehandlene hadde gjort statsministeren inhabil i flere saker, uten at hun visste det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna gråt og sa hun hadde blitt ført bak lyset av sin egen mann. Hun kastet ham ettertrykkelig under bussen.

I denne perioden faller Høyre på målingene, men ikke dramatisk. Det er tydelig at Erna burde visst mer om Sindres askjebonanza, og burde tatt flere grep for å stanse den. Hun hadde i beste fall vært naiv, i verste fall bare valgt å se en annen vei. Det er ikke greit. Men hun blir ved roret, forblir statsministerkandidat – tilsynelatende med hele partiet i ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uro i Høyre

Inntrykket Høyre har greid å skape om at partiet står samlet bak Erna Solberg er selvsagt upresist. Frustrasjonen mot Sindre Finnes har vært stor i partiet, også blant partifolk nær Erna Solberg. Det har også vært stor usikkerhet blant medlemmer i partiet om hvorvidt Solberg er den rette til å ta Høyre videre.

Likevel har partiet valgt å fremstå unisont: Erna er fortsatt stjerna. Tilhengere av å stå bak henne i stormen, har vist til en klokketro på at Høyre med Erna vil reise seg til toppnivået fra i fjor igjen. Motstanderne har slitt med alternativene. For Ernas personlige popularitet er umulig å matche – selv for gode politikere som Henrik Asheim, Tina Bru og Ine Marie Eriksen Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor? Fordi de ikke er Erna.

Siviløkonomen

I slutten av forrige måned avslørte Dagens Næringsliv at Sindre Finnes hadde gått rundt og smykket seg med tittelen «siviløkonom» hele sitt voksne liv, uten å være det. Han hadde til og med gått med en ring som bare siviløkonomer får gå med. Erna Solberg innrømmet at hun hadde sett at ektemannen ble omtalt som siviløkonom, og at hun visste godt at han ikke var det. Hun hadde bare valgt å ikke gjøre noe med det.

Dette er særdeles pinlig. Kanskje pinligere enn både coronaregelbrudd og aksjehandel. Dette er barnslig. Det er jålete og forfengelig. Det blir rett og slett for dumt.

Men reagerer velgerne? Ikke det minste.

Tvert imot bykser Høyre frem på Opinions februarmåling gjort på oppdrag fra ABC Nyheter og Altinget. Opp 5,7 prosentpoeng fra siste måling, som var i desember til knallsterke 31,2 prosent. Det er første gang Høyres oppslutning er over 30 prosent siden september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usårlig

Erna er fullt restituert. Høyre rykker igjen kraftig fra Arbeiderpartiet, som står på stedet hvil med en oppslutning på 17,6 prosent.

Så til alle dere som trodde Erna skulle tippe over i stormen politiske meteorologer har døpt «Sindre», og i dytten Arbeiderpartiet har prøvd å hjelpe henne over ende med:

Erna kan visst ikke tas på feil og tabber. Hun har både en mann hun kan skylde på, og evnen til å formulere og fremføre en god beklagelse. Hun kommer unna med alt.

Erna Solberg må tas på politikk.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).