Beskyttet ektemann

Daværende tatsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes fotografert under verdenscupen på skøyter på Hamar i 2019.
Daværende tatsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes fotografert under verdenscupen på skøyter på Hamar i 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenk deg om du visste at partneren din hadde droppet ut av jusstudiet og likevel gikk rundt og lot seg presentere som jurist. Det hadde faktisk vært mindre alvorlig enn det Sindre Finnes har gjort.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før helgen avslørte DN at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes siden 1990 har blitt omtalt som siviløkonom – en tittel han aldri har hatt.

Finnes innrømmer overfor avisen at ikke er siviløkonom, og at han selv har benyttet tittelen «ved noen anledninger». Fra Norges Handelshøyskole (NHH) bekreftes det at Finnes aldri leverte noen siviløkonom-utredning.

Den tidligere, og muligens kommende, statsministermannen opplyser at han studerte ved NHH fra 1986 til 1989, men at han ikke leverte oppgaven på siviløkonomstudiet. Han beklager dette.

Skjødesløs og uredelig

Sindre Finnes har handlet aksjer som har gjort kona inhabil mens hun var statsminister. Erna visste han drev med aksjer, men tok bare tillitsbaserte grep for å hindre det. Han fortsatte, og har også etter at aksjehandlingen hans ble avslørt i høst, fortsatt å handle med aksjer. Beskyttet av at kona så en annen vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mønsteret gjentar seg med siviløkonom-saken.

Narrativet som tegner seg er en kone som beskytter den kronisk ukontrollerbare ektemannen sin.

Erna Solberg innrømmer overfor DN tirsdag at hun «noen ganger» har sett at ektemannen omtales som «siviløkonom», noe hun alltid har visst at han ikke var.

«Jeg har antatt at det har skyldtes antagelser», sier hun om hvorfor hun ikke bidro til at det ble korrigert.

Mønsteret viser mer en kone som lar en skjødesløs og uredelig ektemann ture på med sitt, enn det viser en ektemann som kløktig holder spillet sitt skjult for kona. Narrativet som tegner seg er en kone som beskytter den kronisk ukontrollerbare ektemannen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør Erna Solberg mer skyldig.

Ikke løftet en finger for å gjøre løgn til sannhet

Tenk deg om du visste at partneren din hadde droppet ut av jusstudiet og likevel gikk rundt og lot seg presentere som jurist.

Jeg tipper du ville sagt fra at dette går ikke. I hvert fall om du var statsminister i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hadde faktisk vært mindre alvorlig enn det Sindre Finnes har gjort. For «jurist» er – inntil ikraftsettelsen av advokatlovens kapittel 14, § 67 – ikke en beskyttet tittel. Det er imidlertid «siviløkonom», og har vært det siden 1963.

Beskyttet er en rekke titler i Norge, fra sivilingeniør til ernæringsfysiolog. Eksempler på ikke-beskyttede titler er sexolog – og journalist.

Dét er imidlertid ikke det viktigste. Det viktigste er at Erna har sett ektemannen seile gjennom livet med en beskyttet tittel med høy status som han ikke har, uten å løfte en finger for å gjøre løgn til sannhet.

Hvordan kan vi fortsette å stole på henne?

Erna Solberg bør aller først ha et meget godt svar på dette spørsmålet overfor seg selv. Så må hun jobbe mye hardere enn hun gjør i dag med å overbevise velgerne om det samme.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).